Οι ταινίες της εβδομάδας (18/6/2015)

spy
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Οι πρώτες ζέστες έκαναν την εμφάνισή τους και τι καλύτερη εποχή για κάποιο θερινό σινεμά. Ιδού οι έξι νέες ταινίες της εβδομάδας για να επιλέξετε.

Έξι νέες ταινίες ντεμπουτάρουν αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες, με την καλοκαιρινή διάθεση να είναι εμφανής. Οι λάτρεις του ιδιαίτερα αγαπητού είδους της κατασκοπικής κωμωδίας θα βρουν αυτό που ψάχνουν στο «Spy» με τα ονόματα των Μελίσα ΜακΚάρθι, Τζουντ Λο και Τζέισον Στέιθαμ να εγγυώνται σίγουρη διασκέδαση. Η σινεφίλ επιλογή της εβδομάδας έρχεται από την Ισπανία με το βραβευμένο με Γκόγια «Μικρό νησί», ενώ αν προτιμάτε ρομαντική κομεντί και θερινό υπάρχουν για εσάς δύο επιλογές. Μια δημοφιλής τηλεοπτική σειρά επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη και τέλος κυκλοφορεί και μια ταινία από την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή.

«Spy»
Η Σούζαν Κούπερ (Μελίσα ΜακΚάρθι) είναι μία φιλήσυχη αναλύτρια της CIA, που κάνει κυρίως δουλειά γραφείου, και ταυτόχρονα ο αφανής ήρωας πίσω από τις πιο επικίνδυνες αποστολές. Όταν, όμως, ο συνεργάτης της (Τζουντ Λο) εξαφανίζεται και ένας ακόμη κορυφαίος πράκτορας (Τζέισον Στέιθαμ) βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο, η Σούζαν δηλώνει εθελοντικά συμμετοχή σε μια κρίσιμη μυστική αποστολή. Τώρα, ως μυστική πράκτορας πλέον, θα χρειαστεί να εισχωρήσει στον κόσμο μίας θανάσιμης εμπόρου όπλων έτσι ώστε να αποτρέψει μια επικείμενη παγκόσμια καταστροφή… Θα τα καταφέρει;

Στην τρίτη του συνεργασία με τη Μελίσα ΜακΚάρθι, μετά τις πολύ μεγάλες επιτυχίες τους, «Bridesmaids» και «The Heat», ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Πολ Φιγκ προσθέτει άφθονη δράση στην συνταγή της κωμωδίας και τοποθετεί την ιστορία του σε πανέμορφες ευρωπαϊκές τοποθεσίες στη Ρώμη, το Παρίσι και τη Βουδαπέστη, που ταιριάζουν άλλωστε με την φύση του κατασκοπικού παιχνιδιού.

«Το μικρό νησί»

Ισπανικός Νότος, 1980. Η χώρα πασχίζει ακόμα να επουλώσει τις πληγές της από τις αγριότητες της περιόδου της δικτατορίας του Φράνκο. Μια σειρά από βάναυσες δολοφονίες έφηβων κοριτσιών σε μια απομονωμένη πόλη φέρνει κοντά δύο παντελώς ανόμοιους χαρακτήρες, δύο ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών που στέλνονται από τη Μαδρίτη για να ξεδιαλύνουν την υπόθεση. Στοιχειωμένοι και οι ίδιοι από το παρελθόν τους στη σκιά του απολυταρχικού καθεστώτος, ο Χουάν και ο Πέδρο θα πρέπει να παραμερίσουν τις διαφωνίες και τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές τους προκειμένου να βρουν τον δολοφόνο που για χρόνια τρομοκρατεί την περιοχή. Η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς ανασύρει στην επιφάνεια τα σκοτεινά μυστικά της μικρής κοινότητας.

