Οι 8 καλύτερες σειρές του φθινοπώρου

the-knick
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Είδαμε όλες τις σειρές της νέας σεζόν και κάνουμε το τελικό ξεσκαρτάρισμα.

Καθώς ο Οκτώβρης φτάνει στο τέλος του, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει στο τηλεοπτικό τοπίο και πλέον ξέρουμε ποιες σειρές θα μας συντροφεύσουν για την υπόλοιπη σεζόν. Τα τελευταία χρόνια το πραγματικό ενδιαφέρον βρίσκεται κυρίως μετά τα μισά της σεζόν όταν εκτός των άλλων αρχίζει και το «Game of Thrones», φέτος έχουμε να κάνουμε πάντως με ένα πραγματικά δυνατό φθινόπωρο, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά με όλα αυτά που είδαμε και θα συνεχίσουμε, παλιά ή καινούρια.

«The Leftovers» (HBO)

Όταν το «The Leftovers»  ξεκίνησε στο HBO πέρυσι το καλοκαίρι, πολλοί ήταν αυτοί που δεν εντυπωσιάστηκαν και βρήκαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να χλευάσουν την άσκηση ύφους του Ντέιμον Λίντελοφ («Lost», «Prometheus», «Star Trek Into Darkness»), ο οποίος «προσπαθούσε να δημιουργήσει συναισθήματα με τον πιο ευτελή τρόπο». Ένα χρόνο και κάτι μετά, το «The Leftovers» έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα τηλεοπτικά δράματα. Τι μεσολάβησε; Ένα εξαιρετικό δεύτερο μισό της πρώτης σεζόν, το οποίο απέδειξε περίτρανα πως εν μέσω της επικράτησης της λογικής του φαστ φουντ, καμιά φορά η λογική του «χτισίματος» και της αναμονής καταφέρνει να βρίσκει διέξοδο. Η δεύτερη σεζόν έχει αλλάξει τοποθεσία, πλοκή και ακόμη και οι τίτλοι αρχής είναι διαφορετικοί (το μόνο που μας λείπει από την πρώτη σεζόν είναι οι τίτλοι), το ζητούμενο είναι πάντως ότι συνεχίζει να εγείρει συναισθήματα όπως πολύ λίγες σειρές εκεί έξω και αν αντέχετε να έρθετε αντιμέτωποι με την απώλεια και εν τέλει με την ίδια τη φύση της κατάθλιψης, μόνο κερδισμένοι θα βγείτε από εδώ.

«Scream Queens» (Fox)

Ο Ράιαν Μέρφι είναι ένας… πολύ ιδιαίτερος δημιουργός. Είτε αποδέχεσαι αυτό που κάνει και τον ακολουθείς πιστά στα πάντα ή απλά τον μισείς και θεωρείς ό,τι κάνει κιτς και ενίοτε προσβλητικό. Το «American Horror Story» κάθε χρονιά είναι όλο και περισσότερο μια μεγαλύτερη δοκιμασία για την πίστη σου στον ίδιο, με το «Hotel» να είναι ως τώρα το αποκορύφωμα, ευτυχώς όμως για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει το «Scream Queens». Χονδρικά, το «Scream Queens» είναι για το «American Horror Story» ό,τι το «Scream» για τις ταινίες τρόμου. Δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του και είναι αυθεντικά διασκεδαστικό, χωρίς να ενοχλείσαι από το χαοτικό σενάριο. Η Έμμα Ρόμπερτς είναι σκέτη απόλαυση και αυτός ο φόρος τιμής στις κολεγιακές κωμωδίες των 90s είναι ένα από τα αγαπημένα μας πράγματα αυτή τη σεζόν. Ευτυχυσμένο Σανέλογουιν και σε σένα, Ράιαν Μέρφι.

«The Walking Dead» (AMC)

Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι το «The Walking Dead» είναι ένα από τα φαινόμενα της εποχής μας. Ο κόσμος λατρεύει τη σειρά, εμείς πάντως ήμαστε από την αρχή κάπως επιφυλακτικοί. Από τη μία πλην κάποιων επεισοδίων τα ζόμπι δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο και από την άλλη οι χαρακτήρες δεν έχουν αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα επεισόδια που επικεντρώνονται σε αυτούς να μην έχουν τόσο πολύ ενδιαφέρον. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μετά από την περσινή ενδιαφέρουσα σεζόν (παρά το χλιαρό φινάλε), η σειρά είναι επιτέλους αυτή που θα έπρεπε από… πάντα. Η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά ζοφερή, οποιαδήποτε ελπίδα έχει χαθεί και νιώθεις το χρόνο που έχουν περάσει οι πρωταγωνιστές σε αυτό τον κόσμο να τους βαραίνει. Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για έναν από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες «έσπασε» το ίντερνετ και τα καλύτερα (ή χειρότερα, όπως το δει κανείς) είναι μπροστά μας.

