Τα προγνωστικά μας για τα Όσκαρ 2016

oskar
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η 88η απονομή των βραβείων Όσκαρ είναι προ των πυλών και εμείς παίρνουμε θέση για τα σημαντικότερα ντέρμπι της βραδιάς.

Φτάσαμε λοιπόν στην εβδομάδα πριν τα Όσκαρ και φέτος έχουμε να κάνουμε με μια περίεργη βραδιά. Υπάρχουν κατηγορίες που είναι σαφές ποιος θα τις κερδίσει, κάποιες άλλες όμως μοιάζουν με ντέρμπι και μέχρι την τελευταία στιγμή κανείς δε θα είναι βέβαιος για το πού θα πάει το χρυσό αγαλματίδιο.

Η διαδικασία των προβλέψεων είναι το αγαπημένο μας κομμάτι της τελετής. Κάθε χρονιά η απονομή των βραβείων γίνεται όλο και πιο βαρετή και αναχρονιστική από την προηγούμενη, οπότε τι μας μένει: να κάνουμε τις προβλέψεις μας και να δούμε ποπυ πέσαμε μέσα και πού έξω. Λίγο πριν την τελετή της 28ης Φεβρουαρίου (ξημερώματα 29ης Φεβρουαρίου για την Ελλάδα), ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα φαβορί στις έξι βασικές κατηγορίες και κατά πόσο πιστεύουμε ότι θα επιβεβαιωθούν.

Καλύτερη Ταινία

«The Big Short» («Το Μεγάλο Σορτάρισμα»)

«Brooklyn»

«H Γέφυρα των Κατασκόπων»

«Mad Max: Ο δρόμος της οργής»

«The Martian» («Η Διάσωση»)

«The Revenant» («Η Επιστροφή»)

«Room» ((«Το δωμάτιο»)

«Spotlight: Όλα στο φως»

Λίγα λόγια: Εδώ είναι ένα από τα πολύ ωραία ντέρμπι της βραδιάς. Τα μεγάλα φαβορί είναι το «Μεγάλο σορτάρισμα» και το «Spotlight». Και οι δύο ταινίες είναι βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, φτιαγμένες από δημιουργούς που δεν έχουν συνηθίσει να βρίσκονται στα βραβεία και χωρίς να είναι αριστουργήματα, κανείς δε θα κατηγορήσει την Ακαδημία γιατί κέρδισε κάποια από αυτές τις δύο. Απλά μετά από κάποια χρόνια κανείς δε θα τις θυμάται. Το «Μεγάλο σορτάρισμα» φαίνεται πως έχει ένα μικρό προβάδισμα, όμως υπάρχει ένας τρίτος παράγοντας στην εξίσωση που μπορεί να αλλάξει πολλά. Ο λόγος για την «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, η οποία με τα τωρινά δεδομένα φαίνεται πως θα αποτελέσει τον θριαμβευτή της βραδιάς. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λοιπόν μπορούμε να φανταστούμε τον Ινιαρίτου να επικρατεί για δεύτερη σερί χρονιά σε αυτή την κατηγορία, αφού σάρωσε πέρυσι με το «Birdman». Όλα ανοιχτά εδώ.

Ποιος πιστεύουμε ότι θα το πάρει: «Το μεγάλο σορτάρισμα»

Ποιος θέλουμε να το πάρει: «Mad Max: Ο δρόμος της οργής»

Ποιος μπορεί να κάνει την έκπληξη: «Η επιστροφή»

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου για το «The Revenant»

Τζορτζ Μίλερ για το «Mad Max: Ο δρόμος της οργής

Άνταμ ΜακΚέι για το «The Big Short»

Λένι Εϊμπραχαμσον για το «Room»

Τομ ΜακΚάρθι για το «Spotlight»

Λίγα λόγια: Να μια ακόμη κατηγορία που τα πράγματα δείχνουν ρευστά. Οι Άνταμ ΜακΚέι και Τομ ΜακΚάρθι μοιάζουν ικανοποιημένοι από τις υποψηφιότητες των ταινιών τους («Το μεγάλο σορτάρισμα» και «Spotlight» αντίστοιχα) και δεν έχουν ιδιαίτερες βλέψεις στην κατηγορία. Ο Ινιαρίτου δείχνει έτοιμος να κάνει το «ριπίτ», αλλά στην κατηγορία υπάρχει ο Τζορτζ Μίλερ που γύρισε το μπλοκμπάστερ της δεκαετίας. Θα αναγνωρίσει η Ακαδημία την αξία του «Mad Max»; Μάλλον όχι, αλλά θα ελπίζουμε ως την τελευταία στιγμή.

Ποιος πιστεύουμε ότι θα το πάρει: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου

Ποιος θέλουμε να το πάρει: Τζορτζ Μίλερ

Ποιος μπορεί να κάνει την έκπληξη: Τζορτζ Μίλερ

Α’ Ανδρικός Ρόλος

Mπράιαν Κράνστον για το «Τράμπο»

Λεονάρντο Ντι Κάπριο για το «The Revenant»

Μάικλ Φασμπέντερ για το «Στιβ Τζομπς»

Ματ Ντέιμον για το «The Martian»

Έντι Ρεντμέιν για το «The Danish Girl»

Λίγα λόγια: Η μεγάλη στιγμή του Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Όλα δείχνουν ότι μετά από χρόνια προσπαθειών θα πάρει επιτέλους σπίτι του το πρώτο του Όσκαρ. Δεν υπάρχει βραβείο αυτή τη σεζόν που να μην έχει κερδίσει και θα είναι η έκπληξη του αιώνα αν το χάσει φέτος. Θα θέλαμε να το πάρει για κάποια άλλη ταινία, αλλά ας είναι. Το δεχόμαστε και αναδρομικά. Ο Έντι Ρεντμέιν θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να επαναλάβει την περσινή του επιτυχία, αλλά φέτος δεν είναι η στιγμή.

