12 πρωτοκλασάτες ταινίες που θα δούμε στις Κάννες

amy
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2015

Καλά ξεκινάμε. Με Mad Max. Αλλά έπεται και συνέχεια στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, που θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μαΐου. Για να δούμε τι θα δούμε.

Ο Φοίβος Κρομμύδας μας είπε τα πάντα για το Mad Max: Fury Road. Και εμείς φυσικά  ακολουθούμε ευλαβικά τις προτιμήσεις του. Εξάλλου, δε μας έχει απογοητεύσει ποτέ. Το ίδιο αίσθημα και στις Κάννες όπου ο σκηνοθέτης George Miller επέστρεψε για ένα reboot, που όλοι περιμέναμε. Ο Tom Hardy υπέρχος και ικανότατος τόσο ώστε να μη μας λείψει (τουλάχιστον πολύ) ο Mel Gibson.

Amy. Ο Asif Kapadia μας παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ για τη φωνή που συγκλόνισε τον κόσμο: την Amy Winehouse, που προκαλούσε και πριν το θανατό της, προκαλεί και σήμερα μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με τη βοήθεια της οικογένειας της Amy, αλλά ο πατέρας της πλέον έχει πάρει τις αποστάσεις του από το τελικό αποτέλεσμα. Το φιλμ προβάλλεται σε ειδική προβολή στο Φεστιβάλ.

Η ταινία Carol του Todd Haynes βασίζεται στη νουβέλα The Price of Salt της Patricia Highsmith. Επιστροφή στα 50s της Νέας Υόρκης με την παντρεμένη Cate Blancet να δικαιώνει έναν απαγορευμένο έρωτα με την αρκετά νεότερή της Rooney Mara.

Όταν μιλάμε για Woody Allen, μιλάμε για κινηματογραφικό παραλογισμό που ξεπερνά την ευφυία (αν και τελευταία έχει πέσει λίγο, αλλά γούστα είναι αυτά). Ο Αμερικανός δημουργός παρουσιάζει το Irrational Man στις Κάννες που αγαπά και αυτές ανταποδίδουν. Joachim Phoenix και Emma Stone το ζευγάρι της αμαρτίας στην ταινία, που προσπαθεί να χαρίσει μέρες δόξας και βραβείων όπως το Blue Jasmine, μακριά από τις αποτυχίες του Rome with Love και κυρίως του Fading Gigolo, όπου αν και η σκηνοθεσία καi το σενάριο άνηκαν στον John Turturro, πρωταγωνιστούσε ο Woody Allen.

Σκηνή από την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "The Lobster".

Και ερχόμαστε στα δικά μας. Πολλές οι προσδοκίες για το The Lobster, του Γιώργου Λάνθιμου. Εξάλλου, μας έχει καλομάθει σε βραβεία και διεθνείς διακρίσεις. Δυστοπικό δράμα, με ένα πρωτοκλασσάτο με τους Colin Farrell, Rachel Weisz, Ben Whishaw, Olivia Colman και John C Reilly, ο Λάνθιμος αυτή φορά διεκδικεί Χρυσό Φοίνικα. Οι ευχές μας μαζί του εννοείται.

Ο μύθος του Macbeth επιστρέφει με τον Michael Fassbender να ξαναχτίζει τον Σκωτσέζο Βασιλιά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Justin Kurzel. Μαζί με τον πρωταγωνιστή οι Marion Cotillard, David Thewlis και Paddy Considine σε μία ταινία που θα έρθει αντιμέτωπη με τον Λάνθιμο για τον Χρυσό Φοίνικα.

Πολυσυζητημένη και διαφημησμένη, η ταινία του Gus Van Sant με τον οσκαρικό Matthew McConaughey και την δύο φορές υποψήφια για Oscar Naomi Watts να μας ταξιδεύουν κινηματογραφικά. The Sea of Trees και ο παλιός γνώριμος και βραβαυεμένος στις Κάννες σκηνοθέτης θα διεκδικήσει και πάλι τον Χρυσό Φοίνικα.

Μία ιστορία για την αγάπη και το σκοτάδι θα μας αφηγηθεί η Natalie Portman από τη θέση του σκηνοθέτη και της πρωταγωνίστριας. A Tale of Love and Darkness είναι το σκηνοθετικό της ντεμπούτο και το κάνει στις Κάννες, με ένα δράμα που βασίζεται στα απομνημονεύματα του μεταφρασμένου σε 28 γλώσσες, Ισραηλινού δημοσιογράφου και συγγραφέα Amos Oz.

Ο Matteo Garrone έρχεται και αυτός με μία ιστορία αλλά διαφορετικού ύφους. The Tale of Tales (ή Il racconto dei racconti, όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του) ονομάζεται η ταινία του και ο Ιταλός κινηματογραφιστής παρουσιάζει  ένα παραμύθι με τους Salma Hayek, John C Reilly και Vincent Cassel. Δύο φορές υποψήφιος για Χρυσό Φοίνικα, δύο φορές νικητής στο Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής των Καννών, φέτος ο Garrone είναι αποφασισμένος επιτέλους να πάρει μαζί του το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.

Ασιατική είσοδος με το Yakuza Apocalypse και τον μάστερ της ανατριχίλας από την Άπω Ανατολή Takashi Miike. Ιστορία εκδίκησης με την ιαπωνική μαφία να έρχεται αντιμέτωπη με τα βαμπίρ. Πολεμικές τέχνες η σφραγίδα του, Ichi The killer και Audition, οι παρακαταθήκες του και ο Ιάπωνας σκηνοθέτης υποψήφιος γαι τρίτη φορά για Χρυσό Φοίνικα.

Και από την Ιαπωνία στην Ιταλία, με τον Paolo Sorrentino να μας μιλά για τη νεότητα. Στο τελευταίο του (σπαρακτικό όπως έχει χαρακτηριστεί) φιλμ Youth, επιστρατεύει τον Michael Caine, τον Harvey Keitel, τη Rachel Weisz και την Jane Fonda και ζωγραφίζει στη μεγάλη οθόνη με τη δική του μοναδική φινέτσα. Συνήθης ύποπτος των Καννών, μετά την οσκαρική Τέλεια ομορφιά του (La grande bellezza), ο o Sorrentino επιστρέφει μία ακόμα φορά και βάζει υποψηφιότητα με το Youth.

Τέλος, ο Pete Docter, σκηνοθέτης των Monsters Inc έρχεται στο Φεστιβάλ με το Inside Out, την τελευταία ταινία της Pixar, που προβάλλεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες εκτός διαγωνισμού. Πρωταγωνίστριά του μία πιτσιρίκα και τα 5 συναισθήματά της: η χαρά, ο θυμός, η απέχθεια, ο φόβος και η λύπη.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]