Με φόντο τους δυσοίωνους βάλτους του Γουαδαλκιβίρ, ο Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ καλύπτει δεξιοτεχνικά την απόσταση που χωρίζει την κλασική «Chinatown» από το πρόσφατο «True Detective» και παραδίδει ένα υποβλητικό αστυνομικό θρίλερ με ασφυκτική ένταση και πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις, αφού εκτυλίσσεται σε μια ταραγμένη περίοδο της Ισπανίας, όταν η χώρα προσπαθούσε να μεταβεί από τη δικτατορία του Φράνκο στη δημοκρατία. Σκληρός ρεαλισμός, πνιγηρή ατμόσφαιρα, υποδόριο σασπένς, ανατροπές, αλλά και μια πινακοθήκη από καλογραμμένους χαρακτήρες, συνθέτουν την καλύτερη ισπανική ταινία της χρονιάς, η οποία απέσπασε 10 Βραβεία Γκόγια της Ισπανικής Ακαδημίας, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερης Φωτογραφίας.

Διαβάστε εδώ το αφιέρωμά μας στις σημαντικότερες ισπανικές ταινίες που έχουν βραβευθεί με Γκόγια.

«Entourage»

Το «Entourage» ξανασυγκεντρώνει στη μεγάλη οθόνη το αυθεντικό cast της αναγνωρισμένης σειράς του HBO με τους Κέβιν Κόνολι, Έιντριαν Γκρένιερ, Κέβιν Ντίλον, Τζέρι Φεράρα και Τζέρεμι Πίβεν. Ο αστέρας του κινηματογράφου Βίνσεντ Τσέιζ (Γκρένιερ) μαζί με όλη την κουστωδία, τον Έρικ/I (Κόνολι), τον Τέρτλ (Φεράρα) και τον Τζόνι/Ντράμα (Ντίλον), επιστρέφουν, έχοντας πάντα στο πλάι τους τον ατζέντη του Βινς, Άρι Γκολντ (Πίβεν). Με την πάροδο του χρόνου, οι φιλοδοξίες και οι στόχοι έχουν εν μέρει αλλάξει, αλλά ο δεσμός που τους συνδέει παραμένει ισχυρός, καθώς κινούνται μέσα στον ιδιαίτερο και ενίοτε αδυσώπητο κόσμο του Hollywood. Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν ο Μπίλι Μπομπ Θόρτον και ο Χέιλι Τζόελ Όσμεντ, ως πατέρας και γιός (Λάρσεν και Τράβις ΜακΚρέντλ).

Στo «Entourage» θα δούμε επίσης και άλλα οικία πρόσωπα από την τηλεοπτική σειρά, όπως η Πέρι Ριβς, ως η σύζυγος του Άρι Γκολντ, η Εμανουέλ Σρικί, ως Σλόαν, ο Ρις Κόιρο, ως Μπίλι Γουόλς, η Ντέμπι Μάζαρ ως Σόνα, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Βινς. Ακόμη στην ταινία παίζουν ο Ρεξ Λι ως Λόιντ, η Κόνστανς Ζίμερ, ως Ντέινα Γκόρντον και η Νόρα Νταν ως Δρ. Μάρκους.  Τέλος, η Έμιλι Ραταϊκόφσκι εμφανίζεται ως ο… εαυτός της ενώ το καστ πλαισιώνουν ο Άλαν Ντέιλ, ο οποίος εμφανιζόταν και στη σειρά, ο ράπερ Σκοτ Μεσκούντι και η Ρόντα Ρούσεϊ.

«Καθηγητής με το ζόρι»

Μια φορά κι έναν καιρό, ο σεναριογράφος Κιθ Μάικλς τα είχε όλα- μία Χρυσή Σφαίρα, μια τεράστια επιτυχία με την υπογραφή του κι ανεξάντλητα αποθέματα Βρετανικού χιούμορ και γοητείας. Αυτό ήταν δεκαπέντε χρόνια πριν: τώρα είναι χωρισμένος, πλησιάζει τα πενήντα, δεν έχει γράψει τίποτα καλό εδώ και χρόνια κι έχει χρεοκοπήσει. Ευτυχώς ο ατζέντης του, του βρήκε κάτι- δυστυχώς, είναι αρκετά μακρυά από το Χόλιγουντ. Ένα πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη ψάχνει καθηγητές σεναρίου, και με άδειες πια τις τσέπες του, ο Κιθ δε μπορεί να αρνηθεί. Εκεί ανακαλύπτει όμως ότι το άστρο του δεν έχει ξεφτίσει τελείως, κι αποφασισμένος να γράψει ένα νέο σενάριο, καταβάλει την ελάχιστη προσπάθεια για τη νέα του δουλειά. Η συμπεριφορά του θα αλλάξει όταν θα γνωρίσει τη Χόλι, μία μόνη μητέρα που κάνει δύο δουλειές για να πάρει το πτυχίο της. Θα τους ενώσει η ανάγκη για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Η διδασκαλία τον έχει βοηθήσει να γίνει καλύτερος άνθρωπος και βρίσκεται ανάμεσα στην απόφαση να γίνει αυτός ο άνθρωπος ή να προσπαθήσει να γυρίσει στην παλιά λαμπερή του ζωή.

