Οι ταινίες της εβδομάδας (30/7/2015)

mafia
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Με επτά ταινίες που βγαίνουν αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες, το θερινό σινεμά είναι μια καλή και δροσερή λύση για καλοκαιρινή έξοδο.

Νοσταλγία
Με ένα ακόμη υπαρξιακό ζήτημα καταπιάνεται ο Ταρκόφσκι στην ταινία αυτή του 1983. Η νοσταλγία δίνει τον τίτλο και κυριαρχεί στο συναισθηματικό κόσμο του Αντρέι (Oleg Yankovskiy) που αφήνει τη Ρωσία και ταξιδεύει στην Ιταλία αναπολώντας την οικογένεια και την πατρίδα που έχει αφήσει πίσω. Σκοπός του ταξιδιού του η αναζήτηση στοιχείων για τη ζωή του Πάβελ Σοσνόφσκι, Ρώσου συνθέτη του 18ου αιώνα που αυτοκτόνησε αμέσως μετά το δικό του οδοιπορικό στην Ιταλία. Ο μάλλον όχι τυχαία συνονόματος του σκηνοθέτη πρωταγωνιστής, στο ταξίδι του δεν είναι μόνος. Συνοδεύεται από τη νεαρής ηλικίας μεταφράστρια Ευγενία (Domiziana Giordano). Ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια ταραχώδης σχέση που δεν αποτελεί προοικονομία, όπως πολλοί θα εικάσουν, για μια ερωτική σχέση των πρωταγωνιστών, αφού ο Αντρέι διακατέχεται από το νόστο για τη σύζυγο και τη χώρα του. Την ιστορία πυροδοτεί η εμφάνιση του Ντομένικο (Erland Josephson), ενός μεσήλικα του περιθωρίου που έχει τοποθετηθεί εκεί θεωρούμενος «ο τρελός» της περιοχής από τους κατοίκους. Όχι αδίκως, αφού ο παράφρων Ντομένικο, φοβούμενος το τέλος του κόσμου κρατά επί επτά χρόνια έγκλειστα τα μέλη της οικογένειάς του για να τους διασώσει. Η παράξενη προσωπικότητά του θα ασκήσει μεγάλη γοητεία στον Αντρέι και θα τους δούμε να ανταλλάσσουν έντονες υπαρξιακές ανησυχίες. Οι επιρροές από Μπέργκμαν διατρέχουν την ταινία, ενώ την ατμοσφαιρική αίσθηση του ψυχοδράματος ενισχύει η φωτογραφία του Τζουζέπε Λάντι.

Οικογενειακές ανισορροπίες
Η ταινία είναι αυτοβιογραφική και περιγράφει τα προσωπικά βιώματα της Μάγιας Φορμπς (σενάριο-σκηνοθεσία) που στην ηλικία των έξι ετών είδε την οικογένειά της να καταρρέει. Ο πατέρας της  υπέστη σειρά μανιοκαταθλιπτικών επεισοδίων, οι γονείς της χώρισαν και εκείνη μετακόμισε με την άνεργη μητέρα και την αδερφή της σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα του Κέιμπριτζ. Ο Καμ (Mark Ruffalo) ενσαρκώνει τoν ψυχικά ασθενή πατέρα δυο θυγατέρων που καταβάλει προσπάθειες να κερδίσει πίσω τη χαμένη του οικογένεια και να αναλάβει την κηδεμονία των παιδιών του. Ο νευρικός κλονισμός που παθαίνει ωστόσο δεν του επιτρέπει να υλοποιήσει μέχρι τέλους τα σχέδιά του και νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Τότε είναι που η σύζυγός του Μάγκι (Zoe Saldana) φεύγει για το Κέμπριτζ προς αναζήτηση εργασίας μαζί με τις δυο κόρες της. Οι επιπτώσεις της ψυχικής ασθένειες σε μια οικογένεια είναι το βασικό ζήτημα αυτής της ανθρώπινης ταινίας που συνθέτει η υποφήφια δυο φορές με Emmy Μάγιας Φορμπς. Παρά το σοβαρό θέμα που πραγματεύεται, η ταινία παραμένει αισιόδοξη, διασκεδαστική, τρυφερή, ζεστή.

Με τον μπαμπά ή τη μαμά;
Ο Μαρτέν Μπουρμπουλόν κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο του με αυτή τη γαλλική κωμωδία που υπογράφει το σεναριακό δίδυμο των Αλεξάντρ ντε Λα Πατελιέ και Ματιέ Ντελαπόρτ («22 Σφαίρες» «Για Όλα Φταίει τ’ Όνομά Σου!»). Η ταινία ξεκινά με την οικογένεια στην ιδανική εκδοχή της. Η Φλοράνς και ο Βενσάν έχουν στρωμένη επαγγελματική ζωή, έναν γάμο που αγγίζει την τελειότητα και τρια παιδιά που συμπληρώνουν την αψεγάδιαστη ζωή τους. Το σκηνικό ανατρέπεται ριζικά, όταν, θέλοντας να αποφύγουν την κατάντια της αναγκαστικής συμβίωσης που δεν προσφέρει ευχαρίστηση στους συζύγους, αποφασίζουν να χωρίσουν. Οι Ασκοί του Αιόλου ανοίγουν, οι μάσκες πέφτουν και το Βατερλό ξεκινά. Οι δύο υποδειγματικοί πρώην σύζυγοι δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν σε ένα ανάλογης επιτυχίας διαζύγιο και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση πέφτουν βροχή.

Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο Το Καλοκαίρι
Ο Πιφ, ο πιο διάσημος κωμικός της ιταλικής τηλεόρασης, αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει μια ταινία μυθοπλασίας που όμως έχει χαρακτήρα πληροφοριακό, αφού πραγματεύεται τη δράση της Mαφίας και την εμπλοκή σε αυτή πολιτικών προσώπων, όλα σε μια εκδοχή ανατρεπτική. Ο Αρτούρο είναι ένα παιδί που γεννήθηκε την ημέρα που ο αρχηγός της Μαφίας ανέλαβε δήμαρχος του Παλέρμο του ’70.  Μέσα στο κλίμα διαφθοράς που επικρατεί στην πόλη, ο Αρτούρο είναι ερωτευμένος και στην προσπάθειά του να κερδίσει την εκλεκτή της καρδιάς του είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα, όχι όμως να συμπράξει και με τους μαφιόζους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της σχέσης των δυο πρωταγωνιστών που όμως συναντώνται ξανά μετά από μια εικοσαετία. Τότε, αν και καθυστερημένα, θα έρθει η δικαίωση για τον Αρτούρο και τις επιλογές του. Μια ιστορία τρυφερότητας σε έναν άγριο κόσμο, αγνότητας μες την απάτη και τη διαφθορά. Οι πραγματικές σκηνές από ειδήσεις στην τηλεόραση ή επίκαιρα της εποχής που εντάσσονται στις διάφορες φάσεις της ιστορίας, δίνουν στην ταινία και μια διάσταση ντοκιμαντέρ. 

Η Πριγκίπισσα το' σκασε
Όταν όλοι οι κάτοικοι του Λονδίνου βγαίνουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, πώς είναι δυνατόν να κρατήσεις μακριά από τον εορτασμό δυο ανήσυχες έφηβες της πόλης; Μόνο που αυτές οι έφηβες δεν είναι τυχαίες, είναι οι πριγκίπισσες Μαργαρίτα και Ελισάβετ (μέλλουσα βασίλισσα της Αγγλίας). Οι ίδιες αψηφούν τους περιορισμούς και το σκάνε από το παλάτι για να ζήσουν το ξέφρενο πάρτυ που είχε στηθεί στους δρόμους. Την ιδέα για την ταινία έδωσε στο σκηνοθέτη Τζούλιαν Τζάρολντ η ίδια η ιστορία, αφού στις 8 Μαΐου 1945, η τότε διάδοχος του βρετανικού θρόνου Ελισάβετ και η μικρότερη αδελφή της, Μάργκαρετ, γιόρτασαν τον τερματισμό του πολέμου έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και σε όλο το Λονδίνο, μαζί με τον κόσμο της πόλης, για να καταλήξουν στο Ritz για χορό ως μετά τα μεσάνυχτα, οπότε επέστρεψαν στο σπίτι, δηλαδή στο παλάτι. Η ταινία είναι εμπλουτισμένη με φανταστικές περιπέτειες στις οποίες εμπλέκονται τα ατίθασα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Μπερδέματα στο Broadway
Μια ακόμη κωμωδία όπου ηθοποιοί υποδύονται ηθοποιούς. Ο Άρνολντ, σκηνοθέτης του Μπρόντγουεϊ, ερωτεύεται μια πρώην πόρνη-νυν ηθοποιό, την Ιζαμπέλα, και προσπαθεί σκληρά να τη βοηθήσει να πετύχει στην καριέρα της. Ταυτόχρονα όμως ο πρωταγωνιστής είναι παντρεμένος, ενώ η φιλόδοξη υποψήφια ηθοποιός συγκινεί ερωτικά και τον συνεργάτη του Άρνολντ. Το μπέρδεμα που στήνει ο σκηνοθέτης Πίτερ Μπογκντάνοβιτς κορυφώνεται, όταν στο ίδιο περιπλεγμένο σκηνικό προστίθεται η απατημένη σύζυγος που γίνεται συμπρωταγωνίστρια της ερωμένης.

Pixels
Ο εικονικός κόσμος των video games γίνεται πραγματικότητα με τους Άνταμ Σάντλερ, Πίτερ Ντικλέιτζ, Μισέλ Μόναγκαν, Τζος Γκαντ, Κέβιν Τζέιμς να αναλαμβάνουν τη σωτηρία του κόσμου από τα εξωγήινα όντα που επιτίθενται στη Γη. Οι παραπάνω επιστρατεύονται μετά από κάλεσμα του προέδρου της Αμερικής και πρώην συμμαθητή των υποψήφιων σούπερ ηρώων και εκείνοι αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν τα βιντεοπαιχνίδια της δεκαετίας του ΄80: PAC-MAN™, Donkey Kong™, Galaga™, Centipede®, και Space Invaders™.