Η Μία Γουασικόφσκα ήρθε για να μείνει

wasikowska
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2016

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Η Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη» που κυκλοφορεί στις αίθουσες, κάνουμε μια αναδρομή στις καλύτερες ερμηνείες της Αυστραλής ηθοποιού.

Η Μία Γουασικόφσκα έχει καταφέρει να χτίσει ένα όνομα τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας κατά βάση σε σινεφίλ παραγωγές από auteurs παγκόσμιας απήχησης. Έχτισε το όνομά της στην «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Τιμ Μπάρτον, αλλά έκτοτε αποφεύγει τα κελεύσματα του Χόλιγουντ έχοντας δημιουργήσει πλέον μια δικιά της ταυτότητα και ένα ολοδικό της στυλ ερμηνείας που λειτουργεί σε χαμηλές συχνότητες παίζοντας κυρίως με τα βλέμματα.

Αυτή την εβδομάδα επανέρχεται στις αίθουσες ως Αλίκη, σε μια νέα κινηματογραφική εκδοχή του μυθιστορήματος του Λιούις Κάρολ σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μπόμπιν (δημιουργός των πρόσφατων ταινιών των Muppets) και εμείς βρίσκουμε την ευκαιρία να βάλουμε σε μια αξιολογική σειρά τις 10 ερμηνείες της Αυστραλής ηθοποιού από το «μπαμ» της «Αλίκης» και έπειτα.

10. Παράνομοι (2012)

Οι «Παράνομοι» του Τζον Χίλκοουτ είναι λίγο παρεξηγημένη ταινία, αφού χωρίς να θέτει ιδιαίτερα υψηλούς στόχους ρέει εθιστικά, σαν ένα country τραγούδι ερμηνευμένο από τον Νικ Κέηβ που έχει επιμεληθεί το σενάριο. Οι ερμηνείες είναι όλες δυνατές και η Γουασικόφσκα αν και βρίσκεται σε δεύτερο ρόλο, καταφέρνει και πάλι να μας γοητεύσει όσο και τον Σάια ΛαΜπεφ.

9. Restless (2011)

Η Γουασικόφσκα με κοντό μαλλί, Γκας Βαν Σαντ, ένα καταδικασμένο ρομάντζο, ένα φάντασμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χαρτομάντιλα. Τίμιο.

8. Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί (2013)

Το πέρασμα της Γουασικόφσκα δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά σίγουρα είναι καίριο για την εξέλιξη της ταινίας του Τζιμ Τζάρμους. Τη βλέπουμε ως νεαρό ατίθασο βαμπίρ και δένει υπέροχα με τη ρετρό παραισθησιογόνα ατμόσφαιρα του φιλμ. Αρκεί να στέκεται στο μπαρ με τα γυαλιά ηλίου ενώ στο background παίζουν οι Black Rebel Motorcycle Club και τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους.

7. Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων (2010)

Η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» είναι η πιο εμπορική ταινία του Τιμ Μπάρτον και αν βγήκε κάτι καλό από όλο αυτό είναι ότι σύστησε στο ευρύ κοινό την άγνωστη μέχρι τότε Μία Γουασικόφσκα. Από τις πιο αδύναμες δουλειές του Μπάρτον, η Γουασικόφσκα πάντως δείχνει σαν να μην έχει βιώσει ποτέ της άγχος και  θα μπορούσε άνετα να ηγηθεί μιας πιο ενήλικης σκοτεινής «Αλίκης».

6. Πορφυρός λόφος

Θεωρούμε την ταινία του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο μια από τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες του 2015, με τη φανταστική ατμόσφαιρα να έρχεται και να δένει ιδανικά με την έννοια του έρωτα που έρχεται ως πρωταγωνιστής του φιλμ. Η ερμηνεία που ξεχωρίζει είναι ξεκάθαρα της Τζέσικα Τσαστέιν, ωστόσο η Γουασικόφσκα κάνει πολύ καλή δουλειά στο να βάλει τον θεατή στο κλίμα, γιατί άλλωστε το κλειδί ώστε να νιώσεις στον πετσί σου την ανατριχίλα και τον τρόμο είναι να ταυτιστείς με κάποιον πρωταγωνιστή που γνωρίζει για την πλοκή όσα κι εσύ.

5. Οδηγός ευτυχίας (2014)

Η πιο άβολη στιγμή στην καριέρα της Γουασικόφσκα είναι σκηνοθετημένη από τον Κρόνενμπεργκ. Υποδύεται μια πυρομανή γεμάτη εγκαύματα κοπέλα που σε ένα meta επίπεδο αναγωγής είναι έτοιμη να κάψει  όλο το Χόλιγουντ. Η Γουασικόβσκα είναι το σημείο αναφοράς σε μια εντελώς love or hate ταινία.

4. Τζέιν Έιρ (2011)

Η καλύτερη ερμηνεία εποχής της Γουασικόφσκα σε μια πανέμορφη ταινία από το σκηνοθέτη της πρώτης σεζόν του True Detective. Η ατμοσφαιρική φωτογραφία είναι φανταστική και τι κι αν έχουμε κάπου ξαναδεί το σενάριο, είναι μια ταινία που άξιζε να τη δεις στο σινεμά και η Γουασικόβσκα είναι η Τζέην Έιρ από όλες τις απόψεις.

3. Ο σωσίας (2013)

Η Γουασικόφσκα υποδύεται με αύρα φαμ φατάλ τη συμπρωταγωνίστρια του/των Τζέσε Άιζενμπεργκ στη διεστραμμένα νουάρ διασκευή του Ρίτσαρντ Αγιοάντε πάνω στον «Σωσία» του Ντοστογιέφσκι. Πιο φυσικά όμορφη από ποτέ, έχει όλη την ελευθερία των κινήσεων για να αποδείξει πόσο εύθραυστη και δυναμική μπορεί να γίνει ταυτόχρονα.

2. Tracks (2013)

Η πιο παραγνωρισμένη ερμηνεία της Γουασικόφσκα. Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία με την Αυστραλή ηθοποιό να υποδύεται μια νεαρή γυναίκα που διέσχισε τις ερήμους της Αυστραλίας παρέα μόνο με τέσσερις καμήλες και τον αγαπημένο της σκύλο. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ανθυπο-«Into the Wild», με τη σκηνοθεσία να μην καταφεύγει σε εντυπωσιασμούς επιμένοντας στο ρεαλισμό και την Γουασικόφσκα να νιώθει. Ωραία και η χημεία που έχτισε με τον Άνταμ Ντράιβερ.

1. Stoker (2013)

Η καλύτερη ασιατική ερμηνεία από μη-Ασιάτη ηθοποιό. Ο Παρκ-Τσαν Γουκ του «Oldboy» βρήκε την ιδανική μούσα του για να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του σε αμερικανικό έδαφος. Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι σκηνοθεσία και σενάριο τραβάνε βίους παράλληλους χωρίς ποτέ να έρχονται σε συνεννόηση (σεναριογράφος της ταινίας είναι ο Γουέντγουορθ Μίλερ του Prison Break), o Παρκ-Τσαν Γουκ δημιουργεί πάντως κάποια από τα καλύτερα κάδρα στην καριέρα του και η Γουασικόφσκα μοιάζει να ανασκευάζει τον βαμπιρικό μύθο σε κάθε της βλέμμα, ακόμη και αν δεν έχει κοφτερά δόντια όπως στην ταινία του Τζάρμους.

Η ταινία «Η Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη» κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Feelgood Entertainment.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]