Το «Show me a Hero» επισφραγίζει ένα σπουδαίο τηλεοπτικό καλοκαίρι

show-me-a-hero-hero
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Το HBO έχει μια νέα σειρά κινηματογραφικών προδιαγραφών που κλείνει το μάτι στους οπαδούς του «The Wire».

Το φετινό καλοκαίρι είναι για πολλούς το καλύτερο όλων των εποχών για την αμερικανική τηλεόραση και η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορείς να διαφωνήσεις με αυτή την άποψη. Είδαμε πολλές και καλές σειρές που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ειδών και γούστων και ενώ οδεύουμε προς το τέλος του καλοκαιριού, συνεχίζουν να κυκλοφορούν νέες σειρές. Και τι σειρές. Το πολυαναμενόμενο «Show me a Hero» του HBO έκανε πρεμιέρα και από όπου και αν το πιάσεις, φαίνεται μια από τις καλύτερες παραγωγές που έχουμε δει στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια.

Ας δούμε όμως αναλυτικά περί τίνος πρόκειται. Μιλάμε για μια μίνι σειρά έξι επεισοδίων που στηρίζεται στην αληθινή τραγική ιστορία του Νικ Γουαζίτσκο, του νεότερου δημάρχου στην ιστορία του Γιόνκερς, μιας μικρής πόλης στη Νέα Υόρκη. Όσο λαμπρό έμοιαζε το μέλλον του όταν αναρριχήθηκε στην εξουσία το 1988 σε ηλικία 28 ετών, άλλο τόσο θλιβερό ήταν το τέλος του, αφού κατέληξε ως αυτόχειρας πέντε χρόνια αργότερα.

Το κύριο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει είναι το χτίσιμο κατοικιών για άτομα χαμηλών εισοδημάτων στο Γιόνκερς. Μέχρι τότε η πόλη θεωρούνταν «προπύργιο» των λευκών και αντιστέκονταν σθεναρά στον ερχομό ατόμων άλλων εθνικοτήτων που θα προσέλκυαν αυτές οι κατοικίες. Ο Δημοκράτης Γουαζίτσκο κέρδισε την εκλογική μάχη απέναντι στον έξι φορές εκλεγμένο Ρεπουμπλικανό Άντζελο Μαρτινέλι υποσχόμενος να βάλει εμπόδιο στην ανέγερση αυτών των κατοικιών, με την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου να του δένει ωστόσο τα χέρια, θα κάνει στροφή 180 μοιρών στις απόψεις του και αυτό θα σημάνει την πτώση του.

Οι συντελεστές της σειράς έχουν να επιδείξουν μια ξεχωριστή πορεία στο χώρο και σίγουρα κάνουν τη διαφορά. Καταρχάς το σενάριο υπογράφει ο Ντέιβιντ Σάιμον, δημιουργός του «The Wire» που για αρκετό κόσμο θεωρείται η σημαντικότερη σειρά της σύγχρονης τηλεοπτικής εποχής. Ο Σάιμον βασίστηκε πάνω στο βιβλίο της Λίζα Μπέλκιν για τον Γουαζίτσκο και κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να διαχειρίζεται δηλαδή μια «αστική» πλοκή με πυκνούς διαλόγους και πολύπλευρη προσέγγιση. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Πολ Χάγκις, γνωστός για το «Crash» που έχει περάσει στην κοινή γνώμη ως μια από τις… χειρότερες ταινίες που έχουν βραβευθεί με Όσκαρ. Η καριέρα του δεν είναι βέβαια μόνο το «Crash» και διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία για να προσδώσει κινηματογραφική αίγλη στο συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Όσον αφορά το καστ, ξεχωρίζει η παρουσία του Όσκαρ Άιζακ που πρωταγωνιστεί στο ρόλο του δημάρχου. Μετά το «Inside Llewyn Davis» των αδερφών Κοέν οι μετοχές του έχουν ανέβει κατακόρυφα και πλέον εμφανίζεται ως πρώτο όνομα που αποτελεί λόγο να παρακολουθήσεις τη σειρά. Τον Άιζακ πλαισιώνει ένα δυνατό καστ αποτελούμενο από τους Γουινόνα Ράιντερ, Άλφρεντ Μολίνα, Κάθριν Κίνερ, Τζιμ Μπελούσι, Τζον Μπέρνθαλ και Κάρλα Κεβέδο (η Λιλιάνα από «Το μυστικό στα μάτια της»).

