Ποια είναι η καλύτερη παράνυμφος στη μεγάλη οθόνη;

sex
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Ο γάμος έχει βάσανα και στο αμερικανικό σινεμά έχει και παράνυμφους, που συνήθως τα προκαλούν.

Αν και κατά την παράδοση οι "παράνυμφες" πρέπει να φροντίζουν για όλα, από το bachelorette πάρτι μέχρι τις παράλογες απαιτήσεις της νύφης, αυτές που ακολουθούν έκαναν τον γάμο των φίλων τους, κωμωδία. Φυσικά αισθηματική, τι ρωτάτε;

Η Miranda, η Charlotte και η Samantha όταν τελικά η Carrie αποφάσισε να παντρευτεί με τον Mr. Big είχαν να αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο εφιάλτη της νύφης: να μην εμφανιστεί ο γαμπρός. Αλλά Mr. Big είναι μόνο ένας και το έκανε (πώς αλλιώς θα είχαμε δράματα στο Sex and City). Οι 3 καρδιακές φίλες στάθηκαν στην Carrie (η οποία για την ιστορία την έβαλε τελικά την κουλούρα, δεν τίθεται θέμα) με χάρη και στυλ. Κυρίως στυλ.

Στο "Γάμο του Καλύτερού μου φίλου" η Julia Roberts κλήθηκε να είναι η παράνυμφος του...καλύτερού της φίλου. Ή μάλλον της καλύτερης της καβάτζας, σε περίπτωση που αυτή έμενε ανύπαντρη μέχρι τα 40 (αν θυμάμαι καλά). Όταν ο κόσμος της γκεμίστηκε από τα νέα του φίλου της, ο οποίος αποφάσισε να παντρευτεί τη γλυκιά αλλά παντελώς παράφωνη Cameron Diaz, η Julia Roberts ή Julianne Potter ως χαρακτήρας έβαλε τα δυνατά της για να καταστρέψει αυτόν το γάμο. Επειδή όμως ρομαντικη κομεντί χωρίς happy end δεν υπάρχει, στο τέλος φρόντισε να κρατήσει χαρακτήρα και να...επιτρέψει αυτόν το γάμο.

Όταν η νύφη είναι ζάμπλουτη, κάνει ό,τι θέλει τις 3 παιδικές της φίλες και φτάνει στο σημείο να "κλέψει" το αγόρι της μίας και να του πει ψέματα ότι είναι έγκυος για να την παντρευτεί και να επιβιώσει οικονομικά, τότε εκείνες δε μπορούν παρά να εκδικηθούν. Στην ταινία "Revenge of the  Bridemaids" - μία από εκείνες τις ταινίες που ντρέπεσαι να παραδεχτείς ότι έχεις δει (αλλά ναι την έχω δει) - οι Raven-Symoné και η Joanna Garcia ορκίζονται εκδίκηση και υπόσχονται ότι ο "αγαπητικός" θα επιστρέψει στα παλιά του λημέρια/αγάπη. Και τα καταφέρνουν υπέροχα μέσα από αστείες καταστάσεις. Μη φανταστείτε τίποτα το τρομερό, πάντως έχει μία δόση χιούμορ.

Οι "Bridesmaids" είναι από τις λίγες ταινίες του είδους που κατάφεραν να κερδίσουν την Ακαδημία Κινηματογράφου στο Hollywood, η οποία τους χάρισε δύο υποψηφιότητες για  Oscar, μάλστα. Προσωπική εκτίμηση, η υποψηφιότητα της Melissa McCarthy (που σε γενικές γραμμές είναι αρκετά καλή στο είδος της) ήταν υπερεκτιμημένη, σε έναν ρόλο αναμενόμενο και πολυπαιγμένο, με κλισέ ύφος και απόδοση. Ωστόσο, το σενάριο της πρωταγωνίστριας Kristen Wiig και της Annie Mumolo (που και αυτή εμφανίστηκε στην ταινία ως gust) ήταν συμπαθητικό αλλά όχι δα και για Oscar.

Η καλύτερη παράνυμφος όμως στην ιστορία (λέμε τώρα) του σινεμά ήταν η Katherine Heigl στο "27 φορέματα". Όσα ακριβώς χρειάστηκε να φορέσει στους 27 διαφορετικούς γάμους που είχε υπάρξει παράνυμφος. Iδανική στο ρόλο της, με το δοτικό της χαρακτήρα να θυσιάζεται για τη νύφη και τον τέλειο γάμο, η Heigl είχε μία ντουλάπα ...επί των τιμών, με φορέματα παρανύμφου μέχρι και για ινδικό γάμο. Σωτηρία και λύτρωση έφερε στη ζωή της ο James Marsden, που από παράνυμφο την έκανε τελικά νύφη. Και ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]