Οscars 2016: Tα highlights της βραδιάς, νικητές και χαμένοι

oscars-winners
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Μόλις πριν λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η 88η απονομή των βραβείων Oscar, η βραδιά που θα μείνει αξέχαστη στη μνήμη όλων ως η μέρα που ο Leonardo diCaprio σήκωσε επιτέλους το χρυσό αγαλματίδιο που εδώ και τόσα χρόνια του ανήκε.

Την τελετή άνοιξε με χιούμορ αλλά και αιχμές ο απολαυστικότατος παρουσιαστής της βραδιάς, Chris Rock. Σε μια τελετή σχετικά χλιαρή από άποψη σασπένς -καθώς τα φαβορί ήταν αυτά που έφυγαν τελικά με βραβείο στις περισσότερες περιπτώσεις- ο οικοδεσπότης κατάφερε να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον των θεατών μέσα από τις έξυπνες ατάκες του και το καυστικό χιούμορ του. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι λέξεις διαφορετικότητα και μαύρος μονοπώλησαν τη βραδιά μετά το σάλο που ξέσπασε στη βιομηχανία λόγω της απουσίας μαύρων υποψηφίων. Όπως θυμόμαστε, το γεγονός αυτό οδήγησε στο άνοιγμα ενός τεράστιου διαλόγου σχετικά με τα δικαιώματα των φύλων και των φυλών, θεματική που επισκίασε τη χτεσινή απονομή των Oscars.  

Παρά τις φήμες για συστάσεις σχετικά με την αποφυγή καυτών κοινωνικοπολιτικών μανιφέστων κατά τη διάρκεια της τελετής, ο οικοδεσπότης κατάφερε με τον έξυπνο, ακτιβιστικό του λόγο να μιλήσει όχι μόνο για ρατσισμό και σεξισμό αλλά και για δεκάδες άλλα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας όπως η οικολογική καταστροφή, η κακοποίηση στα στρατιωτικά σώματα και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της πιο ευχάριστης και ουσιώδους ομιλίας των τελευταίων ετών. Η συζήτηση επεκτάθηκε στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης μέσα από τη συγκινητική ερμηνεία της -παθούσας- Lady Gaga που τραγούδησε στο πιάνο το (υποψήφιο για Oscar) Til It Happens To You. Μαζί της στη σκηνή βρέθηκαν δεκάδες άνθρωποι που, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, προσπάθησαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα κατά της κακοποίησης που καθημερινά υπόκεινται χιλιάδες άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη.  

Σχετικά με τα βραβεία τώρα, η βραδιά όπως είπαμε δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις: ο 41χρονος Leonardo diCaprio βραβεύτηκε επιτέλους με το πολυπόθητο Oscar Α’ Αντρικού ρόλου για τη λακωνική αλλά πολυεπίπεδη ερμηνεία του στην ταινία Η Επιστροφή, μια νίκη που ήρθε μετά από έξι συνολικές υποψηφιότητες και 5 ήττες. Η νίκη του σπουδαίου ηθοποιού -του σπουδαιότερου ίσως ηθοποιού της γενιάς του- άργησε αλλά σίγουρα δε του χαρίστηκε. Ο diCaprio αγωνίστηκε σκληρά για τη χτεσινή του νίκη καθώς επιδόθηκε σε έναν 7μηνο άθλο γυρισμάτων υπό κακοτράχαλες συνθήκες και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Στο λόγο του ευχαρίστησε τον «αδερφό» του Tom Hardy καθώς και το σκηνοθέτη του Alejandro González Iñárritu μεταξύ άλλων, ενώ αναφέρθηκε και στο σπουδαίο δάσκαλό του Martin Scorsese,ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να ερμηνεύσει μερικούς από τους σπουδαιότερους ρόλους στην ιστορία του κινηματογράφου –για κάποιους από τους οποίους βέβαια θα έπρεπε να έχει ήδη στο ράφι του μερικά αγαλματίδια. Γνωστός για την οικολογική ακτιβιστική του δράση, ο ηθοποιός μιλώντας για τη σχέση ανθρώπου-φύσης που η ταινία αναδεικνύει, δεν παρέλειψε να υπερθεματίσει για ζητήματα όπως η προστασία των ιθαγενών πολιτισμών, η άπληστη πολιτική των αρχόντων της εξουσίας, η ταχεία κλιματική αλλαγή καθώς και το δυσοίωνο μέλλον που όλοι μαζί πρέπει να εμποδίσουμε. Ηighlight στον ευχαριστήριο λόγο του, η συνάδελφος και φίλη, Kate Winslet, η οποία τον κοιτούσε με τόση λαχτάρα και συγκίνηση που έδωσε την εικόνα ότι μάλλον χάρηκε περισσότερο για τη νίκη του απ’ ότι ο ίδιος ο Leonardo.

