Κριτική ταινίας: John Wick

john-wick
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ο Keanu Reeves θα μείνει στην ποπ ιστορία ως ο ηθοποιός που έγινε γνωστός για δύο πράγματα: την κεντρική του ερμηνεία στην τριλογία του Matrix και τις κακές, ανέκφραστες ερμηνείες του σε οποιαδήποτε άλλη ταινία συμμετείχε ως πρωταγωνιστής.

Δυστυχώς γι’ αυτόν, το ευρύ κοινό δεν πρόκειται να θυμηθεί πως υπήρξε ένας τίμιος ηθοποιός δράσης –κατά κόρον- που μπορούσε να ψυχαγωγήσει το κοινό του όποτε κάτι τέτοιο ήταν απαιτούμενο. Και το John Wick αποτελεί μια επανάκαμψη μετά από όλες τις πρόσφατες ταινίες που πρωταγωνίστησε σε ένα φιλμ στο οποίο μπορεί να αναδείξει τα προσόντα του.

Δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά πράγματα προκειμένου να γίνει κατανοητό το γιατί αποτελεί ένα δείγμα απολαυστικής ταινίας με θέμα της τους πληρωμένους δολοφόνους. Η δράση της είναι γρήγορη, αιματηρή και άρτια χορογραφημένη, αν και η πλειοψηφία της δε βασίζεται στη σωματική δράση όσο στην ανταλλαγή πυρών. Ο ρυθμός της κρατιέται σε σταθερά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκειά της ενώ η σκηνοθεσία στο σύνολο δείχνει να θυμίζει κάτι από τη χρυσή εποχή των ταινιών που ο John Woo πραγματοποίησε στο Χονγκ Κονγκ, όπως το The Killer και το A Better Tomorrow, χωρίς να τα φτάνουν όμως.

Και στο κέντρο της δράσης, ο κλασικά ανέκφραστος μα άξιος καρατερίστας Keanu Reeves να κάνει τη σωστότερη κίνηση διάσωσης της καριέρας του εδώ και πολλά χρόνια. Όσοι τον είχαν ξεγράψει, θυμούνται γιατί κάποτε παράταγαν στην άκρη τις χαμηλές υποκριτικές του ικανότητες και αφήνονταν στην απόλαυση της υπόλοιπης ταινίας. Εδώ, ό, τι χρειάζεται για να θυμίσει πως είναι ένας από τους σύγχρονους κραταιούς action heroes του δίνεται, ένας κεντρικός χαρακτήρας που από τη μια απαιτεί την ψυχρή του ερμηνεία αλλά από την άλλη είναι αρκετά νταής και καλογραμμένος (με έναν cheesy και ταυτόχρονα απολαυστικό τρόπο) προκειμένου να μπορέσει να γίνει κάπως πιο διασκεδαστικός και για το νεότερο κοινό μα και για τους εραστές της παλιοσχολίτικης κινηματογραφικής κλωτσοπατινάδας.

Περιμένετε φιλοσοφίες και ψυχολογικές αναλύσεις με το κάλυμμα μιας ταινίας δράσης; Ψάξτε αλλού, γιατί εδώ η συνταγή είναι εκτελεσμένη με τον πατροπαράδοτο τρόπο και με μεράκι. Ό, τι πρέπει για ξέσκασμα.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Chad Stahelski, David Leitch. Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Alfie Allen. Στους κινηματογράφους από τη Seven Films.

Φοίβος Κρομμύδας