Κριτική ταινίας: Η Συνταγή της Πωλέτ

paulette2
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2015

Καλοκαίρι και γαλλική κωμωδία τα τελευταία χρόνια πάνε μαζί. Ξεκινώντας από τη δραμεντί των Άθικτων και συνεχίζοντας με την περσινή υπερεπιτυχία του Θεέ Μου, Τι Σου Κάναμε, λογικό είναι το κοινό να ψάχνει την επόμενη ταινία που θα απολαύσει σε κάποια θερινή αίθουσα και θα του φτιάξει το κέφι.

Μια ταινία που θα το κάνει να κοιτάξει τη ζωή με  οπτιμισμό για λίγο, όταν τα φώτα ανάψουν και πάρει το δρόμο για την έξοδο. Και Η Συνταγή της Πωλέτ δηλώνει σοβαρή υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο ρόλο.

Δεν πρόκειται για μια ταινία με εμφανέστατο, «εκβιαστικό» χιούμορ αλλά παρ’ όλα αυτά είναι παρόν στο σενάριό της, έστω και αν αυτό χρωματίζεται με μαύρους τόνους. Παντού μιλούν για τη συγγένειά της με το ιδίωμα της παλιάς ιταλικής κωμωδίας και αυτό είναι κάτι ομολογουμένως αληθινό, καθώς δεν ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την πρόκληση γέλιου, αλλά και για την προσθήκη ενός κοινωνικού προβληματισμού.

Η κεντρική ηρωίδα δεν είναι μια αγία, αλλά ένα άτομο αντιπαθητικό που γνωρίζει σιγά-σιγά την ανθρωπιά. Ρατσίστρια, κουτσομπόλα, από τη φτώχεια της αναγκάζεται να ασχοληθεί με το εμπόριο κάνναβης, όταν καταλαβαίνει πως πλέον δεν αποτελεί μια ασχολία των λούμπεν κύκλων αλλά μια διαδεδομένη πρακτική. Μάλιστα, δεν παραμένει αποκλειστικά στο να βγάζει τα χρήματα που τη βοηθούν να επιβιώνει, αλλά έχει και ιδέες σχετικά με την επέκταση της επιχείρησης.

Γυρισμένη στα προάστια του Παρισιού, καταδεικνύει τη φτώχεια και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης όχι κηρύττοντας, αλλά παρατηρώντας με όσο το δυνατόν περισσότερο νατουραλιστικό τρόπο (των υπερβολικών πρωταγωνιστών εξαιρουμένων). Εισάγει διακριτικά τα θέματα της ανεργίας, των απειλών που αφορούν σε εξώσεις και την εξαθλίωση των κατοίκων που πλήττονται από το παρόν σύστημα με ευφυΐα, χωρίς να προσπαθεί σώνει και ντε να συγκινήσει.

Και όταν έρχεται η ώρα να περάσει στο αμιγώς κωμικό της σκέλος, φροντίζει να το κάνει με έναν τρόπο πανέξυπνο μέσα από την απλότητά του. Δε χρειάζονται αστεία που απαιτούν τεράστιο δείκτη ευφυίας στον κόσμο της Πωλέτ, μόνο καλή διάθεση και ικανότητα απόλαυσης μιας ταινίας φτιαγμένης για να είναι ανάλαφρη. Και αν μιλήσουμε για ερμηνείες, η Bernadette Lafont στο ρόλο της Paulette μαζί με τις φίλες της είναι μερικοί από τους πιο πειστικά ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες που θα δούμε φέτος στις οθόνες μας.

Οπότε, ξέρετε: αν χρειαστείτε αυτή την πολυπόθητη έξοδο σε θερινό προκειμένου να γελάσετε και να αφήσετε προσωρινά πίσω σας τα όσα άγχη, ψάξτε σε ποια αίθουσα προβάλλεται και κανονίστε μια ευχάριστη βραδιά με την παρέα σας. Θα την ευχαριστηθείτε αλλά και θα δείτε πως δε χρειάζεται πάντα κατήφεια για να θιχθούν σοβαρά κοινωνικά θέματα στο σελιλόιντ.

Δείτε το τρέιλερ, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Jérôme Enrico. Πρωταγωνιστούν: Bernadette Lafont, Carmen Maura, Dominique Lavanant. Στους κινηματογράφους από την Tanweer/Flisvos.

Φοίβος Κρομμύδας