Τα συν και τα πλην στις υποψηφιότητες των Emmy

emmys
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών βραβείων Emmy ανακοινώθηκαν και εμείς τις περνάμε από κόσκινο.

Οι αμερικανικές σειρές βρίσκονται στο απόγειο της δημοφιλίας τους σε παγκόσμια κλίμακα, κοινό και κριτικοί συμφωνούν ότι βιώνουμε μια «χρυσή εποχή» για το μέσο. Ως εκ τούτου τα τηλεοπτικά βραβεία Emmy έχουν ένα παραπάνω ενδιαφέρον.

Χθες ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες και όπως κάθε χρονιά άνοιξαν συζητήσεις για όσους δικαιώθηκαν και όσους αδικήθηκαν. Ας πάρουμε λοιπόν και  εμείς θέση, συνοψίζοντας όσα μας άρεσαν και όσα δε μας γέμισαν με ενθουσιασμό στις υποψηφιότητες. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου με οικοδεσπότη τον κωμικό Άντι Σάμπεργκ.

Τα συν:

- Το Better Call Saul απέσπασε επτά υποψηφιότητες. Το spin-off του Breaking Bad που επικεντρώνεται στον δικηγόρο Σάουλ Γκούντμαν και πώς έγινε αυτός που γνωρίσαμε είχε μια εξαιρετική πρώτη σεζόν. Με ένα πανέξυπνο σενάριο κατάφερε να διατηρήσει τις χρωματικές παλέτες του Breaking Bad στη σκηνοθεσία (ειδικά η σκηνή στην έρημο είναι εντυπωσιακή), αλλά διαχώρισε τη θέση του από πολύ νωρίς και δημιούργησε μια ξεχωριστή υπόσταση. Σημαντική η προσθήκη του Μάικ, με το επεισόδιο που επικεντρώνεται σε αυτόν να είναι από τα καλύτερα της σεζόν.

- Ωραίο αυτό που τα τελευταία χρόνια στην κατηγορία της κωμωδίας βλέπουμε σειρές που το ψάχνουν λίγο παραπάνω και περιέχουν δραματικά στοιχεία. Το Transparent είναι μια τέτοια σειρά και εκτός όλων των άλλων σπάει πολλά ταμπού με αυτοπεποίθηση και χωρίς να το κάνει θέμα. Ξεχωρίσαμε λίγο περισσότερο το 1x08 που αποτελεί «Boyhood» σε συσκευασία τσέπης. Άξιες και οι 12 υποψηφιότητες.

- Το Game of Thrones πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν του και απέσπασε 12 υποψηφιότητες. Σωστό και δίκαιο. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις ερμηνείες, η Λένα Χίντεϊ ήταν η πιο ενδιαφέρουσα παρουσία φέτος, ενώ μια υποψηφιότητα άξιζε και ο Στίβεν Ντιλέιν για την απεικόνιση του τραγικού ήρωα Στάννις.

- Το Walking Dead δεν πήρε καμία υποψηφιότητα και δε διαφωνούμε με αυτή την εξέλιξη. Είναι σίγουρα μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές των ημερών μας, ωστόσο δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με το Breaking Bad, το Mad Men ή το φετινό Game of Thrones. Παρά το μεγάλο μπάτζετ φαίνεται κάθε χρονιά όλο και πιο «φθηνό», οι χαρακτήρες μοιάζουν χάρτινοι και το κομμάτι της σαπουνόπερας δεν προκαλεί κανένα ενδιαφέρον. Οι μάχες με τα ζόμπι κρατούν τον κόσμο, αυτό όμως δεν αρκεί για να μας φέρει μέχρι τα Emmy.

