Game of Thrones: πετάνε οι δράκοι; Πετάνε!

game-of-thrones
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Το Game of Thrones μας άφησε με ανοιχτό το στόμα για μια ακόμη εβδομάδα και κάνουμε τον απολογισμό λίγο πριν το μεγάλο φινάλε της εξαιρετικής πέμπτης σεζόν.

Ας το παραδεχτούμε πλέον ανοιχτά: η πέμπτη σεζόν του Game of Thrones είναι η πιο πλήρης, πιο ουσιαστική, πιο συμπαγής και εν τέλει η καλύτερη της σειράς. Πολλοί διαφωνούν με αυτό με την πρόφαση ότι άργησε να πάρει μπροστά, αυτό που έκανε στην πραγματικότητα ήταν όμως να χτίζει για τη συνέχεια, χωρίς να υπάρχει ένα επεισόδιο «κράχτης», εκτονώνοντας μεθοδικά και κατακόρυφα την ένταση σε ένα άτυπο two-parter που εκτόξευσε τη μυθολογία της σειράς.

Το ένατο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν τιτλοφορείται «The Dance of Dragons», όπως το πέμπτο βιβλίο της σειράς του Τζωρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, και φυσικά με έναν τέτοιο τίτλο περιμένεις… συγκεκριμένα πράγματα τα οποία η σειρά τα παρέδωσε απλόχερα. Φυσικά ακολουθούν SPOILER.

Ανασυγκρότηση στο Κασλ Μπλακ

Ερχόμαστε από τα όσα επικά πράγματα συνέβησαν στον καταυλισμό των wildlings με τον Τζον Σνόου να έρχεται αντιμέτωπος με τους White Walkers και τη στρατιά των απέθαντων που έχουν φτιάξει. Όσοι απέμειναν από αυτή την επέλαση επιστρέφουν στο Κασλ Μπλακ ώστε να ανασυνταχθούν και να συνειδητοποιήσουν από πού τους ήρθε και λογικά δραστικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο μπορούμε να περιμένουμε πάλι από τη νέα σεζόν.

Η φριχτή θυσία του Στάνις

Το επίκεντρο των εξελίξεων στο Βορρά από τη νότια μεριά του Τείχους αυτή την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα στο στρατόπεδο του Στάνις. Πριν από λίγα επεισόδια το Game of Thrones μας σόκαρε με μια άγαρμπη πλοκή που δε χειρίστηκε τόσο κομψά και δεν προετοίμασε το έδαφος για αυτή. Γιατί ο βιασμός της Σάνσα από τον Ράμσεϊ αποτελεί σίγουρα το μελανό σημείο σε μια κατά τα άλλα άρτια και μελετημένη σεζόν. Αυτή την εβδομάδα λοιπόν είχαμε ένα ακόμη πιο σκληρό συμβάν. Ο Στάνις αποφάσισε να ρίξει στην πυρά την κόρη του, Σιρίν ώστε χονδρικά να ικανοποιηθεί ο θεός της Μελισάνδρης και να του χαρίσει το στέμμα. Πρόκειται για μια φρικτή σκηνή, αλλά γνωρίζοντας τον παραλογισμό και τη βαρβαρότητα που επικρατεί έτσι και αλλιώς στο Γουέστερος, τουλάχιστον έχουμε να πούμε ότι προετοιμάστηκε το έδαφος για αυτή. Και σε αυτό το επεισόδιο, αρχικά με την αποπομπή του Ντάβος και έπειτα με τον εναγκαλισμό της Σιρίν με τον πατέρα της, αλλά και σε ολόκληρη τη σεζόν, με τον Στάνις να εμφανίζεται εθισμένος από την προοπτική της εξουσίας και υπνωτισμένος από τη γοητεία της Μελισάνδρης ώστε να δρα πλέον στον αυτόματο πιλότο χωρίς να δίνει στον εαυτό του δυνατότητα επιλογής. Το βέβαιο είναι πως μιλάμε για μια τραγική φιγούρα που πλέον απώλεσε τη στήριξη του κοινού για άνοδο στο θρόνο. Αλήθεια, εσύ με ποιον θα είσαι ανάμεσα στον Στάνις και τους Μπόλτον;

