Σκοτώθηκε ο πραγματικός "Υπέροχος άνθρωπος", John Nash

mind
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΜΑΙΟΥ 2015

Ο νομπελίστας μαθηματικός John Nash, που τον υποδύθηκε ο Russell Crowe στην βραβευμένη με 4 Oscar ταινία "Ένας υπέροχος 'Άνθρωπος", πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μαζί με τη σύζυγό του Alicia.

Ο John Forbes Nash Jr., η ζωή του οποίου έγινε θέμα στη μεγάλη οθόνη το 2001 και απέσπασε 4 Oscar, σκοτώθηκε μαζί με τη γυναίκα του σε δυστύχημα που συνέβη στο New Jersey Turnpike.

Ο Nash, 86 ετών και η σύζυγός του Alicia Nash, 82 ετών, επέβαιναν σε ένα ταξί όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο, ενώ προσπαθούσε να προσπεράσει ένα άλλο αυτοκίνητο. Το ταξί συγκρούστηκε σε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και το ζευγάρι εκτινάχθηκε από το όχημα,ανέφεραν  αστυνομικές πηγές.

Ο Nash έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, όταν η ταινία του Ron Howard, βγήκε στις αίθουσες το 2001. Η μάχη του με την σχιζοφρένεια, η δύναμη ψυχής και το υπέροχο μυαλό του κέρδισαν το κοινό και τους κριτικούς. Ωστόσο, στην επιστημονική κοινότητα ο Nash είχε να επιδείξει τεράστια προσφορά. Η ύψιστη αναγνώριση ήταν το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά, το 1994 για τη θεωρία των παιγνίων και την ισορροπία Nash.

Ο Crowe στο άκουσμα της είδησης, εξέφρασε μέσω twitter τα συλλυπητήριά του γράφοντας "Σοκαρισμένος...Η καρδιά μου σπαράζει για τον John και την Alicia και την οικογένειά τους. Μία υπέροχη συνεργασία. Υπέροχα μυαλά, υπέροχες καρδιές".