Ποιος πιστεύουμε ότι θα το πάρει: Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Ποιος θέλουμε να το πάρει: Λεονάρντο Ντι Κάπριο (για να τελειώνει επιτέλους αυτή η ιστορία)

Ποιος μπορεί να κάνει την έκπληξη: Έντι Ρεντμέιν (αλλά βασικά όχι)

Β ‘ Ανδρικός Ρόλος

Κρίστιαν Μπέιλ για το «The Big Short»

Μαρκ Ράφαλο για το «Spotlight»

Μαρκ Ράιλανς για το «H Γέφυρα των Κατασκόπων»

Σιλβέστερ Σταλόνε για το «Κριντ: Η γέννηση ενός θρύλου»

Τομ Χάρντι για το «The Revenant»

Λίγα λόγια: Ο Σιλβέστερ Σταλόνε φαίνεται πως στα 69 του χρόνια θα πάρει το πρώτο του Όσκαρ και το επίτευγμα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό όταν σχετίζεται με το χαρακτήρα του Ρόκι. Η κατηγορία του Β’ Ανδρικού φέτος έχει ξεκάθαρο φαβορί που δύσκολα θα σπάσει και εμείς είμαστε μαζί του, ακόμη και αν πιστεύουμε πως ο Μάικλ Μπι Τζόρνταν αδικήθηκε κατάφορα στον Α’ Ανδρικό και πως επίσης η ερμηνεία της σεζόν στην κατηγορία έρχεται από τον Τομ Χάρντι στην «Επιστροφή». Παραμονεύει ο Μαρκ Ράιλανς, αλλά δύσκολα θα σπάσουν τα προγνωστικά.

Ποιος πιστεύουμε ότι θα το πάρει: Σιλβέστερ Σταλόνε

Ποιος θέλουμε να το πάρει: Τομ Χάρντι

Ποιος μπορεί να κάνει την έκπληξη: Μαρκ Ράιλανς

Α’ Γυναικείος Ρόλος

Κέιτ Μπλάνσετ για το «Carol»

Μπρι Λάρσον για το «Room»

Σίρσα Ρόναν για το «Brooklyn»

Σάρλοτ Ράμπλινγκ για το «45 Χρόνια»

Τζένιφερ Λόρενς για το «Joy»

Λίγα λόγια: Η κατηγορία που κοντράρεται με αυτή του Α’ Ανδρικού για την πιο σίγουρη επικράτηση της βραδιάς. Η Μπρι Λάρσον είναι το μεγάλο φαβορί, έχει πάρει ό,τι βραβείο υπάρχει για την ερμηνεία της στο «Δωμάτιο» και καμία από τις τέσσερις συνυποψήφιές της δε δείχνει ικανή να ανατρέψει την πορεία της προς το Όσκαρ. Φανταζόμαστε ήδη την Κέιτ Μπλάνσετ να την στραβοκοιτάζει, χωρίς αυτό να αλλάζει κάτι ουσιαστικό. Το πολύ-πολύ να σκοντάψει στο δρόμο προς τον ευχαριστήριο λόγο της.

Ποιος πιστεύουμε ότι θα το πάρει: Μπρι Λάρσον

Ποιος θέλουμε να το πάρει: Κέιτ Μπλάνσετ

Ποιος μπορεί να κάνει την έκπληξη: Κέιτ Μπλάνσετ

Β’ Γυναικείος Ρόλος

Κέιτ Γουίνσλετ για το «Στιβ Τζομπς»

Αλίσια Βικάντερ για το «The Danish Girl»

Τζένιφερ Τζέισον Λι για το «The Hateful Eight» («Οι Μισητοί Οκτώ»)

Ρέιτσελ ΜακΑνταμς για το «Spotlight»

Ρούνι Μάρα για το «Carol»

Λίγα λόγια: Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό ντέρμπι. Η Αλίσια Βικάντερ έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα για το «Κορίτσι από τη Δανία» και με συμμετοχές στα «Ex Machina» και «Κωδικό όνομα U.N.C.L.E.», το 2015 ήταν η χρονιά της. Βέβαια, υπό κανονικές συνθήκες θα αναγνωρίζαμε πως τίποτα δε συγκρίνεται με την Ρούνεϊ Μάρα στο «Carol». Όπως και να ‘χει, νομίζουμε ότι δε μας ενδιαφέρει και τόσο το αποτέλεσμα στην κόντρα αυτών των δύο, την οποία και θα παρακολουθήσουμε με χαρά. Το ίδιο θα κάνει και η Κέιτ Γουίνσλετ που δύσκολα θα μπρι πρωτοπόρος στην κούρσα.

Ποιος πιστεύουμε ότι θα το πάρει: Αλίσια Βικάντερ

Ποιος θέλουμε να το πάρει: Ρούνεϊ Μάρα

Ποιος μπορεί να κάνει την έκπληξη: Ρούνεϊ Μάρα

Γιάννης Μόσχος

[email protected]