Ποιος θα είναι ο επόμενος James Bond; Παίρνουμε θέση

tzeims-mpont
ΤΡΙΤΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το περιοδικό Time αναζητά τον νέο 007 και εμείς κρίνουμε τα αποτελέσματα.

Η 24η περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ με τίτλο «Spectre» κυκλοφορεί στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα και ήδη έχουν αρχίσει να οργιάζουν οι φήμες περί αποχώρησης του Ντάνιελ Κρεγκ από το ρόλο του 007, με τα ονόματα των μνηστήρων να πολλαπλασιάζονται.

Το Time επιχείρησε να ανακαλύψει τον ιδανικό υποψήφιο για να να μπει στα ρούχα του Μποντ, θέτοντας στο μικροσκόπιο 155 ηθοποιούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μπορούσαμε να τους φανταστούμε με ένα μαρτίνι ανά χείρας. Με μια μέθοδο σύγκρισης που περιλαμβάνει τη χώρα καταγωγής, την ηλικία και το κινηματογραφικό τους παρελθόν ,κατέληξε ότι ο επόμενος Μποντ πρέπει να είναι ο αξιότιμος κύριος Λο.

Ας πιάσουμε λοιπόν την πρώτη δεκάδα (ενδεκάδα λόγω ισοψηφιών) αυτής της λίστας, εξετάζοντας έναν προς ένα τους υποψήφιους Μποντ.

Τομ Χάρντι

Βαθμοί στην κλίμακα Μποντ: 16/20

Η άποψή μας: Ο Χάρντι θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος Μποντ από πολλές απόψεις, του λείπει όμως το «γαλαζοαίματο» προφίλ για να τον φανταστούμε στο ρόλο. Πιθανή πρόσληψή του θα βοηθούσε σε μια ακόμη πιο σκοτεινή και βίαιη τροπή του franchise, αλλά προς το παρόν λειτουργεί μια χαρά στο ανακαινισμένο σύμπαν του Mad Max οπότε δεν έχουμε κανένα θέμα να μείνει εκεί και παράλληλα να δοκιμάσει άλλα πράγματα πριν ταυτιστεί τόσο με ένα ρόλο.

Σαρλίζ Θερόν

Βαθμοί στην κλίμακα Μποντ: 16/20

Η άποψή μας: Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια καινοτομία, αφού στη λίστα συναντάμε και ονόματα γυναικών. Πρώτη εμφανίζεται η Σαρλίζ Θερόν και όσο κι αν την αγαπάμε για ατελείωτους λόγους, αν προσβλέπουμε σε μια τέτοιου είδους ανατροπή, υπάρχουν πιο ταιριαστές υποψήφιοι και με καταγωγή από τη Γηραιά Αλβιώνα.

Ορλάντο Μπλουμ

Βαθμοί στην κλίμακα Μποντ: 16/20

Η άποψή μας: Θυμάστε τον Ορλάντο Μπλουμ; Σημείωσε γρήγορη επιτυχία στις αρχές της περασμένης δεκαετίας σε αρκετά νεαρή ηλικία, φυσικά χάρη στο ρόλο του Λέγκολας στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Μετά ήρθαν οι «Πειρατές της Καραϊβικής» και η «Τροία» να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για ένα καυτό όνομα στο στερέωμα του Χόλιγουντ, δεν κατάφερε ωστόσο να διατηρηθεί… ζεστός και έτσι ξεφούσκωσε γρήγορα. Δεν είμαστε αρνητικοί σε αναγέννησή του, όχι όμως μέσα από το ρόλο του Μποντ.

Αντζελίνα Τζολί

Βαθμοί στην κλίμακα Μποντ: 16/20

Η άποψή μας: Η δεύτερη γυναίκα της λίστας δεν είναι άλλη από την Αντζελίνα Τζολί. Συγκεντρώνει αρκετά χαρακτηριστικά που θα χρειαζόταν μια θηλυκή εκδοχή του Μποντ, η αμερικανική καταγωγή της είναι όμως σημαντικό μειονέκτημα και όπως δείχνει από τα τελευταία της βήματα έχει αφήσει πίσω της αυτό το είδος ταινιών. Ας προχωρήσουμε παρακάτω λοιπόν.

Τζέισον Στέιθαμ

Βαθμοί στην κλίμακα Μποντ: 16/20

Η άποψή μας: Ο Στέιθαμ είναι μια κατηγορία μόνος του στις ταινίες δράσης. Και είναι και Άγγλος. Και έχει δείξει ότι μπορεί να το φοράει και το κοστούμι. Αλλά δεν είναι Τζέιμς Μποντ.

