Γυμνάσιο Degrassi: μην κάνεις πως δεν το θυμάσαι

degrassi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Το Degrassi Junior High, όπως ήταν ο τίτλος της σειράς, υπήρξε το πρώτο Beverly Hills. Πιο εφηβικό, σίγουρα περισσότερο κωμικό (βλέπε αντίστοιχα δραματική σκηνή στο Beverly Hills) και με καταβολές από τον Καναδά.

Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά που εξήγαγε ο Καναδάς, με μία παρέα εφήβων και τα προβλήματά τους. Από σχέσεις, γονείς, πρώιμο bulling, εγκυμοσύνες (η Spike καλέ ναι) και μία βαθιά φιλία μεταξύ όλων πάνω από όλα. Η σειρά κράτησε 5 σεζόν και όσοι την πρόλαβαν έχουμε ακόμα και σήμερα να θυμόμαστε τα καλύτερα.

Ξεκινώντας από το σήμα αρχής, που είναι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσει η αναπόληση. Προσοχή: Η κλασική τσέπη που κλείνει το πλάνο όταν τελειώνουν οι τίτλοι αρχής παραπέμπει σε γνωστή τότε στη μόδα μάρκα jeans αλλά δεν είναι. Είναι PWT – ενδεχομένως καναδικής προέλευσης jeans.

Αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν – τι άλλο θα έκαναν από το 1987 δα που ξεκίνησε να προβάλλεται η σειρά μέχρι το 1991 που τελείωσε...σχεδόν- και είπαμε να δούμε τι κάνουν πια σήμερα και κυρίως μοιάζουν καθόλου με αυτό που θυμόμαστε;

Αστείος, γόης, με δικό του στιλ- καπέλο και τζιν- ο Joey ήταν ο εξυπνάκιας, αγαπητός, δραστήριος και η ψυχή της παρέας. Ο κατά κόσμον Pat Mastroianni ακόμα παλεύει με την ηθοποιία με πιο χαρακτηριστική στιγμή την επιστροφή στο Γυμνάσιο Degrassi για το Degrassi: the Next generation που προβάλλεται αδιάκοπα από το 2001. Ημίμετρα όμως. Τον υπόλοιπο καιρό ο Joey, προκομμένος όπως είναι δουλεύει σε εστιατόρια και στην κατασκευαστική του πατέρα του.

Η Amanda Stepto- για τους φίλους Spike ήταν η αγαπημένη μου. Να ήταν το punk στιλάκι, το μαλλί φωτοστέφανο; Ακόμη δεν ξέρω. Παιδικά κατάλοιπα μάλλον και προχωρώ. Αν θυμάμαι καλά ήταν έγκυος με το παιδί του Shane McKay, που υποδυόταν ο Billy Parrott. Η Christine 'Spike' Nelson όπως ήταν το όνομα του ρόλου της, στη συνέχεια δεν άφησε Degrassi για Degrassi. Και School's Out ως Spike το 1992, και Degrassi: Minis μίνι τηλεοπτική σειρά και Degrassi: The Next Generation από το 2001-2009 και Degrassi Takes Manhattan ταινία το 2010. Ένας ρόλος μια ζωή. Αν την ψάχνεις ακόμα, πετάξου ένα σαββατόβραδο στο Disgraceland ένα μπαρ στο Τορόντο όπου κάνει τη DJ με το όνομα DJ Demanda  μαζί με την πρώην συμπτρωταγωνίστριά της (στο Degrassi που αλλού;) την Stacie Mistysyn.

Και μιας και την ανέφερα, η Stacie Mistysyn, που υποδύθηκε την Caitlin φυσικά και εμφανίστηκε και αυτή στη νέα γενιά του Degrassi και όλα τα παρελκόμενα εκτός από την ταινία το 2010. Ε, μα πόσο πια; Σάββατο βράδυ στο Disgraceland μη ξεχνιόμαστε για να απολαύουμε τις μουσικές επιλογές της Spike- Dj Demanda και της Caitlin- DJ Mistylicious.

Ο Stefan Brogren, ο Snake για να καταλαβαινόμαστε, δε θα έμενε εκτός Degrassi franchise. Που μάλλον του άρεσε τόσο πολύ που πέρασε στη σκηνοθεσία και την παραγωγή της σειράς. Το 2007 ήταν τόσο ενθουσιασμένος που έγραψε και το επεισόδιο "Degrassi Of The Dead" για το Halloween. Tι κάνει σήμερα; Ακόμα τον Snake.

