Τα λογοκριμένα γυμνά του βωβού σινεμά

ekstasy
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ο Gustav Machatý υπήρξε πρωτοπόρος της 7ης Τέχνης. Λογοκρίθηκε, κυνηγήθηκε αλλά και βραβεύτηκε καλλιτεχνικά και το αποτέλεσμα ήταν να μας κληροδοτήσει πραγματικά αριστουργήματα.

Δύο από αυτά, το Eroticon (1929) και το Ekstasy (1933) προβάλλονται σε επανέκδοση από τη New Star από τις 5 Μαρτίου. H πρώτη ταινία, το Erotikon του 1929 είναι η πρώτη τσεχοσλοβακική ταινία με γυμνές σκηνές, όπου ο δημιουργός της αναμιγνύει με μαεστρία το μελόδραμα με αναπάντεχα κομψές κινήσεις, επικοινωνώντας το συναίσθημα και τη δράση.  Όπως ήταν αναμενόμενο για την εποχή, ο Gustav Machatý εξόργισε με τις αποκαλυπτικές σκηνές του.

Στην Ekstasy μετά από 4 χρόνια το 1933 επέστρεψε πιο τολμηρός. Πιο αποκαλυπτικός και σίγουρα πιο δημιουργικός. Ο  Machatý καταφέρνει να χτίσει ένα μικρό αριστούργημα πολύ μπροστά για την εποχή του, χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου γυμνό αλλά διατηρώντας τη σαγηνευτική δύναμη μέσα από τη χρήση συμβόλων και της υποκειμενικής κάμερας.

Πρόκειται για την πρώτη μη πορνογραφική ταινία που απεικονίζει γυναικείο οργασμό με την μετέπειτα χολιγουντιανή σταρ Hedy Lamarr να κάνει το ντεμπούτο της, υποδυόμενη μια γυναίκα διψασμένη για έρωτα. Η ταινία που προκάλεσε τις αντιδράσεις  του Υπ.Οικονομικών της Αμερικής, του Χίτλερ και του Πάπα Πίου  του 12ου.

Σκηνοθεσία: Gustav Machatý. Διανομή: New Star.