Η Rooney Mara είναι σκοτάδι και φως μαζί

rooney-mara
ΤΡΙΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την παρτενέρ της Κέιτ Μπλάνσετ στο «Carol».

Εκτός από τις εξαιρετικές ταινίες που μας έχει χαρίσει, ένας από τους λόγους να εξυμνούμε αιώνια τον Ντέιβιντ Φίντσερ είναι ότι ανέδειξε την Ρούνεϊ Μάρα. Αφού μας τη σύστησε στο «The Social Network» ως την κοπέλα που χώρισε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, της χάρισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικανική εκδοχή του «Κοριτσιού με το τατουάζ» και όλα πήραν το δρόμο τους.

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η Μάρα είναι πανέμορφη, το πετυχαίνει όμως με έναν πιο «ψυχρό» τρόπο που δίνει την αίσθηση του απόμακρου. Έχει χτίσει ένα πιο σκοτεινό προφίλ από τη μέση σταρ του Χόλιγουντ κάτω των 30 και για αυτό το λόγο όταν παίρνει διαλείμματα από τις ταινίες της, δύσκολα θα τη δεις να παραμένει στην επικαιρότητα. Έχει επιλέξει να επικοινωνεί με τον κόσμο μόνο μέσα από τη δουλειά της, κάτι σπάνιο και σεβαστό. Τον τελευταίο χρόνο κάπου την είχαμε χάσει, ωστόσο επανέρχεται δυναμικά με μια ταινία που τη βάζει σε τροχιά Όσκαρ.

Το «Carol» του Τοντ Χέινς τη βρίσκει στο πλευρό της φοβερής και τρομερής Κέιτ Μπλάνσετ με τις δύο τους να ζουν έναν ομοφυλοφιλικό έρωτα στη Νέα Υόρκη των 50s. Η χημεία που έχουν βρει πετάει σπίθες στην οθόνη και όσο αδιανόητα καλή και αν είναι η Μπλάνσετ, αξίζουν πολλά μπράβο και στην Μάρα που θυμίζει Όντρεϊ Χέπμπορν εποχής «Πρόγευμα στο Τίφανις», χωρίς αυτό να είναι καθόλου ιεροσυλία.

Είναι πράγματι δύσκολο να δεις το «The Social Network» και να μη συγκρατήσεις τη φιγούρα της Μάρα. Παρά το μικρό της πέρασμα, εμφανίζεται σε σημεία-κλειδιά στην αρχή και στο τέλος του φιλμ και διαθέτει ένα παρουσιαστικό που δε μοιάζει με καμία άλλη ηθοποιό της γενιάς της. Είναι απολύτως κατανοητός ο λόγος που ο Φίντσερ της έδωσε το ρόλο της Λίσμπεθ Σαλάντερ. Πρόσφερε αφιλτράριστο σκοτάδι στο ρόλο, ρίχνοντας στη λήθη την αρχική σουηδική ταινία. Γιατί πρέπει να είσαι παθολογικά «πιουρίστας» για να υποστηρίξεις πως η Λίσμπεθ της Νούμι Ραπάς είναι καλύτερη από αυτή της Μάρα.

Ακολούθησε διάλειμμα δύο ετών στο οποίο η Μάρα προετοίμασε τα επόμενα σχέδιά της και επανήλθε για ένα πολύ δυνατό και ποικιλόμορφο 2013. Έδεσε απόλυτα στο κινηματογραφικό σύμπαν του Στίβεν Σόντερμπεργκ, χαρίζοντας για κάποιους την καλύτερη έως τώρα ερμηνεία της στις «Παρενέργειες». Γιατί πέρα από το εθιστικό στυλ του Σόντερμπεργκ και το γεμάτο σασπένς σενάριο, η ερμηνεία της Μάρα έρχεται και δίνει όλο το βάθος.

Η δεύτερη ταινία της για το 2013 είναι το «Μείνε δίπλα μου» («Ain’t Them Bodies Saints» ο αυθεντικός τίτλος) του Ντέιβιντ Λόουρι. Πρόκειται για μια ταινία που μοιάζει βαθύτατα επηρεασμένη από το σινεμά του Τέρενς Μάλικ και πειραματίζεται με το φως, μόνο για να αποκαλύψει το σκοτάδι στην ψυχή των πρωταγωνιστών του. Δύσκολη ταινία που απαιτεί την προσοχή σου, η οποία όμως σε επιβραβεύει αν καταφέρεις και μπεις στο κλίμα της. Η εύθραυστη ερμηνεία της Μάρα εμφανίζει ότι διαθέτει εύρος και δεν είναι μονοδιάστατη σε αυτό που κάνει.

Τέλος, την είδαμε στο «Her», αντικαθιστώντας την Κάρεϊ Μάλιγκαν σε ένα μικρό ρόλο μεν, αλλά αρκετό για να μην την ξεχάσουμε δε.

Το 2014 τη βρίσκει με μια μόνο ταινία, το «Trash» του Στίβεν Ντάλντρι. Δεν πρόκειται για κάτι σπουδαίο και το feelgood στοιχείο είναι μια από τα ίδια για το δημιουργό του «Billy Elliot», ενώ φέτος η παρουσία της στο αδιάφορο «Pan» του Τζο Ράιτ δεν προκάλεσε ακριβώς αίσθηση.

Όλα αυτά μέχρι να φτάσουμε στο «Carol», το οποίο ξαναβάζει το όνομα της Ρούνεϊ Μάρα στην πρώτη κατηγορία και μάλιστα πιο πειστικά από ποτέ. Έχει ετοιμάσει πέντε ταινίες για το 2016, οπότε προς το παρόν δε θα χρειαστεί να τη χάσουμε. Αλλά είπαμε, αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί το «Carol» και είναι μια ταινία που δεν πρέπει να χάσετε.

Η ταινία «Carol» θα βγει στις αίθουσες στις 3 Δεκεμβρίου, από την Odeon.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]