Το Fresh Off the Boat είναι η κωμική σειρά για τα παιδιά των 90s

fresh-off-the-boat
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Τα παιδικά χρόνια του σεφ Έντι Χουάνγκ δημιουργούν μια από τις πιο απολαυστικές κωμικές σειρές που μπορείτε να δείτε αυτή την εποχή.

Ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί την έναρξη των σχολείων, τα πρωτοβρόχια και… τη σοδειά των νέων σειρών. Η υπερπροσφορά είναι τέτοια που πλέον ο περισσότερος κόσμος δύσκολα θα δοκιμάσει κάτι καινούριο, αφού έχει ήδη γεμάτο πρόγραμμα από τις προηγούμενες σεζόν. Μέσα στο χαμό αυτού του φθινοπώρου, μια από τις σειρές που επιδιώκει την προσοχή μας είναι το «Fresh Off the Boat». Πρόκειται για ένα sitcom που έκανε πρεμιέρα δειλά-δειλά φέτος τον Φεβρουάριο στο ABC και έτρεξε για μια μίνι σεζόν 13 επεισοδίων. Απέσπασε θετικά σχόλια και για αυτό ανανεώθηκε παρά τα μέτρια νούμερα και έτσι τώρα επανήλθε για το δεύτερο κύκλο επεισοδίων.

Το «Fresh Off the Boat» στηρίζεται στη βιογραφία του διάσημου σεφ Έντι Χουάνγκ. Πιο συγκεκριμένα, παρακολουθούμε τα παιδικά του χρόνια, όταν από την Τσάιναταουν της Ουάσινγκτον βρέθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα, ώστε ο πατέρας του να κυνηγήσει το αμερικανικό όνειρο ανοίγοντας ένα εστιατόριο. Το έτος είναι 1995 και ο 11χρονος Έντι με καταγωγή από την Ταϊβάν, λάτρης του χιπ χοπ και του NBA, πρέπει να μάθει να ζει μέσα σε μια κοινότητα λευκών που τον αντιμετωπίζει με βάση όλα τα ασιατικά στερεότυπα, όταν ο ίδιος είναι αυτός που επαναστατεί εναντίον τους.

Ο μικρός Χάντσον Γιανγκ που υποδύεται τον μικρό Έντι Χουάνγκ είναι απολαυστικός και σε πείθει για το attitude που προτάσσει, το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο της σειράς είναι πάντως ο Ράνταλ Παρκ που υποδύεται τον πατέρα του. Ίσως το όνομα να μη σας λέει κάτι, αλλά είναι αυτός που υποδύεται τον Κιμ Γιονγκ-ουν στο «The Interview» και το φυσικό κωμικό ταλέντο του γίνεται πασιφανές και εδώ. Από εκεί και πέρα στο καστ υπάρχει η Κόνστανς Γου στο ρόλο της παραδοσιακής μητέρας του που θέλει τα παιδιά της να διατηρήσουν τις κινεζικές ρίζες τους και η οικογένεια συμπληρώνεται από δύο μικρότερους αδερφούς, πολύ λιγότερο αντιδραστικούς σε σχέση με τον Έντι.

Η σειρά είναι σίγουρα διασκεδαστική και το Ορλάντο είναι όσο ηλιόλουστο χρειάζεται για να σου φτιάξει τη διάθεση, ωστόσο από εκεί και πέρα αυτοί που θα λατρέψουν τη σειρά είναι όσοι γαλουχήθηκαν στα 90s και έζησαν από κοντά την κουλτούρα της. Εκτός φυσικά από το χιπ χοπ της εποχής και τους Ορλάντο Μάτζικ του Σακίλ Ο’Νιλ, οι αναφορές στην ποπ κουλτούρα της δεκαετίας είναι πλούσιες και τα παιδιά που μεγάλωσαν με αυτά τα βιώματα θα ανακαλύψουν ένα θησαυρό νοσταλγίας.

Η δημιουργός της σειράς, Νανάτσκα Καν, ξέρει ακριβώς πώς να κινηθεί ανάμεσα παιδικό και το κάπως πιο ενήλικο χιούμορ. Είχε καταθέσει τα διαπιστευτήριά της στο αδικοχαμένο «Don’t Trust the B---- in Apartment 23» και εδώ καταφέρνει να δημιουργήσει ένα sitcom που απευθύνεται εξίσου σε όλα τα μέλη της οικογένειας, αφού είναι αρκετά απλοϊκό για να αγαπηθεί από τις μικρότερες ηλικίες και δεν είναι καθόλου ανόητο ώστε να απωθήσει τους ενήλικους θεατές. Και βλέποντας τα υπόλοιπα sitcom που κυκλοφορούν εκεί έξω αυτή την εποχή στην ελεύθερη αμερικανική τηλεόραση, μόνο αμελητέο δεν είναι αυτό το επίτευγμα.

Αξίζει πραγματικά να ασχοληθεί κανείς με το «Fresh Off the Boat», γνωρίζοντας πως όσο προχωρά γίνεται όλο και καλύτερο. Η πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου επεισοδίων αποπνέει αυτοπεποίθηση για την κατεύθυνση της σεζόν και όλα αυτά σε μια σειρά που έχει βιογραφικά στοιχεία χωρίς να λειαίνει τις ανεπιθύμητες γωνίες και ανατρέπει το φυλετικό πρότυπο της μεσοαστικής λευκής οικογένειας που κυριαρχεί στα sitcom. Το «Fresh Off the Boat» επιβεβαιώνει το όνομά του και σας καλεί όλους στη βάρκα του.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]