Το American Crime Story σκιαγραφεί τη δίκη του αιώνα

american-crime-story5
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Η δίκη του O.J. Simpson, ο οποίος πριν 22 χρόνια, τον Ιούνιο του 1994 κατηγορήθηκε για το διπλό φονικό της πρώην συζύγου του, Nicole Brown και του φίλου της Ronald Goldman, είναι ένα από τα πιο εκκωφαντικά φαινόμενα της pop κουλτούρας.

Ήταν μια δίκη που είχε τα πάντα. Ένας πασίγνωστος αθλητής και ηθοποιός, προερχόμενος από μια φτωχή οικογένεια, κατάφερε να αποκτήσει δόξα και χρήματα, και όλη η Αμερική τον λάτρευε. Διήγε προκλητικά πολυτελή βίο, απολαμβάνοντας τα πλούτη του και την καλή ζωή, ζώντας σαν ένας πραγματικός σταρ.

Όλα άλλαξαν όταν η πρώην γυναίκα του Nicole Brown, με την οποία είχαν μια σχέση αγάπης-μίσους, μαζί με τον φίλο της και φημολογούμενο εραστή της Goldman βρέθηκαν νεκροί στην αυλή του. Όλα τα στοιχεία έδειχναν εκείνον ως ένοχο. Από το DNA που βρέθηκε, στο χρονικό πλαίσιο, και φυσικά στο κίνητρο. Όλα έδειχναν ότι ο Simpson κατέρρεε και όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε την καταστροφή του.

imdp / FX Networks

Τα πράγματα δεν ήταν όμως τόσο απλά, αφού μια dream team δικηγόρων επιστρατεύτηκε για να αθωώσει τον κατηγορούμενο. Ανάμεσα τους ο φιλόδοξος  και αδίστακτος Robert Shapiro, μέχρι τον Johny Cohran, δικηγόρο διασημοτήτων, όπως ο Michael Jackson, και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των μαύρων. Αυτό ήταν και το ατού της υπεράσπισης, που έπαιξε μέχρι τέλους το “race card” ή αλλιώς άφηνε σαφή υπονοούμενα ρατσιστικής βίας, κάνοντας αναφορές μέχρι και για νεοναζί αστυνομικούς, ενώ παράλληλα ακύρωνε το ένα μετά το άλλο τα στοιχεία των κατηγόρων. Το αποτέλεσμα ήταν μια δίκη που κράτησε δύο χρόνια, με πολλά highlights, όπως το κυνηγητό του Simpson στους δρόμους τους Los Angeles, όταν διέφυγε, αρνούμενος να παραδωθεί -ένα κυνηγητό που παρακολούθησαν εκατομμύρια θεατές-, το εξώφυλλο στο Time Magazine που σκούρυνε το χρώμα του αθλητή, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις, τα βιβλία φίλων της Brown, στα οποία την περιγράφανε ως μια προικοθήρα εθισμένη στο σεξ και τα ναρκωτικά. Η απόφαση για την αθώωση του προκάλεσε τεράστιο σοκ, με εκατομμύρια ανθρώπους να είναι καρφωμένοι μπροστά στις οθόνες τους. Κανένα πρόγραμμα δεν έχει ξεπεράσει μέχρι σήμερα το ρεκόρ τηλεθέασης αυτής της ημέρας.

imdp / FX Networks

Ήταν η πρώτη reality δίκη, ανοίγοντας τον δρόμο για την τηλεόραση του σήμερα. Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει το American Crime Story ο παραγωγός και σκηνοθέτης Ryan Murphy, δημιουργός των Glee, American Horror Story και Scream Queens.

Επιστρατεύει τη μούσα του Sarah Paulson στο ρόλο της κατηγόρου Marcia Clark, ενώ το υπόλοιπο cast πλαισιώνουν ο Cuba Gooding Jr, David Schwimmer, o Nathan Lane, o Courtney B.Vance, αλλά και ο John Travolta, συγκλονιστικά μεταμορφωμένος σε Robert Shapiro.

imdp / Photo by Prashant Gupta/FX Networks

Η σειρά ακολουθεί βήμα βήμα την ιστορία, αφήνοντας στον θεατή την απόφαση για το αν ο O.J. Simpson τελικά ήταν αθώος ή ένοχος. Η ακριβής απεικόνιση είναι ανατριχιαστική και η ίδια η Clark δήλωσε ότι αισθάνθηκε άβολα όταν έβλεπε όσα διαδραματίστηκαν, ξαναζώντας εκείνες τις στιγμές.

Και αν όμως νομίζετε ότι η οικογένεια Kardashian δε θα τρύπωνε και σε αυτό το project, γελιέστε. Ειδικά αυτό που την αφορά όσο τίποτα άλλο, μιας και ο πατέρας τους, Robert, ήταν στενός φίλος και μέλος της ομάδας των δικηγόρων υπεράσπισης. Παρακολουθούμε τους Kim, Kourtney, Khloe και Rob, ως παιδιά, πριν κατακτήσουν τον κόσμο, βγάζοντας τη ζωή τους στη φόρα. Σίγουρα ο Murphy ξέρει τι κάνει, προβάλλοντας σκηνές όπως εκείνη που τα παιδιά παρακολουθούν μια συνέντευξη του πατέρα τους στην τηλεόραση, και όταν η δημοσιογράφος λέει λάθος το επίθετο Kardashian, αυτά εκνευρίζονται και το φωνάζουν ρυθμικά. Είναι σχεδόν τρομακτικό, αν σκεφτείς ότι τώρα είναι το πιο διάσημο επίθετο στον κόσμο.

imdp / FX Networks

Πέρα από αυτές τις πικάντικες λεπτομέρειες, η σειρά, που βρίσκεται στο έκτο επεισόδιο της, επαναφέρει στο προσκήνιο μια δίκη που έδωσε άλλον ορισμό στην έννοια “πολύκροτη” και άλλαξε τη ζωή των πρωταγωνιστών για πάντα, προκαλώντας ακόμα ενδιαφέρον, είκοσι χρόνια μετά.  

Ροζίνα Αράπη