Η αφοπλιστική αυθεντικότητα του Joaquin Phoenix

joaquin-phoenix
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Με αφορμή τη συνεργασία του κορυφαίου ηθοποιού με τον Γούντι Άλεν, κάνουμε αναδρομή σε μια σπουδαία καριέρα.

Δε θα βρεθεί κανείς να διαφωνήσει ότι ο Χοακίν Φίνιξ είναι από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του. Όχι μόνο συνέχισε την κληρονομιά του αδικοχαμένου μεγαλύτερου αδερφού του, Ρίβερ, αλλά έχει χαράξει μια αξιοθαύμαστη πορεία στη μεγάλη οθόνη και είναι πλέον μια κατηγορία μόνος του.

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες ο «Παράλογος άνθρωπος», ταινία που σηματοδοτεί την παρθενική συνεργασία του Φίνιξ με τον Γούντι Άλεν. Ο Φίνιξ υποδύεται έναν καθηγητή φιλοσοφίας που αδυνατεί να βρει κάποιο νόημα στη ζωή του και στο πλευρό του σε ρόλο φοιτήτριάς του συναντάμε την Έμμα Στόουν, στο πρόσωπο της οποίας ο Άλεν έχει βρει τη νέα του μούσα.

Κάθε ρόλος του Φίνιξ τα τελευταία χρόνια συνιστά και ένα κινηματογραφικό statement. Αντιλαμβάνεται το επάγγελμα του ηθοποιού από μια καθαρά καλλιτεχνική σκοπιά και συνεργάζεται με επιλεγμένους σκηνοθέτες που έχουν την ίδια άποψη. Δοθείσης της ευκαιρίας λοιπόν, ας κάνουμε μια αναδρομή στις ερμηνείες-σταθμούς της καριέρας του.

5. «Μονομάχος» (2000)

Ο Ράσελ Κρόου κέρδισε το Όσκαρ για την ερμηνεία του στον «Μονομάχο», ο Χοακίν Φίνιξ ήταν όμως το «κρυφό όπλο» της ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ. Αυτό αποδείχθηκε άλλωστε και στη μετέπειτα πορεία των δύο ηθοποιών. Ο Φίνιξ δίνει μια παγωμένη, μοχθηρή ερμηνεία ως αυτοκράτορας Κόμοδος και μπαίνει βαθιά στη διαταραγμένη ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα. Κάπου εδώ ήρθε η παγκόσμια αναγνώριση και τα καλύτερα ήταν μπροστά.

4. «Walk the Line» (2005)

Η δεύτερη οσκαρική υποψηφιότητα του Φίνιξ ήρθε στο «Walk the Line» του Τζέιμς Μανγκόλντ, την κινηματογραφική μεταφορά δηλαδή της ζωής του Τζόνι Κας. Το Όσκαρ για την ταινία το απέσπασε τελικά η Ρις Γουίδερσπουν, κάτι που ουσιαστικά το χρωστάει σχεδόν αποκλειστικά στη βοήθεια από τον Φίνιξ. Η επίπεδη σκηνοθεσία διασώζεται από τη γεμάτη ενέργεια ερμηνεία του, αφού η αγάπη του για τη μουσική του Κας τον έκανε να τα δώσει όλα και να αντιμετωπίσει με σεβασμό το ρόλο του. Εδώ ο Φίνιξ είναι ροκ εν ρολ όνομα και πράγμα.

3. «Δικός της» (2013)

Από τις πιο ρηξικέλευθες τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά ταινίες των τελευταίων ετών, το «Δικός της» του Σπάικ Τζόνζι ευτύχησε να έχει στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Χοακίν Φίνιξ. Για την ακρίβεια δεν μπορούμε να σκεφτούμε κανέναν άλλο που θα μπορούσε να υποδυθεί τον Θίοντορ χωρίς να καταρρεύσει το οικοδόμημα. Γιατί ο Φίνιξ καταφέρνει να εκφράσει και τη συναισθηματική νοημοσύνη του χαρακτήρα του, αλλά και να αποτυπώσει το τρομακτικό στοιχείο της υπόθεσης, τα κενά δηλαδή που μπορεί να δημιουργήσει η υποψία πληρότητας που επικρατεί στην εποχή της τεχνολογικής ευμάρειας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον Φίνιξ στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του.

2. «Two Lovers» (2008)

Η σημαντικότερη καλλιτεχνική συνεργασία για τον Φίνιξ είναι αυτή με το σκηνοθέτη Τζέιμς Γκρέι. Από τις τέσσερις ταινίες που έχουν κάνει μαζί, αυτή που ξεχωρίζει λίγο περισσότερο είναι το «Two Lovers». Πρόκειται για ένα σύγχρονο ρομαντικό δράμα που μέσα από την εξερεύνηση ενός ερωτικού τριγώνου καταφέρνει να πει τα πάντα για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο Φίνιξ πετυχαίνει μια ατμοσφαιρική και χαμηλόφωνη ερμηνεία, φτάνοντας σε ένα γλυκόπικρο τέλος που είναι όμως τόσο μα τόσο αληθινό. Αρκετά υποτιμημένη ταινία που πρέπει να δει κάθε λάτρης του Φίνιξ και του ίδιου του σινεμά εν γένει.

1. «The Master» (2012)

Για χάρη του Πολ Τόμας Άντερσον ο Φίνιξ βγήκε από το διετές διάλειμμα από το σινεμά και αυτή η συνάντηση κορυφής οδήγησε σε ένα θρίαμβο. Υποδυόμενος έναν αλκοολικό και εμμονικό με το σεξ βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην κοινωνία, πραγματοποιεί την κορυφαία ερμηνεία της καριέρας του και μια από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων. Η παρουσία του είναι υπνωτιστική και το «παιχνίδι» του με τον αείμνηστο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν δημιουργεί μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, από αυτές που αν είσαι τυχερός θα πετύχεις 1-2 φορές κάθε χρόνο. Δεν είναι σινεμά που απευθύνεται σε όλους και είναι πολύ πειραματικό για να τιμηθεί στα ‘Οσκαρ, θα δικαιωθεί πάντως μεταγενέστερα ως μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές στιγμές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Η ταινία «Παράλογος άνθρωπος» κυκλοφορεί από την Odeon.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]