Κι ενώ ο diCaprio περίμενε 25 ολόκληρα χρόνια για να σηκώσει το Oscar, οι γυναίκες που βραβεύτηκαν φέτος μάλλον «βιάστηκαν» να πάρουν το βραβείο καθώς και στις δύο περιπτώσεις τα Oscar Α' και Β΄γυναικείου ρόλου απονεμήθηκαν σε ενζενί. Έτσι, τo Oscar Α' Γυναικείου κατέκτησε κατά τα προγνωστικά η Brie Larson για τη συγκλονιστική -και διόλου μελοδραματική- ερμηνεία της στο «κλειστοφοβικό» The Room. Η 26χρονη Larson που έσκασε σαν βόμβα στα κινηματογραφικά πράγματα, έδωσε ένα σύντομο ευχαριστήριο λόγο στον οποίο κυριολεκτικά ευχαρίστησε τους πάντες, μεταξύ των οποίων και το δεκάχρονο συμπρωταγωνιστή της Jacob Tremblay, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή.

Chris Pizzello/Invision/AP / Chris Pizzello

Photo by Chris Pizzello/Invision/AP

Αντίστοιχα, το βραβείο Oscar Β΄ Γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε στην Alicia Vicander για τη σπουδαία ερμηνεία της στο Κορίτσι από τη Δανία. H νεαρή ηθοποιός - την οποία το ευρύ κοινό γνωρίσε τον τελευταίο μόλις χρόνο- αφού φίλησε τη μαμά της και τον αγαπημένο της, Michael Fassbender, ανέβηκε στη σκηνή του Dolby Theater και ευχαρίστησε συνεργάτες, φίλους και γονείς σχεδόν τρέμοντας από τη συγκίνηση. Η νίκη τόσο της Larson όσο και της Vicander ξεχωρίζουν καθώς και οι δύο συναγωνίστηκαν με θηρία της υποκριτικής όπως η Cate Blanchett, η Charlotte Rampling και η Kate Winslet. Τέλος, το Oscar Β’ αντρικού ρόλου απονεμήθηκε δίκαια αλλά κόντρα στα προγνωστικά στο Mark Rylance για την ομολογουμένως καταπληκτική ερμηνεία του στη Γέφυρα των Κατασκόπων. Ο Rylance «έκλεψε» το Oscar από το φαβορί Sylvester Stallone, ο οποίος μάλιστα δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του.

Καλύτερη ταινία αναδείχθηκε το πραγματικά δυνατό Spotlight, ενώ η Επιστροφή απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, με τον Iñárritu να σπάει ρεκόρ ως ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία του θεσμού που παραλαμβάνει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (πέρσι είχε βραβευτεί για το Birdman). Η Επιστροφή έσπασε κι άλλο ρεκόρ καθώς ο Emmanuel Lubezki τιμήθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά με το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας (τα δύο προηγούμενα ήταν για το Gravity και το Birdman το 2014 και 2015 αντίστοιχα). Το βραβείο Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου κέρδισε το The Big Short, ενώ η ταινία Ο γιος του Σαούλ κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης. Τέλος, το Mad Max έκανε την έκπληξη καθώς σάρωσε όλα τα τεχνικά βραβεία, φεύγοντας συνολικά με 6 Οscars στην τσέπη.

Δείτε όλους τους νικητές εδώ.

Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]