Τζεράρντ Μπάτλερ

Βαθμοί στην κλίμακα Μποντ: 16/20

Η άποψή μας: Αν εξαιρέσεις τη βρετανική καταγωγή, δεν υπάρχει τίποτα εδώ που να προκαλεί ενθουσιασμό. Όχι ότι εμφανισιακά ο «Λεωνίδας» δε θα μπορούσε να γίνει ο 007, απλά δεν μπορούμε να τον φανταστούμε να προσφέρει τίποτα πέρα από την επιφάνεια και μια τέτοια κίνηση θα γύριζε το franchise αρκετά χρόνια πίσω. Next.

Κόλιν Φάρελ

Βαθμοί στην κλίμακα Μποντ: 17/20

Η άποψή μας: Ο Ιρλανδός είναι αρκετά αδικημένος ηθοποιός και για αυτό ευθύνεται και ο ίδιος με αρκετές από τις επιλογές του. Τα τελευταία χρόνια έχει χτίσει πάντως ένα καλό σερί, με αποκορύφωμα τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον «Αστακό» του Λάνθιμου. Δε θα ήταν από τις πρώτες μας επιλογές για τον νέο Μποντ, αν θέλαμε όμως έναν τραχύ 007 δεν είναι πολλοί που θα μπορούσαν να τον ανταγωνιστούν.

Κρίστιαν Μπέιλ

Βαθμοί στην κλίμακα Μποντ: 17/20

Η άποψή μας: Ο Μπέιλ ήταν ένας εξαιρετικός Μπάτμαν, αλλά είμαστε υπέρ της αποκέντρωσης και δε δηλώνουμε οπαδοί φαινομένων τύπου Χάρισον Φορντ που στα 70s και 80s είχε ενσαρκώσει τον Χαν Σόλο, τον Ιντιάνα Τζόουνς και τον Μπλέιντ Ράνερ. Ο Μπέιλ έχει προχωρήσει παρακάτω, υπάρχουν πολλοί άλλοι υποψήφιοι, ας συνεχίσουμε κι εμείς.

Κέιτ Μπέκινσεϊλ

Βαθμοί στην κλίμακα Μποντ: 19/20

Η άποψή μας: Στηρίζουμε. Δεν είμαστε σίγουροι για το κατά πόσον ο κόσμος θα ήταν έτοιμος να δεχτεί μια γυναίκα Μποντ, αν όμως ακολουθούσαμε αυτό το δρόμο η Μπέκινσεϊλ είναι μια από τις λίγες υποψήφιες που έχουν όλο το πακέτο για να αναλάβουν το ρόλο. Ίσως η αλλαγή που χρειάζεται το franchise και δεν το ξέρει ακόμη.

Γιούαν ΜακΓκρέγκορ

Βαθμοί στην κλίμακα Μποντ: 19/20

Η άποψή μας: Ο Σκωτσέζος είναι από τους πιο συμπαθείς ηθοποιούς της τελευταίας 20ετίας με ένα μεγάλο εύρος ρόλων από blockbuster μέχρι ανεξάρτητο σινεμά, αλλά όσο και αν θα μπορούσε να φορέσει όλα τα κοστούμια του Μποντ, η επιλογή του μοιάζει με ξαναζεσταμένο φαγητό. Είπαμε, μετά το «Spectre» το ζητούμενο είναι η αλλαγή.

Τζουντ Λο

Βαθμοί στην κλίμακα Μποντ: 20/20

Η άποψή μας: Ο Λο μοιάζει η τέλεια επιλογή για Μποντ από πάρα πολλές απόψεις, μόνο για να παραδώσει ένα μέτριο αποτέλεσμα. Στο σημείο που έχουμε φτάσει η αναζήτηση του ιδανικού νέου Μποντ πρέπει να πραγματοποιηθεί με διαφορετικά κριτήρια από αυτά του παρελθόντος, μακριά από τα στενά πλαίσια που επικρατούσαν έως τώρα. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος ο ήρωας του Ίαν Φλέμινγκ να παραμείνει επίκαιρος, αποτελόντας ζωντανό κομμάτι της εποχής του.

Η ταινία «Spectre» θα βγει στις αίθουσες στις 12 Νοεμβρίου, από την Feelgood Entertainment.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]