Δυνατά "χαρτιά" στο 17ο ΦΝΘ

wim-wenders
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ο τίτλος «Εικόνες του 21ου αιώνα» είναι χαρακτηριστικός των απαιτήσεων του κοινού αλλά και των δεσμεύσεων που θα ικανοποιήσουν στο έπακρο οι ιθύνοντες του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 13 ως τις 22 Μαρτίου.

Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα και συγκλονιστικές εικόνες περιλαμβάνει η λίστα μεταξύ των οποίων και ντοκιμαντέρ υποψήφια για Oscar.

Το αλάτι της γης / The Salt of the Earth των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο εστιάζει στη ζωή και το έργο του καταξιωμένου βραζιλιάνου φωτορεπόρτερ Σεμπαστιάο Σαλγάδο (ο γιος του συνυπογράφει τη σκηνοθεσία) και μέσα από εκθαμβωτικά πλάνα συνθέτει ένα συναρπαστικό καλειδοσκόπιο της ανθρώπινης υφηλίου, με όλες τις αντιφάσεις της.

Ακόμη, το γεμάτο σασπένς Virunga του Ορλάντο βον Έινσιντελ, σε εκτέλεση παραγωγής του Λεονάρντο ντι Κάπριο, ισορροπεί ανάμεσα στο οικολογικό ντοκιμαντέρ και το πολιτικό θρίλερ, με επίκεντρο τον αγώνα μιας ομάδας ανθρώπων να προστατέψουν το ομώνυμο πάρκο -μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Κονγκό.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν ακόμα το The Look of Silence του Τζόσουα Οπενχάιμερ ο οποίος μετά το πολυβραβευμένο The Act of Killing επιστρέφει θεματικά στη φρικτή γενοκτονία που διαπράχθηκε στην πρόσφατη ιστορία της Ινδονησίας και το γεωγραφικό, εθνοτικό και πολιτισμικό Around the World in 50 Concerts της Χέντι Χόνινγκμαν. Ένα αναπάντεχο μουσικό road movie, με «πρωταγωνίστρια» μια από τις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου: τη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ.

Στο βαθιά ανθρώπινο Dreamcatcher η Κιμ Λοντζινότο σκιαγραφεί σε βεριτέ τόνους, το πορτρέτο μιας χαρισματικής προσωπικότητας που κατάφερε να ξεφύγει από την πορνεία και να γίνει υπέρμαχος των δικαιωμάτων γυναικών σε απόγνωση ενώ η βραβευμένη με Oscar Μπάρμπαρα Κοπλ στο Running From Crazy παρακολουθεί την Μάριελ Χέμινγουεϊ, εγγονή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας που το στοιχειώνει η κληρονομιά της οικογένειάς της, σημαδεμένη από ψυχικές ασθένειες και εξαρτήσεις.

Η λίστα εμπλουτίζεται με το Night Will Fall του Αντρέ Σίνγκερ βασισμένο στο μοναδικό ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με φόντο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το αποκαλυπτικό Poverty INC του Μάικλ Μάθεσον Μίλερ, που διερευνά το παρασκήνιο του φαύλου κύκλου της παγκόσμιας φτώχειας που υποκινείται συνειδητά ή ασυνείδητα από τη Δύση και το We Are Journalists, την κατάθεση δύο δημοσιογράφων – σκηνοθετών που καταγράφουν στην κάμερα τις προσωπικές τους, σοκαριστικές ιστορίες.

Έχοντας βιώσει τη βία και τον εξευτελισμό, ο Αχμάντ Τζαλαλί Φαραχανί εκθέτει τις τρομοκρατικές συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων στο Ιράν ενώ ο βραβευμένος με Πούλιτζερ για μετάδοση έκτακτης επικαιρότητας ακτιβιστής Χοσέ Αντόνιο Βάργκας μοιράζεται  στο Documented την θαρραλέα ιστορία του για τον σκληρό αγώνα που οδήγησε την κυβέρνηση Ομπάμα στην αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου.