Ντοκιμαντέρ με την ιστορία του οικονομικού "προφήτη" Martin Armstrong

galliko-institouto
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Την Τρίτη 29/9 2015 στις 20.00, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την ταινία The Forecaster του Marcus Vetter. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc, η συγκεκριμένη προβολή αφορά τη ζωή του ανθρώπου οι θεωρίες του οποίου τον έβαλαν σε περιπέτειες με το FBI. Θα ακολουθήσει συζήτηση που θα μεταδοθεί ζωντανά σε διάφορα μέρη της χώρας.

Ο Μάρτιν Άρμστρονγκ, πρώην οικονομικός σύμβουλος επενδύσεων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βασισμένο στον αριθμό π και άλλες κυκλικές θεωρίες, το οποίο του επέτρεψε την πρόβλεψη οικονομικών κρίσεων, όπως η "Μαύρη Δευτέρα" του 1987 ή η οικονομική κατάρρευση της Ρωσσίας το 1998, με τρομακτική ακρίβεια. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, ίδρυσε την εταιρία οικονομικών προβλέψεων και συμβούλων Princeton Economics International. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν τις προβλέψεις του. H αναγνώρισή του μεγάλωσε και εξέχοντες τραπεζίτες της Νέας Υόρκης ζητούσαν τη συνεργασία μαζί του, ωστόσο ο Άρμστρονγκ αρνήθηκε επανειλημμένα. Το 1999, το FBI εισέβαλε στα γραφεία της εταιρίας του, κατάσχεσε το υλικό που περιελάμβανε το υπολογιστικό του μοντέλο και τον κατηγόρησε για απάτη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν ο Άρμστρονγκ αρνήθηκε να παραδώσει στην κυβέρνηση τον πρωτογενή κωδικό για το μοντέλο του, οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου και κρατήθηκε για 7 χρόνια, χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη. Ήταν μια προσπάθεια να τον αποτρέψουν να ανοίξει δημόσια συζήτηση για την πραγματική απάτη χρεών που 'χτιζόταν' εδώ και δεκαετίες;

Ο Άρμστρονγκ προβλέπει ότι μια κρίση δημοσίου χρέους θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την 1η Οκτωβρίου 2015 - ένα σημαντικό σημείο καμπής του αριθμού π που το υπολογιστικό του μοντέλο προέβλεψε πριν από πολλά χρόνια. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe, την ταινία θα παρουσιάσουν ο πρωταγωνιστής της Μάρτιν Άρμστρονγκ και ο σκηνοθέτης Μάρκους Βέτερ. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά σε αίθουσες που θα προβάλουν ταυτόχρονα την ταινία σε Γαλλία, Γερμανία, Σκωτία, Δανία, Ιταλία, Πολωνία και Κύπρο.  Στην Ελλάδα, η ταινία και συζήτηση θα μεταδοθούν ζωντανά από το Φεστιβάλ Aegean Docs στη Μυτιλήνη, τον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη και τον κινηματογράφο Cineland Παντελής στο Ρέθυμνο.  
Τρέιλερ
Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Δαναός.

Τι είναι το CineDoc

Από το 2009, το CineDoc προβάλει βραβευμένα ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. Από φέτος, το CineDoc είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs που επιδιώκει την ταυτόχρονη διανομή και προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, σε συνεργασία με το European Documentary Network και την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe Ε.Ε. Η επίσημη έναρξη του φετινού CineDoc θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου 2015 με την προβολή του βραβευμένου Σουηδικού ντοκιμαντέρ Bikes vs. Cars του Fredrik Gertten (BANANAS!*, Big Boys Gone Bananas!*) που μιλάει για το πώς το ποδήλατο μπορεί να αλλάξει τη ζωή στις πόλεις.

Info
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Σίνα 31, Αθήνα