Η ταινία της εβδομάδας: «Ταξίδι στην Ιταλία»

the-trip-to-italy
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Κάθε Πέμπτη θα ξεχωρίζουμε για εσάς την καλύτερη κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας. Εγκαινιάζουμε λοιπόν τη στήλη της ταινίας της εβδομάδας με ένα φιλμ που μας έρχεται με μεσογειακή αύρα.

Υπάρχουν πολλές γνωστές κινηματογραφικές φιλίες, λίγες όμως έχουν τη χημεία που διαθέτει αυτή τη στιγμή το ζευγάρι των Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον. Οι δύο βρετανοί κωμικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους στην τηλεοπτική σειρά «Το ταξίδι», στην οποία ο Κούγκαν υποδύεται τον εαυτό του και επισκέπτεται εστιατόρια στη βρετανική εξοχή για να γράψει κριτικές γεύσης για τον Observer. Σε αυτή την αποστολή του παίρνει μαζί το φίλο του, Ρομπ και όσα ακολουθούν μεταφέρθηκαν μετά από την κατάλληλη επεξεργασία και στη μεγάλη οθόνη, με τους λάτρεις του βρετανικού χιούμορ να αγκαλιάζουν την προσπάθεια. Η δεύτερη σεζόν της σειράς του Μάικλ Γουιντερμπότομ με τίτλο «Ταξίδι στην Ιταλία» μεταφέρθηκε επίσης στο σινεμά και αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά ο Ρομπ βρίσκεται σε δημοσιογραφική αποστολή, ακολουθώντας τα βήματα των Ρομαντικών ποιητών Μαίρη Σέλλεϋ και Τζορτζ Μπάιρον (Λόρδου Βύρωνα)  στον ιταλικό Νότο. Σε αυτό το road trip φυσικά και παίρνει μαζί του τον καλό του φίλο, Στιβ και εννοείται ότι σταματούν σε πολλά εστιατόρια. Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο ταινίες/σεζόν ο Κούγκαν απέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα, κυρίως λόγω της «Philomena» και αυτό το στοιχείο αποτελεί μέρος της ταινίας. Από τη μία ο Στιβ θέλει να ρίξει λίγο τους ρυθμούς του και να χαλαρώσει και από την άλλη ο άγνωστος εκτός Βρετανίας Μπράιντον βιώνει κρίση μέσης ηλικίας και μέσα από μια κινηματογραφική πρόταση από την Αμερική βλέπει την ευκαιρία για μια νέα αρχή. Την ίδια στιγμή η περιπέτειά του με μια νέα κοπέλα (Ρόζι Φέλνερ) θα περιπλέξει περισσότερο την ψυχολογία του.

Σε μια πρώτη φάση το «Ταξίδι στην Ιταλία» μοιάζει μια επανάληψη της πρώτης ταινίας. Το δίδυμο πηγαίνει πάλι σε εστιατόρια για να φάει τζάμπα και να κάνει τις γνωστές πλέον μιμήσεις του Μάικλ Κέιν. Η τοποθεσία ωστόσο αρκεί για να αλλάξει τις δυναμικές και να φέρει κλίμα ανανέωσης. Ας το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται: είναι αλλιώς να βλέπεις την απέραντη μουντάδα της βρετανικής εξοχής και αλλιώς να ατενίζεις την καταγάλανη Μεσόγειο. Αυτή τη φορά νιώθεις περισσότερο ότι παρακολουθείς μια πραγματική ταινία με αρχή, μέση και τέλος παρά μια συρραφή στιγμών. Υπάρχει έμφαση ακόμη και στο αισθητικό κομμάτι με προσεγμένη φωτογραφία που αναδεικνύει το πανέμορφο ιταλικό τοπίο.

Το φλεγματικό χιούμορ των δύο πρωταγωνιστών παραμένει το ατού και οι μιμήσεις επιφανών βρετανών ηθοποιών διατηρούνται ξεκαρδιστικές, τα δραματικά στοιχεία που επικρατούν στο δεύτερο μισό της ταινίας βρίσκουν στην πλειοψηφία τους στόχο και χαρακτηρίζονται από μια γλυκόπικρη αίσθηση. Το ταξίδι τους καταλήγει ενδοσκοπικό, εξετάζοντας τη ζωή τους, το πέρασμα του χρόνου, τις σχέσεις τους και τις καριέρες τους και όλα αυτά με φόντο το διαχρονικό μεσογειακό τοπίο.

Η γλυκιά νοσταλγία επεκτείνεται και σε ένα δεύτερο επίπεδο, όπου η ταινία αποτίνει φόρο τιμής στο κλασικό ευρωπαϊκό σινεμά. Από την «Dolce Vita» του Φελίνι μέχρι το «Roman Holiday» του Γουίλιαμ Γουάιλερ και την «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ, τα μέρη που αγαπήθηκαν σε αυτά τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη για να συμβαδίσουν με το οδοιπορικό των Κούγκαν και Μπράιντον.

Το «Ταξίδι στην Ιταλία» λειτουργεί σαν καρτ ποστάλ που ξεκουράζει τα μάτια και ταξιδεύει το πνεύμα, ενώ διαθέτει ακόμη μεγαλύτερο βάθος από την πρώτη απόπειρα πιάνοντας θέματα που ξεπερνούν το μικρόκοσμο των δύο ηθοποιών. Το τέλος της ταινίας σου αφήνει μια αίσθηση δέους που θα σε κάνει να θες να πάρεις το πρώτο πλοίο για το Κάπρι. Ή απλά να αναζητήσεις ό,τι έχουν κάνει μαζί οι Κούγκαν και Μπράιντον. Ενδείκνυται για θερινό και βλέπεται ευχάριστα και από όσους δεν έχουν δει την πρώτη ταινία.

Η ταινία «Ταξίδι στην Ιταλία» κυκλοφορεί στις αίθουσες από την filmtrade.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]