Ο... άσωτος δράκος επιστρέφει

Βέβαια, το μεγάλο γεγονός έχει να κάνει με το στόρι της Νταινέρυς και δεν είναι άλλο από την επανεμφάνιση του πιο ατίθασου από τους τρεις δράκους της, του Ντρόγκον. Όλα άρχισαν βέβαια πιο πριν, με την Νταινέρυς να παρακολουθεί τους μονομάχους στην αρένα μαζί με το νέο της σύζυγο, την Μισαντέι, τον Ντάριο Ναχάρις και το νέο της φίλο, τον Τύριον. Και μέσα από την αρένα τα χαιρετίσματά του μεταφέρει ο Σερ Τζόρα, προσπαθώντας έστω με αυτό τον ύστατο τρόπο να κερδίσει την προσοχή της αγαπημένης του Καλίσι. Και αφού τελειώσει το πανηγυράκι και ο Τζόρα μείνει ο τελευταίος άνδρας που στέκεται στην αρένα, αποκαλύπτεται πως όλο αυτό το μεγαλοπρεπές όσο και αιμοσταγές σκηνικό αποτελεί ενέδρα των Sons of the Harpy που βρήκαν την ευκαιρία που έψαχναν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με την Νταινέρυς. Και θα το κατάφερναν, απλά από όλη αυτή την εξίσωση ξέχασαν ένα… δράκο.

Τη στιγμή που ο Ντρόγκον κάνει την εμφάνισή του πάνω από τις κερκίδες της αρένας πετώντας φωτιές, η αδρεναλίνη ξεπερνά ακόμη και τη στιγμή που το σπαθί του Τζον Σνόου βρίσκει αντίσταση στην επίθεση του White Walker στο προηγούμενο επεισόδιο. Κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν ότι το CGI του δράκου δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, αυτά ωστόσο είναι λεπτομέρειες, για όσους δεν παρακολουθούν αυτό που δοκιμάζει η σειρά τη δεδομένη στιγμή ή θέλουν να δουν κατά γράμμα αυτό που διάβασαν στα βιβλία. Από καθαρά σκηνοθετική σκοπιά, το Game of Thrones έπιασε κορυφή σε αυτό το 20λεπτο. Από την αγωνία για τη ζωή της Νταινέρυς, του Τύριον και των υπολοίπων μέχρι τον ενθουσιασμό για την εμφάνιση του Ντρόγκον, έπειτα την αγωνία για το αν θα θυσιαστεί για να σώσει τη «μητέρα» του και τέλος η ανακούφιση με γροθιά στον αέρα για την πτήση της Νταινέρυς πάνω στο δράκο της, έχουμε να κάνουμε με πράγματα που πριν από κάποια χρόνια δε θα φανταζόμασταν ποτέ ότι θα δούμε στην τηλεόραση.

Η πιο συγκινητική φιλία ανθρώπου-άγριου ζώου από το «Free Willy»:

Τι κρατάμε από όλο αυτό:

- Ότι αν και αμφιβάλαμε αρκετά κατά τη διάρκεια της σεζόν, πλέον είμαστε ολοκληρωτικά με την Νταινέρυς στη μάχη του θρόνου.

- Ότι το Νταινέρυς-Τύριον είναι το καλύτερο ταίριασμα που έχει κάνει η σειρά. Και μόνο η υποψία συγκαταβατικού χαμόγελου που ρίχνει η Νταινέρυς στο νέο της φίλο όταν προσβάλλει με τακτ το σύζυγό της είναι ανεκτίμητο.

- Μέσα από τα μάτια του Τύριον αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο που βλέπει όλο το υπόλοιπο Γουέστερος την Νταινέρυς αυτή τη στιγμή. Ο συνδυασμός έκπληξης και θαυμασμού που σχηματίζεται στο βλέμμα του όταν η Νταινέρυς απογειώνεται στην πλάτη του δράκου είναι η αλήθεια.

- Δε θα σταματήσουμε ποτέ να ενθουσιαζόμαστε σαν μικρά παιδιά με τους δράκους.

Πλέον είναι πασιφανής η απόφαση του Game of Thrones να παίξει με το δίπολο Πάγος-Φωτιά. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, φέτος το event δεν ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο, αλλά η αντιπαράθεση του μετώπου στο Βορρά με τον Τζον Σνόου και τους White Walkers και της Νταινέρυς με τους δράκους της από την άλλη στα βάθη της Ανατολής. Πρόκειται για αριστοτεχνική δουλειά και σε προεργασία και σε απόδοση που ανοίγει τις πόρτες για ένα φινάλε που θα κλείσει μέτωπα σε αυτή τη σεζόν και δε θα στρώσει απλά το χαλί για την επόμενη. Η εμπιστοσύνη μας στη σειρά είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

* Για τις εξελίξεις σε Μπράαβος και Ντορν θα μιλήσουμε την επόμενη εβδομάδα, στο συνολικό μας ξεχωριστό απολογισμό κάθε ιστορίας μέσα στη σεζόν.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]