Ο κινηματογράφος γεφυρώνει το χάσμα Ελλάδας-Γερμανίας

babylon Chris P Jobling, Creative Commons
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Το πρώτο ελληνικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στη Γερμανία είναι γεγονός και η έβδομη τέχνη συμβάλλει στη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ελλάδας έχει τον τίτλο Hellas Filmbox Berlin και αποτελεί πρωτοβουλία του νεοσύστατου Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Σύνδεσμο Deutsch- Griechische Kulturassoziation E.V. Ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης χαρακτήρισε την ενέργεια σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων. 

Σε μια εποχή που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας αμοιβαία επιφυλακτικότητα, η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην εκπλήρωση της επείγουσας ανάγκης για αλληλοκατανόηση», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «καταλάβαμε τη μεταπολεμική Γερμανία μέσα από τις ταινίες του Φασμπίντερ, του Βέντερς, της Φον Τρότα και του Χέρτσογκ, ανακαλύψαμε την ψυχή αυτής της χώρας, τη μεγάλη προσπάθειά της για την ανοικοδόμηση και τη δημοκρατία. Στο Ο Έλληνας φίλος είδαμε πώς έγινε εκεί αντιληπτό το μεταναστευτικό κύμα, στο Γερμανία, χλωμή μητέρα χειροκροτήσαμε μια σπαρακτική ελεγεία. Χαιρετίζω το νεοσύστατο αυτό φεστιβάλ ως ένα μικρό αντιδάνειο προς τους Γερμανούς φίλους και γείτονες στην ευρωπαϊκή κοινότητα: Όπως εμείς καταλάβαμε τη σύγχρονη Γερμανία μέσα από τον κινηματογράφο της, έτσι και εκείνη μπορεί να καταλάβει πολλά από τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας. Την εικόνα όχι μεσ’ από τα δελτία ειδήσεων, αλλά την εικόνα που ταλαντούχοι δημιουργοί μετουσιώνουν σε τέχνη. Αλλωστε, ο ελληνικός κινηματογράφος υπήρξε ο πρώτος που αισθάνθηκε και κατέγραψε τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων. Μεσ’ από αυτόν, οι Γερμανοί θα καταλάβουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την αγωνιούσα Ευρώπη του σήμερα».

Το πρώτο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, στο κέντρο της πόλης του Βερολίνου, στο διάστημα 21-24 Ιανουαρίου 2016 κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν 35 ταινίες. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κοινού και του Tύπου της Γερμανίας, διευρύνοντας στο σύνολό της την οπτική της χώρας και των φορέων της για την Ελλάδα.

Δείτε περισσότερα για το Hellas Filmbox Berlin