Αυτή είναι η τέταρτη συνεργασία του Χιου Γκραντ με το Μαρκ Λόρενς, και είναι και οι δύο πολύ χαρούμενοι που δουλεύουν ξανά μαζί. «Απλά δε μπορώ να φανταστώ κάποιον καλύτερο για το ρόλο», λέει ο Λόρενς. «Έχω την τάση να γράφω πολλά λόγια, και είναι καλός με τα λόγια. Ξέρω επίσης ότι έχει διαβάσει πολύ λογοτεχνία, οπότε η ιδέα του να ενσαρκώσει το σεναριογράφο έχει λογική». «Δεν έκανα καμία προετοιμασία για το ρόλο παρόλα αυτά», λέει αστειευόμενος ο Χιου Γκραντ. «Πέρασα πολύ χρόνο με το Μαρκ όμως, δουλεύοντας το σενάριο και κάνοντας ενοχλητικά σχόλια. Αγαπώ τον τρόπο που γράφει, με κάνει πάντα να γελάω, έχουν μια γοητεία και μια αθωωότητα οι διάλογοι του. Αυτή η ιστορία έχει και κάποια στενάχωρα στοιχεία που δίνουν μια άλλη νότα στην ταινία».

Daniel McFadden
«Σφυρίζοντας από έρωτα»

Ένας συγγραφέας του Χόλιγουντ αναγκάζεται απο τον αντζέντη του να γράψει μια ρομάντικη ταινία. Το μόνο πρόβλημα του… δεν πιστεύει καν στον έρωτα. Η άποψη του όμως θα ανατραπεί όταν θα γνωρίσει μια όμορφη γυναίκα που θα του πάρει τα μυαλά, και θα κάνει τα πάντα για να την διεκδικήσει.

Πρωταγωνιστεί ο Κρις Έβανς (Κάπταιν Αμέρικα, Εκδικητές) -στο ρόλο του κυνικού συγγραφέα- και η γοητευτική Μισέλ Μόναχαν (True Detective, Source Code) η οποία υποδύεται την κοπέλα των ονείρων του. Το καστ πλαισιώνουν ο Τόφερ Γκρέης (Interstellar), ο απολαυστικός Λουκ Γουίλσον (The Royal Tenenbaums) και ο  Άντονι Μάκι (Captain America: The Winter Soldier) που υποδύεται τον ατζέντη του Κρις Έβανς.

«Λύσσα κακιά»

Ο σκηνοθέτης Νίκος Ζερβός, επιστρέφει με τη νέα του ταινία, «Λύσσα Κακιά», μία ανάλαφρη καλοκαιρινή κωμωδία που εξετάζει με χιούμορ τις σχέσεις μεταξύ των φοιτητών μίας σχολής ηθοποίιας. Η μοναδική ελληνική κωμική παραγωγή που θα ντεμπουτάρει στα θερινά σινεμά, η «Λύσσα Κακιά» επωφελείται από την παρουσία του Γιώργου Καραμίχου, στην επιστροφή του στα κινηματογραφικά δρώμενα μετά το «Dos» του 2011. Συνειδητά φτιαγμένη με γνώμονα την απενοχοποιημένη διασκέδαση, η ταινία αποτελεί το σεναριακό ντεμπούτο της νεαρής Ζωής Ζέρβα.

Η Βίκυ Κουλιανού υποδύεται μια αυστηρή καθηγήτρια, ο Γιώργος Καραμίχος έναν μπάρμαν που είναι φίλος των παιδιών που σπουδάζουν στην σχολή, ενώ ο Τάκης Χρυσικάκος είναι ο πατέρας μιας κοπέλας που έχει δικό του… τατουατζίδικο, οπότε είναι πιο κοντά στη νεολαία και λόγω επαγγέλματος.