H πιο τραγική φιγούρα όλων και στη σειρά και στη ζωή υπήρξε ο Neil Hope, ο Wheels. Μέχρι το 2003 και αυτός ήταν σε ό,τι Degrassi ιδέα δημιουργήθηκε. Από κει και πέρα χάνονται τα ίχνη του. Ξεκόβει από γνωστούς, οικογένεια και φίλους και το 2012 η αστυνομία του Hamilton στον Καναδά ειδοποιεί την οικογένεια ότι στις 5 Νοεμβρίου του 2007 – 5 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία επαφή τους- είχαν βρει το πτώμα του σε ένα διαμέρισμα στην πόλη. Τραγικό.

Αφές Maureen και Angela Deiseach: Οι ενοχλητικά δίδυμες (μέχρι και μαζί χέρι σήκωναν άλλο που άλλαξαν τα πράγματα στη συνέχεια με την υπόθεση της έκτρωσης αν θυμάστε) ήταν οι Heather και Erica Farrell. Η Angela είναι κορυφαία καθηγήτρια και χορεύτρια φλαμένγκο στο Toronto και δραστηριοποιείται με την Esmeralda Enrique Spanish Dance Company. Η αδερφή της πάλι είχε πάει στο Λονδίνο για ένα χρόνο, ήθελε να ασχοληθεί και με την διδασκαλία αλλά επέστρεψε στο Τορόντο. Μα φυσικά ήταν και οι δύο στο νέο Degrassi.

Η Anais Granofsky, που τη γνωρίσαμε ως Lucy Fernandez- είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη καθώς ασχολήθηκε με την υποκριτική. Και αντίθετα με τους «συμμαθητές» της, στην περίπτωσή της η σχέση ήταν αμφίδρομη. Και σε ταινίες έπαιξε και στο Degrassi (σιγά μη δεν έπαιζε) και μάλλον οι περισσότεροι όταν την είδατε στην τηλεοπτική Nikita θα σκεφτήκατε «Α, αυτή που την ξέρω; Στο Bill Cosby έπαιζε;». Γιατί κάτι από Lisa Bonet θυμίζει είναι η αλήθεια αλλά όχι τόσο femme fatale.

H Nicole Stoffman εμφανίστηκε ως Stephanie Kaye μόνο για 2 σεζόν στο Degrassi και …Ω! τι έκπληξη δεν ξαναυποδύθηκε το ρόλο αυτό. Ούτε καν για το The next generation (που μετρά περισσότερα επεισόδια και από τη φωσκολική Λάμψη πια). Πλέον είναι σπουδαία και τρανή μουσικός της jazz στο Τορόντο (σταθερή αξία).

Ο Dayo Ade (BLT στο γυμνάσιο τότε) είναι μάλλον ο μόνος που έκανε καριέρα. Από το Lost, στο CSI: NY και το Agents of S.H.I.E.L.D, μέχρι το πιο πρόσφατο Cracked (2013) επιμένει πάντα τηλεοπτικά.

Η Liz O'Rourke- φίλη της Spike με επίσης τυπάδικο μαλλί- ήταν ο ρόλος που υποδύθηκε η Cathy Keenan. Φιλόζωη (από τότε που κανείς δεν έδινε τόση σημασία σε αυτά) σήμερα διδάσκει yoga και ασκεί τον βελονισμό φυσικά στο Τορόντο (μια γειτονιά όλοι πια) ενώ έκανε και ένα guest, έτσι για να θυμηθεί τα παλιά στο Degrassi: The next Generation.

Συμπαθέστατος, γλυκύτατος και ο πιτσιρικάς Yick Yu, που υποδύθηκε ο ηθοποιός Siluck Saysanasy, με καταγωγή από το Λάος. Κολλητός φίλος του Joey - Pat Mastroianni μέχρι και σήμερα, έχει μπει πίσω από τις κάμερες ως βοηθός σκηνοθέτη με αρκετές ταινίες στο ενεργητικό του: Pacific Rim (2013), Robocop (2014) και Φωτιά πάνω από την Πομπηία (Pompiia, 2014). Αυτός τον καιρό είναι βοηθός σκηνοθέτη στην αρκετά επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά The Strain.

Τι μάθαμε λοιπόν από το Γυμνάσιο Degrassi; Ότι οι πρωταγωνιστές στον Καναδά είναι σαν τον παλιό υπάλληλο του Δημοσίου στην Ελλάδα πριν την εποχή της αξιολόγησης. Άπαξ και μπήκες, μέτρα χρόνια για τη σύνταξη.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]