Από τον Δράκουλα στον Σάρουμαν: πώς ο Christopher Lee όρισε τον κινηματογραφικό villain

kristofer-li
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Αποτίουμε φόρο τιμής στη σπουδαία καριέρα του Κρίστοφερ Λι εστιάζοντας στους σημαντικότερους ρόλους villain που δημιούργησε.

Ο Κρίστοφερ Λι έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια, στην περίπτωσή του όμως δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι θα παραμείνει αθάνατος. Πολύ απλά: όσο υπάρχει κόσμος που ασχολείται με το σινεμά, ο Λι θα παραμένει για πάντα μια από τις κορυφαίες φιγούρες του.

Η επιβλητική παρουσία του και η χαρακτηριστική βαθειά φωνή του όρισαν την έννοια του villain στη μεγάλη οθόνη και μεγάλωσαν πολλές και διαφορετικές γενιές σινεφίλ. Παρακολουθώντας τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» έβλεπες τον «Άνθρωπο με το χρυσό πιστόλι» και έπειτα μάθαινες και για τον «Δράκουλα».

Ας δούμε λοιπόν τους πέντε πιο εικονικούς ρόλους σούπερ κακών που είναι γραμμένοι με χρυσά γράμματα στην έτσι κι αλλιώς σπουδαία καριέρα του.

Ταινία: Δράκουλας, ο βρικόλακας των Καρπαθίων
Περίπτωση: Κόμης Δράκουλας

Αυτή η ταινία είναι ο λόγος που η βρετανική Hammer Films μεσουράνησε από τα τέλη των 50s μέχρι τις αρχές των 70s και η αιτία που ο Κόμης Δράκουλας είναι τόσο δημοφιλής φιγούρα στην ποπ κουλτούρα του σήμερα. Δεν είναι απλώς μια ερμηνεία-σταθμός στον κινηματογραφικό τρόμο. Θαρρείς πως ο Λι παίζει τον... εαυτό του γιατί τόσο φοβερός και τρομερός είναι. Λειτουργεί μόνο με το ένστικτο και τη φαντασία, χωρίς να ακολουθεί κάποια πεπατημένη που υπήρχε έως τότε και δίχως να μπαίνει σε καλούπια. Προσθέτει το σέξι κομμάτι με το σαδιστικό χιούμορ στο χαρακτήρα του Δράκουλα και έκτοτε δεν έφυγε ποτέ. Υπήρξαν και άλλες συνέχειες, καμία όμως δεν έφτασε τη στοιχειωτική πρώτη ταινία. Εδώ ο Λι είναι το καλτ.

Ταινία: Το καταραμένο σκιάχτρο
Περίπτωση: Λόρδος Summerisle

Η πιο ιδιαίτερη ερμηνεία του Λι. Αναλαμβάνει να υποδυθεί τον επικεφαλής ενός πατριαρχικού παγανιστικού κοινοβίου που εμπλέκεται με την εξαφάνιση ενός κοριτσιού. Εδώ ο τρόμος αποκτά ψυχεδελική μορφή και η ταινία κυλά σαν να παρακολουθείς έναν εφιάλτη και να μην μπορείς να τρέξεις ή να φωνάξεις. Και όσο για τα μαλλιά του Λι, μόνο… κάνουν πιο  ζοφερή την κατάσταση.

Ταινία: Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι
Περίπτωση: Σκαραμάγκα

Ρωτήστε έναν οποιοδήποτε οπαδό του Τζέιμς Μποντ να σας πει τους τρεις αγαπημένους του κινηματογραφικούς villain, τότε μια από τις επιλογές του δεν μπορεί παρά να είναι ο Σκαραμάγκα του Κρίστοφερ Λι. Αδίστακτος και κομψός, ξεχωρίζει για το φλεγματικό χιούμορ του και σου δίνει την εντύπωση ότι πάντα έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Η πιο ενδιαφέρουσα ταινία του Μποντ με τον Ρότζερ Μουρ και αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειιστικά στον Λι.

Ταινία: Star Wars: Επεισόδια 2 και 3
Περίπτωση: Κόμης Ντούκου

Την εποχή που ο Λι βρέθηκε ξανά στην κορυφή κερδίζοντας μια ακόμη γενιά με τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», συμμετείχε σε ένα ακόμη γιγάντιο franchise, ερμηνεύοντας τον απόλυτα ταιριαστό για αυτόν ρόλο ενός Λόρδου Σιθ. Μέσα στους πολύ λίγους λόγους που αξίζει να θυμόμαστε αυτή την τριλογία είναι και ο Λι, νικώντας σε μάχη ακόμη και τον Γιόντα. Βέβαια ποιον κοροϊδεύουμε, τότε περιμέναμε να τον δούμε στην επόμενη ταινία του «Άρχοντα».

Ταινία: Άρχοντας των δαχτυλιδιών και Χόμπιτ
Περίπτωση: Σάρουμαν

Ο λόγος που ο Λι έγινε και πάλι πρώτο όνομα και έζησε γεμάτα 00s είναι ξεκάθαρα ο ρόλος του Σάρουμαν. Εδώ καταθέτει το απόσταγμα κινηματογραφικής σοφίας τόσων ετών και σε σημεία είναι πιο τρομακτικός και από τον Δράκουλα. Και καθώς ο Σάουρον δεν ήταν εκεί ως έμψυχη οντότητα, ανέλαβε να εκφράσει στο πρόσωπό του όλη την πλευρά των κακών στην τριλογία του «Άρχοντα». Ολοκληρωτικό δέος με κάθε ατάκα που ξεστομίζει.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]