«Fresh Off the Boat» (ABC)

Αφήστε στην άκρη τις οικογενειακές κωμωδίες που ξέρατε. Το «Fresh Off the Boat» ήρθε για να σπάσει πολλά ταμπού του χώρου και όλα αυτά όντας υπέροχα αστείο. Τα απομνημονεύματα των παιδικών χρόνων του διάσημου σεφ Έντι Χουάνγκ φέρνουν στο προσκήνιο μια οικογένεια Κινέζων στο Ορλάντο του 1995. Ο μικρός Έντι λατρεύει το χιπ χοπ, το NBA και τα video games και μέσα από αυτόν ανακαλύπτουμε ένα σεντούκι νοσταλγίας με όλα τα πράγματα με τα οποία μεγαλώσαμε στα 90s. Μετά την περσινή μισή σεζόν φέτος πήρε εντολή για φουλ αριθμό επεισοδίων και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φουλ φόρμα οπότε δε βρίσκουμε κανένα λόγο να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας.

«Crazy Ex-Girlfriend» (CW)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της νέας σεζόν. Μετά την επιτυχία του «Jane the Virgin» το CW συνεχίζει στο σωστό δρόμο, συστήνοντάς μας την Ρέιτσελ Μπλουμ. Το «Crazy Ex-Girlfriend» είναι εξ ολοκλήρου δική της δημιουργία και τη συναντάμε και στον πρωταγωνιστικό ρόλο και δηλώνουμε ήδη γοητευμένοι από την προσωπικότητά της. Η Ρεμπέκα είναι μια 26χρονη κοπέλα που μένει στη Νέα Υόρκη και μετά από κοπιαστικές σπουδές ετών της προσφέρεται η δουλειά των ονείρων της σε ένα δικηγορικό γραφείο. Κάπου εκεί συνειδητοποιεί ότι αν και θεωρητικά έχει όλα όσα θέλει σε νεαρή ηλικία, δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένη. Αποφασίζει λοιπόν να παρατήσει τα πάντα και να μετακομίσει σε μια μικρή πόλη της Καλιφόρνια για να διεκδικήσει τον εφηβικό έρωτά της που έχει να δει από τότε. Η κρίση των 25 παρουσιάζεται μέσα από το πολύχρωμο πρίσμα του μιούζικαλ και εμείς βρήκαμε τη νέα μας λατρεία.

«You’re the Worst» (FX)

Η καλύτερη κωμωδία του 2014 πέρασε θριαμβευτικά το στοίχημα της δεύτερης σεζόν. Όσο φανταστική και αν ήταν η πρώτη σεζόν του «You’re the Worst», εύκολα μπορούσε να μπει στο τριπάκι της επανάληψης και να μην αγγίξει ποτέ ξανά τα ίδια επίπεδα. Τελικά όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά άγγιξε νέα κορυφή και αυτή τη στιγμή χαράσσει καινούρια μονοπάτια στην τηλεόραση εξερευνώντας με σοβαρότητα ένα θέμα ταμπού για πολλές κωμωδίες: την κλινική κατάθλιψη. Κάτι που ξεκίνησε ως ανατρεπτική κομεντί έχει εμπλουτιστεί με δραματικά στοιχεία χωρίς να χάσει το κωμικό στίγμα και δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η ιστορία του Τζίμι και της Γκρέτσεν έχει εξελιχθεί σε μια από τις καλύτερες σειρές της επονομαζόμενης «χρυσής» εποχής του μέσου.

«Supergirl» (CBS)

Οι σούπερ ήρωες έχουν πλέον καταλάβει και τη μικρή οθόνη. Μέσα λοιπόν σε αυτό το χαμό, ήρθε η ώρα να λάμψει και η «Supergirl». Η νέα σειρά του CBS είναι σημαντική για πολλούς λόγους και ο κυριότερος έχει να κάνει με το φύλο. Ο σεξισμός καλά κρατεί στο κοινό που παράγει αλλά και καταναλώνει προϊόντα με κόμικ ήρωες, οπότε και μόνο η ύπαρξη μιας σειράς που αμφισβητεί αυτή την τάξη πραγμάτων συνιστά ένα γεγονός. Όταν λοιπόν είναι και καλή, τότε καταλαβαίνετε ότι αλλάζουν αρκετοί συσχετισμοί. Ο πιλότος του «Supergirl» είναι φρέσκος και σε κάνει να θες να δεις τη συνέχεια και με τα νούμερα να είναι… σούπερ, κάτι μας λέει ότι θα μείνουμε για καιρό εδώ. Ποιος χρειάζεται τον Superman τέλος πάντων;

«The Knick» (Cinemax)

Δε θα είμαστε αντικειμενικοί εδώ. Το «The Knick» είναι η καλύτερη σειρά που παίζεται αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση. Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ δήλωσε ότι βαρέθηκε το σινεμά αφού πλέον η αλήθεια βρίσκεται στην τηλεόραση και με αυτή του τη δουλειά μας κάνει να συμφωνήσουμε πανηγυρικά μαζί του. Σε επίπεδο σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και ήχου το «The Knick» πηγαίνει την τηλεόραση χρόνια μπροστά και ο Κλάιβ Όουεν βρήκε το ρόλο της ζωής του στο πρόσωπο του αντι-ήρωα Τζον Θάκερι. Όταν έχεις τη δυνατότητα να διηγηθείς ένα ιατρικό δράμα των αρχών του 20ού αιώνα με τους δικούς σου ρυθμούς και δίνοντάς του την ταυτότητά σου χωρίς να νοιάζεσαι για το τι θα συμβεί στο μποξ όφις, τότε ναι, η τηλεόραση είναι the place to be κύριε Σόντερμπεργκ και θαυμαστά τα έργα σας επίσης.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]