Κινηματογραφική, ετήσια ανασκόπηση για το 2014

nempraska
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Η πλήρης επισκόπηση της κινηματογραφικής χρονιάς κυκλοφόρησε με την ετήσια έκδοση «Κινηματογράφος 2014» της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, αναδεικνύοντας την καλύτερη ελληνική και την καλύτερη ξένη ταινία που προβλήθηκαν στις αίθουσες της χώρας μας το 2014.

Η ελληνική ταινία που πήρε τα εύσημα των Ελλήνων κριτικών είναι το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, ενώ σε διεθνές επίπεδο ξεχώρισε η εξαιρετική ασπρόμαυρη ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Nebraska».

Η λιτή και περιεκτική έκδοση αποτελεί τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία, και περιλαμβάνει όλες οι ταινίες που προβλήθηκαν στις αίθουσες με την κριτική τους, όπως και έναν ιδιαίτερα κατατοπιστικό απολογισμό της χρονιάς από τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη.

Σημειώνεται ότι, στη χώρα μας προβλήθηκαν τη χρονιά που πέρασε 284 ξένες και 46 ελληνικές παραγωγές, και σύμφωνα με το αναλυτικό box office του Δημήτρη Κολιοδήμου που περιλαμβάνεται στο αλμανάκ του ΠΕΚΚ, το 2014 κόπηκαν 8.532.699 εισιτήρια για τις ξένες και 411.380 εισιτήρια για τις ελληνικές ταινίες.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται ανταποκρίσεις από τα περισσότερα ελληνικά και ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ, καθώς και μια καταγραφή των βραβείων των κινηματογραφικών ακαδημιών παγκοσμίως (Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, Σεζάρ κ.ά.).
Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους του παγκόσμιου και εγχώριου κινηματογράφου που «έφυγαν» από κοντά μας τη χρονιά που πέρασε με ένα πλήρες in memoriam από τον κριτικό Νίκο Τσαγκαράκη. 
Τέλος, αναδεικνύονται οι δράσεις, τα βραβεία και τα πρόσωπα που τίμησε η Π.Ε.Κ.Κ. στη διάρκεια της χρονιάς.