Το μέλλον της οθόνης μυρίζει...ευχάριστα!

to-mellon-tis-othonis-murizeieuxarista

ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Μια νέα τεχνολογική καινοτομία που θα συνδυάζει την εικόνα με την όσφρηση βρίσκεται στα πρώτα βήματα υλοποίησής της στην Ιαπωνία. Η εφεύρεση αυτή πρόκειται να αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε ερεθίσματα από την τηλεόραση και την οθόνη του υπολογιστή μας.

Μια νέα τεχνολογική καινοτομία που θα συνδυάζει την εικόνα με την όσφρηση βρίσκεται στα πρώτα βήματα υλοποίησής της στην Ιαπωνία. Η εφεύρεση αυτή πρόκειται να αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε ερεθίσματα από την τηλεόραση και την οθόνη του υπολογιστή μας. Φανταστείτε για παράδειγμα να μπορούσαμε να μυρίσουμε ό,τι μαγειρεύεται νυχθημερόν στην ελληνική τηλεόραση!

Όμως η χρησιμότητα μιας τέτοιας ριζοσπαστικής εφεύρεσης δεν περιορίζεται μόνο στη γαστρονομία αλλά μπορεί να ζωντανέψει τα «ταξίδια» μας στην οθόνη, μεταφέροντας το άρωμα των λουλουδιών, την μυρωδιά της θάλασσας ή του χώματος μετά τη βροχή. Η εικονική πραγματικότητα στο μέλλον είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει και νέες διαστάσεις.

Αλλωστε η τηλεόραση προσαρμόζεται σε όλες τις εξελίξεις με ιδιαίτερη ταχύτητα. Μόλις η κινηματογραφική βιομηχανία έβγαλε τη 3D τεχνολογία στις αίθουσες, κυκλοφόρησαν και οι πρώτες φήμες για τις 3D τηλεοπτικές οθόνες που αναμένεται να αποτελέσουν σύντομα τη νέα μόδα. Αν προστεθούν και τα αρώματα , τότε ο κόσμος της εικόνας θα μας παρασύρει ακόμα πιο βαθιά στα περίεργα μονοπάτια του.

Το μεγάλο στοίχημα για τον δρ. Κενίτσι Οκάντα του πανεπιστημίου Κέιο του Τόκιο, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», είναι να μετατρέψει έναν κοινό εκτυπωτή ψεκασμού μελάνης, ώστε να απελευθερώνει αρώματα σε διαφορετικές κάθε φορά αναλογίες. Αντί για τα τέσσερα φυσίγγια μελάνης (μαύρο, κόκκινο, μπλε, πράσινο), ο τροποποιημένος εκτυπωτής θα αφήνει στην ατμόσφαιρα τέσσερα ξεχωριστά αρώματα ανακατεμένα διαφορετικά κάθε φορά, που θα θυμίζουν κανέλα, λεβάντα, μήλο, βανίλια, μέντα κ.α. Στόχος τους είναι να συσχετίσουν με ακρίβεια τα αρώματα με τις εικόνες στην οθόνη και παρότι η φιλοδοξία τους μοιάζει να βγήκε από κάποιο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι απίθανο να τη δούμε να πραγματοποιείται την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τον δρα Στέφεν Μπρούστερ του πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να έχει εντυπωσιακές επιπτώσεις και πέρα από τον τομέα της ψυχαγωγίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να θυμίζει μέσω αρωμάτων σε ανθρώπους με άνοια ότι πρέπει να πάρουν το φάρμακό τους.