Οι αδερφοί Ταβιάνι, επίτιμοι διδάκτορες του Α.Π.Θ

taviani
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2015

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τους αδερφούς Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, την Τετάρτη 6 Μαΐου, στις 21.30 σε μία ειδική τελετή, όπως αξίζει μόνο σε δημιουργούς τέτοιου βεληνεκούς. Αναγορεύοντάς τους σε επίτιμους διδάκτορες.

«Η αισιοδοξία σας είναι πιο τραγική κι απ’ τον πεσιμισμό μου», είχε πει κάποτε στους αδερφούς Ταβιάνι ο Πιερ Πάολο Παζολίνι. Οι ίδιοι προτιμούν τη λέξη ελπίδα, διαμορφώνοντας ήρωες που διψούν για ελευθερία και στέκονται ενάντια σε κάθε μορφής εξουσία. Η κινηματογραφική τους δόξα αναβιώνει στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσααλονίκης, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, την Τετάρτη σε μία τιμητική εκδήλωση, μετά το πέρας της οποίας θα προβληθεί η ταινία τους "Η νύχτα του Σαν Λορέντσο", η οποία ανοίγει και επίσημα το κινηματογραφικό αφιέρωμα στους Ιταλούς δημιουργούς.

Το αφιέρωμα θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 10 Μαΐου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος και στο πλαίσιό του, θα προβληθούν οι ταινίες τους: Κάτω από τον αστερισμό του σκορπιού, Πατέρας αφέντης, Εκλεκτικές συγγένειες, Η νύχτα του Σαν Λορέντσο και Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει.

Να σημειωθεί ότι στις 6 Μαΐου, θα προηγηθεί η αναγόρευση των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι σε επίτιμους διδάκτορες σε δημόσια πανηγυρική συνεδρίαση της Γ.Σ. του τμήματος Ιταλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ.

Πληροφορίες: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected], http://cinematheque.filmfestival.gr, διάρκεια αφιερώματος: 7 - 10 Μαΐου,  τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη), κάρτα μέλους: 1 ευρώ.