Οι ταινίες της εβδομάδας (17/12/2015)

enas-allos-kosmos
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Πέντε νέες ταινίες κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδας, με τις νέες δουλειές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και της Pixar να διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος.

«Ένας άλλος κόσμος»

Τρεις γενιές Ελλήνων αναζητούν τον έρωτα στο δύσκολο σήμερα. Τρεις γενιές ξένων βρίσκουν τον έρωτα στη χώρα μας. Οι άνθρωποι. Οι ματιές τους. Οι ιστορίες τους και η συνάντησή τους με την Ιστορία.

Ένα καστ σημαντικών ηθοποιών από Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ασία δίνει φως στους ήρωες και τις ιστορίες τους. Ανάμεσά τους, ο J.K.Simmons, ο οποίος βραβεύτηκε με Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου αλλά και Χρυσή Σφαίρα, για την ταινία «Whiplash» («Χωρίς μέτρο»). Πρωταγωνιστούν, επίσης, οι: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Andrea Osvart, Μαρία Καβογιάννη, Μηνάς Χατζησάββας, Tawfeek Barhom, Νίκη Βακάλη.

Διαβάστε εδώ την άποψή μας για την ταινία.

«Ο Καλόσαυρος»

Τι θα συνέβαινε αν εκατομμύρια χρόνια πριν ο αστεροειδής που άλλαξε για πάντα τη ζωή στη Γη, άλλαζε πορεία και περνούσε ξυστά επιτρέποντας στους τεράστιους δεινόσαυρους να συνεχίσουν τη ζωή τους; Αυτό είναι ένα ερώτημα που μόνο η Pixar θα μπορούσε να απαντήσει, πόσο μάλλον να το κάνει ταινία. Στο νέο υπερθέαμα -που ακολουθεί το καταπληκτικό «Τα μυαλά που κουβαλάς»-, το πρωτοποριακό animation studio αφηγείται μια ακόμα συναρπαστική και ανατρεπτική ιστορία ενηλικίωσης με καθηλωτικά εφέ, αξέχαστους χαρακτήρες και φυσικά άφθονο γέλιο και συγκίνηση.

Διαβάστε εδώ το αφιέρωμά μας στις ταινίες της Pixar.

«Με το κεφάλι ψηλά»

Έχοντας εγκαταλειφθεί από τη μητέρα του σε ηλικία 6 ετών, ο Μάλονι βρίσκεται συχνά πυκνά στα δικαστήρια ανηλίκων. Η Φλόρενς, δικαστικός ανηλίκων που πλησιάζει στη συνταξιοδότηση και ο Γιαν, σύμβουλος ανηλίκων που και ο ίδιος πέρασε πολύ δύσκολη παιδική ηλικία, αναλαμβάνουν την επιτήρηση του σε μια κοινή προσπάθεια να τον σώσουν. Όταν η συμπεριφορά του χειροτερεύει, ο Μάλονι, θα οδηγηθεί σε ένα αυστηρότερο εκπαιδευτικό κέντρο, όπου εκεί θα συναντήσει την Τες, μια πολύ ιδιαίτερη νεαρή κοπέλα που θα του δείξει ότι υπάρχουν λόγοι για να ελπίζει για το αύριο.

Για δεύτερη φορά το Φεστιβάλ Καννών στην 68χρονη ιστορία του ξεκίνησε με ταινία γυναίκας δημιουργού. Συγκεκριμένα, η ταινία της Εμανουέλ Μπερκό “La Tete Haute” (“Standing Tall” ο αγγλικός και «Με το Κεφάλι Ψηλά» ο ελλληνικός τίτλος) άνοιξε τη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή του κόσμου.

Με ένα καστ τριών μεγάλων ονομάτων του γαλλικού κινηματογράφου (Κατρίν Ντενέβ, Μπενουά Μαζιμέλ, Σάρα Φορεστιέ) οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ προφανώς θέλησαν να αποδείξουν με την πράξη τους, την πρωτοκαθεδρία της χώρας τους στο χάρτη του ευρωπαϊκού σινεμά.

«Ο ηλίθιος»

Ένας υδραυλικός, ο αθώος και ιδεαλιστής Ντίμα αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του μελετώντας για να γίνει μηχανικός. Ένα βράδυ πηγαίνοντας σε μια εργατική πολυκατοικία για μια διαρροή αντιλαμβάνεται ότι το πολυώροφο κτίριο όπου στοιβάζονται δεκάδες οικογένειες  πρέπει να εκκενωθεί γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσει. Τρέχει να ειδοποιήσει τη δήμαρχο και τις δημοτικές αρχές, όμως καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ο Ντίμα περνάει όλη τη νύχτα κυνηγώντας τους διεφθαρμένους τοπικούς αξιωματούχους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει εκείνους που η καλή κοινωνία έχει αποφασίσει να ξεχάσει.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους του Γιούρι Μπίκοφ τον καθιερώνει ως ένα από τα μεγάλα νέα ονόματα του ρωσικού, αλλά και του παγκόσμιου σινεμά, σε ένα σκληρό δράμα με πολιτικές αιχμές, γεμάτο ανατροπές που καθηλώνουν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η ταινία έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας ο σκηνοθέτης δεν κάνει κανένα συμβιβασμό ως προς την απεικόνιση της πατρίδας του. Ο ίδιος ο Ρώσος Υπουργός Πολιτισμού έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά από ταινίες όπως «Ο ηλίθιος» και το «Λεβιάθαν» θα σταματήσει να χρηματοδοτεί σχέδια παραγωγής που παρουσιάζουν αρνητική εικόνα για τη Ρωσία.

«Ο διαιτητής»

Ένα μικρό χωριό της Σαρδηνίας παθιασμένο με το ποδόσφαιρο, η προαιώνια έχθρα ανάμεσα σε δύο αντίπαλες ομάδες, ένας έρωτας μετ’ εμποδίων, μια θανάσιμη αγροτική βεντέτα, η πτώση ενός αστέρα της διαιτησίας από τα ψηλά στα (πολύ) χαμηλά: αυτά είναι τα βασικά συστατικά της ακαταμάχητα εκκεντρικής (και ενίοτε μαύρης) κωμωδίας του πρωτοεμφανιζόμενου Ιταλού σκηνοθέτη Πάολο Τζούκα.

Εμπνευσμένος από μια σειρά πραγματικών σκανδάλων από τον κόσμο του αθλητισμού, ο πολυβραβευμένος για τις μικρού μήκους και τα διαφημιστικά του, Πάολο Τζούκα, μας χαρίζει μια κοφτερή σάτιρα-κριτική στο μοντέρνο ποδόσφαιρο. Παράλληλα, με εκθαμβωτική ασπρόμαυρη φωτογραφία και μια εικονοκλαστική σκηνοθεσία, γεμάτη ξεκαρδιστικές βιβλικές αναφορές και απροσδόκητες μιούζικαλ και γουέστερν επιρροές, ο «Διαιτητής» ξετυλίγει μια διαχρονική ιστορία για τη στρογγυλή θεά, τον έρωτα και το πεπρωμένο, στην καλύτερη παράδοση της αθάνατης ιταλικής κωμωδίας.