- Το Mad Men θα μείνει στην ιστορία σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της αμερικανικής τηλεόρασης –αν όχι η καλύτερη. Τα προηγούμενα χρόνια σνομπαρίστηκε φρικτά και αφού στα πρώτα χρόνια είχε χτίσει σχέση αγάπης με τα βραβεία και κάτι μας λέει ότι για χάρη της τελευταίας σεζόν η αγάπη θα αποκατασταθεί. Ειδικά ο Τζον Χαμ που δεν απέσπασε Emmy ούτε στα χρόνια που η σειρά σάρωνε, ήρθε μάλλον η ώρα του. Και εδώ που τα λέμε έδωσε τέτοιο βάθος φέτος στον Ντον Ντρέιπερ που αν κερδίσει οποιοσδήποτε άλλος θα είναι κατάφωρη αδικία. Για να τα λέμε όλα πάντως, η Κίρναν Σίπκα άξιζε μια θέση στις guest υποψηφιότητες την οποία δεν την πήρε.

- Η Τατιάνα Μασλάνι είναι υποψήφια. Επαναλαμβάνουμε: η Τατιάνα Μασλάνι είναι υποψήφια. Η πιο προφανής απουσία των υποψηφιοτήτων τα προηγούμενα έτη, φέτος κατάφερε να βρει μια θέση. Η ειρωνεία είναι ότι αυτό συμβαίνει στην πιο αδιάφορη σεζόν του Orphan Black, σειρά που μετά την πολύ δυνατή πρώτη σεζόν χάνει όλο και περισσότερα στην πορεία. Το σίγουρο είναι ότι χωρίς τη Μασλάνι δε θα υφίστατο κανένα Orphan Black και κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Τα πλην:

- Πού είναι το The Americans; Οι κριτικοί έχουν καταξιώσει την κατασκοπική σειρά του FX ως μια από τις καλύτερες των ημερών μας και φέτος κατά γενική διήνυσε την καλύτερη σεζόν της. Τα Emmy δε φαίνεται πάντως να συγκινούνται ιδιαίτερα και συνεχίζουν να την αγνοούν επιδεικτικά, αγνοώντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι με αυτό το σνομπάρισμα πλήγεται η ίδια η αξιοπιστία των βραβείων.

- Πού είναι το Jane the Virgin; Μπορεί να στηρίχτηκε στη μεξικανική σαπουνόπερα που στην Ελλάδα τη γνωρίσαμε ως «Χουάνα η παρθένα», παρόλα αυτά δεν έμεινε εκεί και αναδείχθηκε σε ένα δεύτερο επίπεδο όπου σατιρίζει το ίδιο το είδος στο οποίο ανήκει. Και πέρα από αυτό, μιλάμε για μια αυθεντικά αστεία σειρά, με την Τζίνα Ροντρίγκεζ να είναι φανταστική στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Βέβαια ανήκει στο CW και αυτό αποτέλεσε απαγορευτικό για να πάρει Emmy, γιατί οι ψηφοφόροι των βραβείων συνεχίζουν να ζουν στο 1985.

- Πού είναι το Rectify; Η βραδυφλεγής δραματική σειρά του SundanceTV είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα τηλεοπτικά δημιουργήματα των τελευταίων ετών, οι ψηφοφόροι των Emmy συνεχίζουν να σφυρίζουν πάντως αδιάφορα.

- Οι 11 υποψηφιότητες του House of Cards δεν επιβεβαιώνονται από τη μέτρια Τρίτη σεζόν. Η σειρά έχει χάσει τον προσανατολισμό της, αφού πλέον αγαπά τόσο πολύ τον πρωταγωνιστή της, Φρανκ Άντεργουντ ώστε τον ακολουθεί πιστά σε κάθε του ραδιουργία και έτσι έχει αφήσει στην άκρη κάθε απόπειρα κριτικής τόσο του ίδιου όσο και του αμερικανικού πολιτικού σκηνικού. Ο Κέβιν Σπέισι πάντως παραμένει σπουδαίος και η Ρόμπιν Ράιτ στέκεται επάξια δίπλα του.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]