Τα "αποτυχημένα" φετινά Oscar

neil-patrick
ΤΡΙΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Τι κι αν ο Neil Patrick Harris έφτασε να βγει στη σκηνή μόνο με το εσώρουχό του, η τηλεθέαση στα φετινά Oscar σημείωσε ρεκόρ θεαματικότητα προς τα…κάτω.

Τα Oscar είναι από τις διοργανώσεις εκείνες που σημειώνουν την υψηλότερη τηλεθέαση. Αυτό συνέβαινε μάλλον μέχρι πρόσφατα, γιατί τα φετινά δεν έχουν να καυχιούνται για μία τέτοια επιτυχία.

Η αλήθεια είναι ότι φέτος, για όσους το παρακολουθήσαμε, τα πράγματα ήταν αρκετά χλιαρά έως και βαρετά μη σας πω. Και αυτό είχε αντίκτυπο στα νούμερα τηλεθέασης, τη χαμηλότερη τα τελευταία έξι χρόνια, που κατάφερε να κρατήσει 16% λιγότερους τηλεθεατές από πέρυσι.

Βέβαια, η περυσινή οικοδέσποινα Ellen De Generes, λίγο με τη selfie, λίγο με τις πίτσες και πολύ με το χιούμορ της κέρδισε τις εντυπώσεις και έκανε 43,7 εκατομμύρια τηλεθεατές να κολλήσουν στις οθόνες. Αυτό το ποσοστό είχε να σημειωθεί από το 2000 μάλιστα.

Φέτος, όμως αν και περιμέναμε πολλά από έναν Neil Patrick Harris, που ερχόταν από την παρουσίαση των Tony με περγαμηνές δυστυχώς δεν ικανοποιηθήκαμε, ούτε καν οι 36, 5 εκατομμύρια τηλεθεατές που παρακολούθησαν τη βραδιά από το κανάλι του ABC.

Κακή διοργάνωση σε επίπεδο σεναρίου, με άνοστα αστεία, έναν Neil Patrick Harris που έκανε καλή είσοδο αλλά μετά χάθηκε και τον ξεχάσαμε καθώς η μία απονομή διαδεχόταν την άλλη και ένα συμπαθητικό κλείσιμο, όπου επέστρεψε για να δείξει τις καθιερωμένες προβλέψεις του, άφησαν τους παρευρισκομένους με ένα σφιγμένο χαμόγελο. Ευτυχίας, αμηχανίας ίσως και ανακούφισης, ποιος ξέρει;

Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα νούμερα δεν πήγαν καλά, οι κριτικές για την παρουσίαση της βραδιάς ήταν κακές στο σύνολό τους, οι ευχαριστήριοι λόγοι ήταν περισσότερο πολιτικοί από ποτέ. Η Patricia Arquette μίλησε για μισθολογική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και η Meryl Streep σηκώθηκε όρθια να τη χειροκροτήσει, ο σεναριογράφος του Imitation Game, Graham Moore, μίλησε στους διαφορετικούς νέους για την ευκαιρία που όλοι αξίζουν, ο Alejandro González Iñárritu χαριτολογώντας ανέφερε την ύποπτη νίκη Μεξικανών σκηνοθετών δύο συνεχόμενες χρονιές στα Oscar και o Sean Penn αστειεύτηκε «ποιος άνοιξε τα σύνορα σε αυτή την ομάδα;» ανακοινώνοντας το Birdman του Iñárritu καλύτερη ταινία της χρονιάς.

Κι όμως. Κανείς δεν κατάφερε να ανεβάσει (ή έστω) να διατηρήσει την όποια καλή διάθεση των τηλεθεατών. Ίσως του χρόνου να είναι καλύτερα.