Το «Show me a Hero» έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 16 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 30 του μήνα, με δύο ωριαία επεισόδια να προβάλλονται ανά εβδομάδα. Έχοντας δει τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς, συμμεριζόμαστε τον ενθουσιασμό που προκάλεσε στους αμερικανούς κριτικούς και παρά το αντιεμπορικό θέμα για τους θεατές εκτός των ΗΠΑ, καταφέρνει να σε αιχμαλωτίσει από το πρώτο κιόλας λεπτό.

Η αρχή γίνεται με το τέλος, αφού βλέπουμε τον Γουαζίτσκο να κάθεται πάνω από τον τάφο του πατέρα του, όπου και τελικά αυτοκτόνησε. Στη συνέχεια πιάνουμε την ιστορία από την αρχή της πορείας του, πριν ακόμη θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος και παρατηρούμε την αλλαγή του καθώς έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και συνειδητοποιεί ότι δεν είναι εφικτό και να διατηρήσει τη δημοτικότητά του σε υψηλά επίπεδα και να προχωρήσει σε εφικτές λύσεις. Ο Όσκαρ Άιζακ είναι καλός ηθοποιός και ιδανικός για το ρόλο. Μπαίνει στην ψυχοσύνθεση του Γουαζίτσκο και κάθιστά σαφή και κατανοητή την πολιτική ωρίμανσή του δημάρχου που πραγματοποιήθηκε απότομα και σε δημόσια θέα.

Η σειρά σφύζει από ένταση και ζωντάνια και παρουσιάζει με παραστατικότητα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Γιόνκερς εκείνη την περίοδο με τις δυναμικές αντιδράσεις απέναντι στην κατασκευή των κατοικιών. Ειδικά τα εκρηκτικά δημοτικά συμβούλια σχηματίζουν μερικές από τις καλύτερες και πιο καλογυρισμένες σκηνές της σειράς. Ο λόγος που το «Show me a Hero» μπορεί να χαρακτηριστεί ωστόσο σπουδαίο είναι ότι δεν πραγματοποιεί απλά μια βιογραφία του Γουαζίτσκο, αλλά δοκιμάζει μια διαφυλετική κοινωνική εξερεύνηση των σχέσεων ανάμεσα στα διάφορα «στρατόπεδα». Οι άνθρωποι που αντιδρούν στο χτίσιμο των κατοικιών και όσοι ενδιαφέρονται να μείνουν σε αυτές δεν παρουσιάζονται ως όχλος. Μέσα από προσωπικές ιστορίες, διεισδύουμε στους λευκούς, τους μαύρους και τους Λατίνους και κατανοούμε το ανθρώπινο κομμάτι πίσω από την ιστορία, με μια μεθοδολογία που θυμίζει σε αρκετά σημεία τις ισορροπίες του «The Wire».

Δεν υπάρχει ούτε ένα ψεγάδι στο «Show me a Hero» και η ύπαρξή του αποδεικνύει πόσα άλματα προς τα μπροστά έχει κάνει η τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Αν για παράδειγμα το συγκεκριμένο πρότζεκτ μεταφερόταν στο σινεμά, θα κοβόταν τόσο που θα γινόταν μια κοινότοπη μετριότητα οσκαρικών προδιαγραφών. Τώρα όμως διαθέτει 6 ώρες για να διηγηθεί τις ιστορίες του και είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος θα νιώθουμε πως παρακολουθήσαμε μια ολοκληρωμένη μεγαλύτερη ιστορία. Αξίζει να ενδώσετε στο hype, για να γνωρίζετε και στην τελική ποια είναι αυτή η μίνι σειρά που θριάμβευσε στις αντίστοιχες κατηγορίες των βραβείων τους επόμενους μήνες.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]