Η ταινία που γκρέμισε τη λογοκρισία στην Ελλάδα

georgitsis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

O λόγος για την "Καγκελόπορτα" του Δημήτρη Μακρή, την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ανδρέα Φραγκιά, που τόλμησε και μίλησε για όλα, όσα δεν έπρεπε.

Κάποιες ταινίες είναι ο δίαυλος της λογοτεχνίας με το ευρύ κοινό. Ένας δίαυλος που καταφέρνει να αλλάξει την ίδια την κοινωνία, τις αντιλήψεις, το πώς πρέπει να σκεφτόμαστε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα "Η καγκελόπορτα" σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μακρή. Μία ταινία που το 1978 τάραξε τα νερά της ελληνικής κοινωνίας. Και βραβεύτηκε για αυτό. Σήμερα, Παρασκευή 3 Απριλίου στις 20:30 η ταινία αυτή προβάλλεται στον κινηματογράφο  ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema και μας θυμίζει ότι για να κρατηθούν οι ανθρώπινες σχέσεις σε επίπεδο αξιοπρέπειας ίσως χρειάζεται ένας "από μηχανής θεός" ίσως και ένας Τιμωρός.

Η ταινία αφηγείται την παράλληλη ιστορία δύο ανθρώπων που ζουν στην ίδια αυλή, στην Αθήνα της δεκαετίας του ’50. Ο Αντώνης είναι πρώην αγωνιστής της Αντίστασης και τώρα, μετά την ήττα του κινήματος, προσπαθεί να ζήσει με όσα μέσα τού παρέχει η μεταπολεμική ελληνική κοινωνία, εγκαταλείποντας σιγά-σιγά αγώνες, όνειρα και ιδεολογία. Ο Ευτύχης είναι ένας καλοζωιστής, ο οποίος κινείται στον ίδιο περίγυρο και έχει έντονες ωφελιμιστικές επιδιώξεις. Με τα λιγοστά χρήματα που έχει, απ’ την προίκα της γυναίκας του, πείθει τον Αντώνη να στήσουν μαζί μια κλωστοϋφαντουργία, εγχείρημα μέσα από το οποίο θα δουν τα όνειρά τους να συντρίβονται, συμπαρασύροντας και τους ίδιους.

Σκηνοθεσία Δημήτρης Μακρής, με τους: Φαίδωνα Γεωργίτση, Βαγγέλη Καζάν, Θάλεια Παπάζογλου, Εύα Κοταμανίδου και Χριστόφορο Νέζερ σε μουσική του Νότη Μαυρουδή.

Πληροφορίες: Παρασκευή 3 Απριλίου στις 20.30 στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema, Ιουλιανού 42 - 46, Πλατεία Βικτωρίας, 210-8220008, 210-8220023.