Ένα τραγούδι με μεταπολεμικά τραύματα

phoenix
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Η ταινία Το Τραγούδι του Φοίνικα, Phoenix στον πρωτότυπο τίτλο του, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ότι πρόκειται για μία αναγεννημένη από τις στάχτες της ιστορία πόνου.

Επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ του Τορόντο, Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν είναι μερικά μόνο από τα ατού της κινηματογραφικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Hubert Monteilhet, Le Retour des cendres.

Η υπόθεση διαδραματίζεται τον Ιούνιο του 1945.Η Νέλι καταφέρνει να επιζήσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, έχοντας όμως υποστεί πολλά τραύματα στο σώμα της. Θα υποβληθεί σε μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων για να αναπλάσει το πρόσωπό της. Όταν ολοκληρωθούν, θα αναζητήσει το σύζυγό της, ο οποίος όμως δεν θα την αναγνωρίσει. Αντιθέτως λόγω της ομοιότητάς της, θα της προτείνει να υποδυθεί την γυναίκα του, που ο ίδιος θεωρεί νεκρή, με σκοπό να διεκδικήσουν την περιουσία της. Η Νέλι αν και διστακτική, δέχεται να παίξει αυτό το ρόλο, ελπίζοντας ότι έτσι θα μάθει την αλήθεια για τα πραγματικά του συναισθήματα του άνδρα της.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Christian Petzold. Πρωταγωνιστούν: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf. Διανομή: Seven, Spentzos.