Ο Fatih Akin και η Γενοκτονία των Αρμενίων

cut
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ένα καυτό θέμα επιλέγει ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Fatih Akin για να ολοκληρώσει την τριλογία του «Αγάπη, Θάνατος και Διάβολος».

Η ταινία The Cut (Η μαχαιριά) με γυρίσματα σε Κούβα, Ιορδανία, Γερμανία, Καναδά και Μάλτα, ξεκινά με τη γενοκτονία των Αρμενίων, μία υπόθεση που ακόμα προκαλεί εντάσεις, ειδικά μάλιστα όταν παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια ενός σκηνοθέτη γεννημένου στη Γερμανία αλλά  με καταβολές από την Τουρκία.

«Η μαχαιριά» είναι ένα έπος για τη δύναμη της αγάπης και της ελπίδας, που συνδυάζει το δράμα με την περιπέτεια. Ιστορικά μας μεταφέρει στην πόλη Μαρντίν του1915. Η τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει όλους του Αρμένιους άντρες μέσα σε μια νύχτα και ο νεαρός σιδηρουργός, Nazaret Manoogian, αποχωρίζεται βίαια την οικογένειά του.

Χρόνια αργότερα, αφού ο Nazaret έχει επιβιώσει από τη γενοκτονία, μαθαίνει ότι οι κόρες του είναι κι αυτές ζωντανές. Κάνει σκοπό της ζωής του να τις ξαναβρεί και περιπλανιέται από την έρημο της Μεσοποταμίας ως την Αβάνα και τα απομονωμένα βοσκοτόπια της Βόρειας Ντακότα. Σε αυτή την οδύσσειά του, θα συναντήσει απλούς ανθρώπους έτοιμους να του συμπαρασταθούν και να τον βοηθήσουν αλλά και την άλλη πλευρά της απαξίωσης και της βαρβαρότητας.

Δείτε το τρέιλερ όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Fatih Akin. Πρωταγωνιστούν: Tahar Rahim, Simon Abkarian, Makram Khoury. κ.α. Η ταινία προβάλλεται από τις Feelgood, Rosebud.21.