Κριτική ταινίας: Στα Χρόνια της Βίας

violent
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ο J. C. Chandor πρόπερσι μας έκοψε την ανάσα με το αδιανόητο Όλα Χάθηκαν. Μέσα από τη σιωπή του Robert Redford και την διαρκή του πάλη με τη φύση, μπόρεσε να προσεγγίσει με πρωτοφανή τρόπο την ανθρώπινη μάχη με τα στοιχεία που τον υπερβαίνουν και να καταλήξει σε μια όχι ευχάριστη αλλά σημαντική σινεματική εμπειρία με το υπαρξιακό υπόστρωμα πανταχού παρόν.

Δύο χρόνια αργότερα με τη νέα του ταινία, το Στα Χρόνια Της Βίας συντελεί στο να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πλέον αυθεντικούς δημιουργούς του σήμερα και αυτό λόγω της σχεδόν ολοκληρωτικά διαφορετικής υφολογίας που ακολουθεί.

Στο τωρινό του πόνημα, ο Chandor αφήνει στην άκρη αυτές τις εκκωφαντικές σιωπές και προσπαθεί να αναδείξει την αδυναμία του ανθρώπου μέσα από μια δύσκολη καθημερινότητα, η οποία του δημιουργεί ορισμένα από τα σοβαρότερα διλήμματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει. Στο παρασκήνιο, η Αμερική της δεκαετίας του ’80 βρίσκεται σε αναβρασμό, με τους δείκτες της βίας να τερματίζουν το κοντέρ και να επηρεάζουν τη ζωή των απλών ανθρώπων που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους.

Όταν, όμως, έχει κανείς να προστατεύσει και άλλους πλην του ίδιου του εαυτού του, θα είναι εξίσου εύκολες οι αποφάσεις που θα λάβει; Θα μπορέσει να παραμείνει νηφάλιος ή προκειμένου να διασφαλίσει το ανέγγιχτο των ανθρώπων που αγαπά θα πάρει μια λάθος στροφή –η οποία μάλιστα θα οριστεί και ως υποχρεωτική παράκαμψη;

Ο ρυθμός και η σκηνοθεσία των πλάνων του σκηνοθέτη κάθε άλλο παρά γρήγορα είναι. Σε αυτή την ταινία σπάνια οι ταχύτητες θα ξεπεράσουν το αργό και ήπιων τόνων και σε ακόμα μικρότερες δόσεις θα εμφανίσουν την ένταση που διαρκώς υπονοούν. Θα παραμείνουν κρυμμένες, ταυτίζοντας πρωταγωνιστή και θεατή με τον κατάλληλο τρόπο ώστε τα πάθη του να γίνουν περισσότερο κατανοητά. Θα αφήσει τον Oscar Isaac να μετατραπεί σε αυτόν τον κατακεραυνωμένο χαρακτήρα, ο οποίος, όμως, κάθε άλλο παρά αθώος είναι για όσα του συμβαίνουν, όσο αγνές και ας είναι οι προθέσεις του.

Θα ντύσει τις εικόνες του με τα λιτά ηχοχρώματα του Alex Ebert, ο οποίος δημιουργεί ένα soundtrack το οποίο δεν το ακούς απλά μα το αφουγκράζεσαι κατανυκτικά και το βιώνεις. Και μέσα απ’ όλα αυτά, θα γεννήσει έναν διάδοχο των ταινιών μαφίας, που μπορεί να μην αφορά άμεσα στη μαφία, μα η πλοκή της συνειρμικά θα τη φέρει στο μυαλό. Τίποτα άλλο δε μπορεί να προστεθεί για να τονίσει το μέγεθός της. Περιμένουμε στο σύντομο μέλλον το όνομα του Chandor να μαθαίνεται ευρύτερα και να παραδίδει ένα αριστούργημα το οποίο θα μνημονεύεται.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.
Σκηνοθεσία: J. C. Chandor. Πρωταγωνιστούν: Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelowo. Στους κινηματογράφους από τη Spentzos Films.

Φοίβος Κρομμύδας