10 ταινίες που ήταν της μόδας όταν βγήκε το πρώτο «Mission: Impossible»

mission-impossible
ΤΡΙΤΗ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Ο Τομ Κρουζ συνεχίζει απτόητος στο ρόλο του Ίθαν Χαντ για τρίτη δεκαετία και εμείς βρίσκουμε την ευκαιρία να ανατρέξουμε στις ταινίες που συνέβαιναν όταν κυκλοφορούσε η πρώτη «Επικίνδυνη αποστολή».

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί στις αίθουσες η «Επικίνδυνη αποστολή: Μυστικό έθνος», η πέμπτη δηλαδή ταινία του δημοφιλούς franchise που ξεκίνησε το 1996. Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από την πρώτη αποστολή του Ίθαν Χαντ και μοιάζει σαν χθες για όσους είδαν τότε την ταινία σε κάποιο σινεμά. Ίσως βέβαια σε αυτό να φταίει και ο Τομ Κρουζ που αρνείται πεισματικά να γεράσει και παρά τα 53 του χρόνια παραμένει ακμαίος και μοιάζει πράγματι σαν να μην έχει περάσει μια μέρα πάνω του.

Και η σειρά ταινιών της «Επικίνδυνης αποστολής» αλλά και ο Τομ Κρουζ παραμένουν επίκαιροι παρά τα κελεύσματα των καιρών, κάτι που γίνεται ακόμη πιο εμφανές αν ρίξουμε μια ματιά στις ταινίες που βγήκαν τότε. Η αγάπη μας προς τα 90s είναι αδιαπραγμάτευτη, ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε 10 χαρακτηριστικές ταινίες του σωτήριου έτους 1996.

«Ημέρα ανεξαρτησίας»

Η ταινία που σάρωσε στο μποξ όφις του 1996, έφερε στην πρώτη γραμμή των μπλοκμπάστερ τον Ρόλαντ Έμεριχ και εγκαινίασε την εποχή των εκρήξεων στο καλοκαιρινό σινεμά. Εκτός όλων των άλλων, είναι μια ταινία που μας υπενθυμίζει πως υπήρχε μια εποχή που ο Τζεφ Γκόλντμπλουμ συγκαταλεγόταν στα πιο hot ονόματα που κυκλοφορούσαν στο Χόλιγουντ.

Βαθμός διαχρονικότητας: 7/10

«Twister»

Στα μέσα προς τέλη των 90s οι ταινίες φυσικής καταστροφής ήταν στα πολύ πάνω τους, Η παραφιλολογία για το τι δεινά θα φέρει το μιλένιουμ έκανε τον κόσμο να ενδιαφέρεται λίγο περισσότερο για το είδος και ίσως έτσι να εξηγείται γιατί το «Twister» τα πήγε τόσο καλά στο μποξ όφις το 1996. Πράγματα που ήταν της μόδας στα 90s και σήμερα δε βρίσκονται στα πολύ πάνω τους εκτός από τις ταινίες με τυφώνες: η Έλεν Χαντ.

Βαθμός διαχρονικότητας: 0/10

«Ο βράχος»

Ο παρεξηγημένος Μάικλ Μπέι όρισε τι θα πει σωστή ταινία δράσης με το «Βράχο» του. Οι Σον Κόνερι και Νίκολας Κέιτζ ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια του Εντ Χάρις και το αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο απολαυστικές και διαχρονικές ταινίες δράσης των 90s. Ρωτήστε και το Mega που βρήκε για κάμποσα χρόνια την ιδανική ταινία για Κυριακή βράδυ.

Βαθμός διαχρονικότητας: 8/10

«Κραυγή αγωνίας»

Και εγένετο σύγχρονος τρόμος. Ο Γουές Κρέιβεν αποδομεί το είδος που δημιούργησε ο ίδιος και ταυτόχρονα εγκαινιάζει τη νέα εποχή του. Από τις πιο εμβληματικές ταινίες όλων των 90s, όρισε καταστάσεις στην ποπ κουλτούρα της εποχής. Και μπορεί η καριέρα της Νιβ Κάμπελ να έπεσε απότομα στη λήθη μετά το τέλος της δεκαετίας, δε συνέβη όμως το ίδιο με την εναρκτήρια σκηνή του φιλμ που έχει περάσει ως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και πιο επιδραστικές στιγμές στην ιστορία του σινεμά.

