Οι ταινίες της εβδομάδας (17/9/2015)

umberto
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Επτά ταινίες βγαίνουν απόψε στις αίθουσες, με τέσσερις εξ αυτών να μας έρχονται από τα παλιά με πολλά εχέγγυα που εγγυώνται επιτυχημένες εξόδους για σινεμά.

Umberto D., Ότι μου αρνήθηκαν οι άνθρωποι
Ένας πρώην δημόσιος υπάλληλος, ο Ουμπέρτο Ντομένικο Φεράρι ζει στη μεταπολεμική Ιταλία με σύνεση και αξιοπρέπεια. Καταλήγει στα όρια της φτώχιας με μοναδική του συντροφιά το σκύλο του, Φλάικ και με μοναδικό ορίζοντα ζωής, το θάνατο, αφού βρίσκεται πνιγμένος στα χρέη και την απελπισία. Στην ταινία αυτή που βραβεύτηκε με Βραβεία Bodil το 1995 και υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου, αλλά και για το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών, η ψυχική δύναμη και η θέληση για ζωή βγαίνουν νικητές και πρυτανεύουν. Ο σκηνοθέτης Βιτόριο ντε Σίκα (Κλέφτης Ποδηλάτων) και ο σεναριογράφος Σεζάρε Ζαβατίνι χτίζουν μια ταινία για την έλλειψη επικοινωνίας και ανθρωπιάς που χαρακτηρίζει τις μεγάλες πόλεις αναδεικνύοντας την μοναξιά όσων τις κατοικούν.

Πεινασμένες Καρδιές
Ένας Αμερικάνος, ο Τζουντ και μια Ιταλίδα, η Μίνα συναντώνται κατά τύχη στη Νέα Υόρκη. Το πάθος είναι έντονο, η σχέση συναρπαστική. Η Μίνα μένει έγκυος και το ζευγάρι παντρεύεται. Όταν το μωρό γεννιέται, η μητέρα του πιστεύει ότι πρέπει να μεγαλώσει με «εναλλακτικό» τρόπο με αποτέλεσμα να γίνεται υπερπροστατευτική. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Όταν ο πατέρας αναλαμβάνει να πάρει τα ηνία, η κατάσταση έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 71ου Φεστιβάλ Βενετίας και οι πρωταγωνιστές Ανταμ Ντράιβερ και Άλμπα Ρορβάκερ έλαβαν τα βραβεία καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας αντίστοιχα.

Στρόμπολι, Η Γη Του Θεού
Μια ταινία θρύλος, αποτέλεσμα της συνεργασίας δυο κορυφαίων δημιουργών, των Μπέργκμαν και Ροσελίνι. Η βραβευμένη ταινία που υπήρξε και υποψήφια για Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, διαδραματίζεται την περίοδο μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Παρακολουθούμε την Καρίν από τη Λιθουανία που εγκλωβισμένη στο ζοφερό περιβάλλον του στρατοπέδου προσφύγων, αναγκάζεται να παντρευτεί τον φύλακα του στρατοπέδου και να φύγει μαζί του στον τόπο καταγωγής του τελευταίου, το νησί Στρομπόλι. Το μόνο που πετυχαίνει είναι έναν δεύτερο εγκλεισμό. Το αποτέλεσμα είναι η απομόνωση, η περιθωριοποίηση και ο παραγκωνισμός της. Πλέον δεν έχει άλλη επιλογή από τη φυγή.

Η Σειρήνα Του Μισσισιπή
Ακόμη ένα αριστούργημα, η ταινία του 1969 περιγράφει τη ζωή ενός ιδιοκτήτη καπνοφυτειών, του Λουί που ζει σε ένα τροπικό νησί και παντρεύεται τη Ζουλί μέσω αλληλογραφίας. Η γυναίκα που τελικά παρουσιάζεται και συστήνεται ως σύζυγός του είναι άλλη από εκείνη που ο Λουί είχε γνωρίσει στις φωτογραφίες που λάμβανε. Ο γάμος παρόλα αυτά προχωρά όμως η παράξενη γυναίκα εξαφανίζεται μαζί με τα χρήματα του συζύγου της. Οι έρευνες δεν αποδίδουν και ο Λουί αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.  Ο Φρανσουά Τριφό μεγαλουργεί με τη δεξιοτεχνική σκηνοθεσία του σε μια ταινία που άφησε εποχή.

Ant-Man
Ο εξαίρετος επιστήμονας και εφευρέτης του σωματιδίου Pym που αφορά στη σμίκρυνση ανθρώπων, ζώων και πραγμάτων, Dr. Hank Pym (Michael Douglas), αισθάνεται τον κίνδυνο από τον Darren Cross (Corey Stoll) που θέλει να του κλέψει την τεχνολογία. Έτσι, επιστρατεύει τον διαρρήκτη Scott Lang (Paul Rudd) για να διασφαλιστεί. Στην προσπάθεια αυτή θα χρησιμοποιήσει την ίδια του την τεχνολογία και ο Scott θα μετατραπεί σε Ant-Man που μπορεί να συρρικνώνεται στο μέγεθος ενός μυρμηγκιού, διατηρώντας όμως τις τεράστιες δυνάμεις του και να διατάζει ορδές αυτών των εντόμων. Οι δυο τους θα αναλάβουν να σώσουν τις οικογένειές τους και τον κόσμο.

Βατικανό: Απόρρητοι Φάκελοι
Μια ιστορία τρόμου όπου οι καλές δυνάμεις συγκρούονται με εκείνες του κακόυ.
Η Άντζελα Χολμς (Ολίβια Τέιλορ Ντάντλεϊ), λίγο πριν τα 30, εμφανίζει μια παράξενη ιδιότητα. Η παρουσία της προκαλεί ατυχήματα και σκορπά το θάνατο. Οι εξεταστές της θεωρούν πως την έχει καταλάβει ο Δαίμονας και το Βατικανό που καλείται για τον εξορκισμό αποφαίνεται πως έχει να αντιμετωπίσει μια αρχαία σατανική δύναμ που η ισχύς της ξεπερνά ό,τι έχουν γνωρίσει ως τώρα. Ο Πάτερ Λοζάνο (Μάικλ Πένα) ξεκινά τη μεγάλη μάχη για να σώσει την κοπέλα αλλά και για να επιτρέψει την παγκόσμια επικράτηση του Καλού.

Έρωτας χωρίς δεσμεύσεις
Οι Νεοϋρκέζοι Λέινι και Τζέικ είχαν περάσει μαζί μια βραδιά πριν δώδεκα χρόνια, και η μοίρα τους φέρνει πάλι κοντά σήμερα. Εξακολουθούν όμως να έχουν και οι δύο το ίδιο πρόβλημα που είχαν και τότε: δεν πιστεύουν στη μονογαμία και δε μπορούν να κρατήσουν μια σχέση. Αποφασισμένοι να μείνουν φίλοι, παρότι θέλουν να είναι μαζί, συμφωνούν να κρατήσουν τη σχέση τους πλατωνική- κάτι που βρίσκουν δύσκολο να τηρήσουν.