Ο MacGyver επιστρέφει μεν, αλλιώς δε...

mcgyver
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Θυμάστε τον MacGyver που έφτιαχνε βόμβες από ζαχαρότευτλα (λέμε τώρα!) και τσίχλες; Ε, ξεχάστε τον.

Όχι εντελώς όμως. Η ιστορία έχει καλά και κακά νέα. Ο MacGyver (ο Angus της γνωστής τηλεοπτικής επιτυχίας των 80s) επιστρέφει στην τηλεόραση. Χαρήκατε; Ωραία. Φτάνει τόσο.

Επιστρέφει μεν, ως γυναίκα δε. Αυτά είναι τα κακά (και προκατειλημμένα) νέα. Γιατί μπορεί να είναι και καλή η γυναικεία εκδοχή. Αλλά για να είμαι ειλικρινής αλλιώς τον έχω αυτόν το ρόλο στο μυαλό μου και αυτές οι δραστικές αλλαγές (που συνάδουν με την εμμονή των supergirls τα τελευταία χρόνια) δεν εξυπηρετούν τίποτα και κανέναν. Μάλλον, μου χαλάνε τη διάθεση.

Το θέμα μου βέβαια είναι ποια θα είναι η …MacGyver. Ακόμα το ψάχνουν. Και ένα ακόμα ερώτημα προς την παραγωγή. Γιατί τέτοια αλλαγή; Γιατί γυναίκα;  Χάθηκαν οι γυναίκες σούπερ ήρωες και είπατε να αλλάξετε τις κλασικές αξίες (ναι, ναι για τον MacGyver μιλάω ακόμα); Και μη βιαστείτε να χαρακτηρίσετε τα σχόλια αυτά σεξιστικά. Σε καμία περίπτωση. Το αντίθετο μάλιστα. Η αντίδρασή μου είναι στην έλλειψη φαντασίας για τη δημιουργία ενός νέου τηλεοπτικού ή κινηματογραφικού supergirl και στην ευκολία με την οποία οι παραγωγοί ανατρέχουν σε παλιές, δοκιμασμένες συνταγές. Δηλαδή, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η νέα Sherlock; Για να μην αρχίσω με την…Watson, που έχει ήδη γίνει- η Lucy Liu στο Elementary, η οποία είναι πάρα πολύ καλή βέβαια. Αλλά περί ορέξεως…

Από την άλλη, διαβάζω, ότι ο λόγος είναι για να προωθήσουν τις νεαρές γυναίκες να ακολουθήσουν καριέρες με κατεύθυνση τις επιστήμες και τη μηχανολογία. Μα είστε σοβαροί; Και ας υποθέσουμε ότι τις ακολουθούν, είναι δυνατόν να λένε αργότερα ότι «role model μου ήταν η MacGyver;». Από τον original γιατί δεν έχει εμπνευστεί κάποιος δηλαδή; Σαν λίγο ανοησία μου φαίνεται αυτή η δικαιολογία πάντως.

God save Richard Dean Anderson λέω εγώ και περιμένω να δω τι θα είναι αυτό το «The Next MacGyver». Προς το παρόν τα στοιχεία λένε ότι γίνεται ένας διαγωνισμός για να αναδειχτεί η καλύτερη, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας κ.λπ. Μέχρι τις 17 Απριλίου πρέπει να είναι έτοιμη η σύνοψη για το πιλοτικό επεισόδιο που θα υποβληθεί στο thenextmacgyver.com. Οι πέντε καλύτεροι θα κερδίσουν 5.000 δολάρια και την ευκαιρία να δουλέψουν στο σενάριο της σειράς που θα αναλάβει ένας Χολιγουντιανός παραγωγός.

Μολύβι και χαρτί, γρήγορα…

Σόφη Ζιώγου
[email protected]