Βαθμός διαχρονικότητας: 10/10

«Η Παναγία των Παρισίων»

Τα 90s ήταν σπουδαία δεκαετία για την Disney που επανεφηύρε τον εαυτό της μέσα από πριγκίπισσες. Δε χωρά αμφιβολία ότι «Ο βασιλιάς των λιονταριών» είναι το αριστούργημα που έβγαλε η Disney τη δεκαετία και δε μοιάζει με τίποτε άλλο, από εκεί και πέρα ωστόσο η πιο ιδιαίτερη ταινία της για τα 90s είναι «Η Παναγία των Παρισίων». Η οπτική γωνία εδώ δεν είναι στην πριγκίπισσα (Εσμεράλντα) αλλά στον δύσμορφο πλην καλόκαρδο Κουασιμόδο. Άνιση ταινία σε σημεία, αλλά αρκετά σκοτεινή και με πρωτοποριακά μηνύματα. Για το ελληνικό κοινό έχει παραμείνει αξέχαστη για έναν επιπλέον λόγο, με τον Σάκη Ρουβά να μεταγλωττίζει τον Κουασιμόδο.

Βαθμός διαχρονικότητας: 6/10

«Space Jam»

Είναι αδύνατον για όσα αγόρια μεγάλωσαν στα 90s να κρίνουν αντικειμενικά αυτή την ταινία. Ο Μάικλ Τζόρνταν ταξιδεύει στον κόσμο των Looney Tunes για τον δυσκολότερο αγώνα μπάσκετ της ζωής του και το θρυλικό NBA των 90s απέκτησε ίσως όχι την ταινία που άξιζε, αλλά σίγουρα αυτή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη για όσους την έζησαν. Οι φήμες για ένα σίκουελ με τον Λεμπρόν Τζέιμς καλά κρατούν και εμείς επιμένουμε να ελπίζουμε ότι θα γίνουν πραγματικότητα.

Βαθμός διαχρονικότητας: ∞/10

«Romeo + Juliet»

Ένα χρόνο πριν τον «Τιτανικό», ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο συμμετείχε σε μια από τις πιο ποπ κινηματογραφικές στιγμές των 90s. Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε τη Βερόνα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας σε ένα μοντέρνο θεματικό πάρκο και όπως πάντα στο soundtrack μάζεψε την αφρόκρεμα της δημοφιλούς μουσικής της εποχής. Είναι τόσο φρέσκια η προσέγγιση του Λούρμαν και τόσο δροσερά τα εφέ του που ακόμη και σήμερα η ταινία δείχνει καινούρια.

Βαθμός διαχρονικότητας: 7/10

«Striptease»

Ένα βιβλίο που σατιρίζει την κουλτούρα του καπιταλισμού γίνεται μια πραγματικά κακή ταινία που μένει στην επιφάνεια και απλοποιεί τα πάντα σε εκνευριστικό βαθμό που προσβάλλει τη νοημοσύνη σου. Παρόλα αυτά το «Striptease» έμεινε στην ιστορία για τον απλούστατο λόγο ότι ανέδειξε ως απόλυτο σύμβολο του σεξ για τη δεκαετία την Ντέμι Μουρ. Αυτό δεν αρκεί για να το κάνει «bad movie we love», το ανδρικό κοινό πάντως δεν πρέπει να είχε και πολλά παράπονα.

Βαθμός διαχρονικότητας: 1/10

«Από το σούρουπο ως την αυγή»

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Κουέντιν Ταραντίνο πριν φτάσουν στο σημερινό μέγεθός τους, πρωταγωνίστησαν σε ένα καλτ B-movie με βαμπίρ για χάρη του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, ο οποίος στην πορεία αποδείχθηκε ο πιο πιστός συνεργάτης στην καριέρα του δεύτερου. Η ταινία κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στη «ζουμερή» φωτογραφία και αλησμόνητη έχει μείνει η σκηνή του Ταραντίνο με τη Σάλμα Χάγιεκ που εγκαινίασε το φετίχ του σκηνοθέτη με τα γυναικεία πόδια.

Βαθμός διαχρονικότητας: 5/10

«Fargo»

Από τις κορυφαίες και πιο χαρακτηριστικές στιγμές των αδερφών Κοέν, το «Fargo» αποδεικνύει ότι μπορείς να διηγηθείς μια απλή αστυνομική ιστορία και με τον κατάλληλο χειρισμό να καταλήγει ολοκληρωμένη και «πλούσια». Το «Fargo» είναι σήμερα της μόδας λόγω της εξαιρετικής τηλεοπτικής σειράς που στηρίχτηκε στην ταινία των Κοέν και αυτή η καταξίωση είναι κάπου δίκαια. Μιλάμε για ένα φιλμ βίαιο και σκοτεινό, αλλά που την ίδια στιγμή με το μαύρο χιούμορ του και την υπέροχη φωτογραφία του γίνεται προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. Φανταστική η ερμηνεία της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.

Βαθμός διαχρονικότητας: 9/10

Η ταινία «Επικίνδυνη αποστολή: Μυστικό έθνος» θα βγει στις αίθουσες την Πέμπτη 27 Αυγούστου από την UIP.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]