Μια κοκκινομάλλα θύμα του γιατρού Mengele των Ναζί και οι σωσίες του Hemingway

exile-room
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η εμμονή του Exile Room (και η δική μας) στο ντοκιμαντέρ συνεχίζεται....

The Beautician/A Esteticista (2004)
Σκηνοθεσία: Sergio Oksman / Χώρα: Ισπανία / Διάρκεια: 96’

Πώς είναι να μεγαλώνεις πιστεύοντας ότι χρωστάς τη ζωή σου σε έναν από τους μεγαλύτερους δολοφόνους στην Ιστορία; Η Emmy Blum είναι μια 76χρονη κοκκινομάλλα που εργάζεται ως αισθητικός στη Βραζιλία και υπήρξε θύμα του διαβόητου ναζί γιατρού Josef Mengele. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ο Mengele είχε εμμονή με τις κοκκινομάλλες και αφιέρωσε μέρος των φρικιαστικών πειραμάτων του στο να αποδείξει ότι διαθέτουν μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας! 

Το 1944, η Emmy απελάθηκε από την Ουγγαρία και γνώρισε για πρώτη φορά τον αδίστακτο γιατρό στο κεντρικό προαύλιο του Άουσβιτς. Εκεί ο «Άγγελος του Θανάτου», όπως θα γινόταν αργότερα διάσημος ο Mengele, ξεχώρισε την Emmy από τους άλλους κρατούμενους και λίγες εβδομάδες μετά η αθώα γυναίκα θα γινόταν ένα από τα πειραματόζωά του. Η Emmy αφηγείται ότι σύντομα αρρώστησε, εν τούτοις πιστεύει ακόμα και σήμερα ότι ήταν ο ίδιος ο Mengele που την έσωσε από βέβαιο θάνατο στους θαλάμους αερίων. Μετά τον πόλεμο, οι δρόμοι τους έμελλε να ξανασμίξουν, κι όχι μόνο μία φορά. Εξήντα χρόνια αργότερα, η Emmy δέχεται να συμμετάσχει σε μια ταινία για τη ζωή της – μόνο που μπροστά στα μάτια των θεατών, το συναρπαστικό αυτό φιλμ αλλάζει πορεία και μετατρέπεται σε έναν καθηλωτικό στοχασμό πάνω στις παγίδες της μνήμης και στις δυσκολίες καταγραφής του παρελθόντος.
Στα πορτογαλικά με αγγλικόυς υπότιτλους και ελεύθερη είδοσο 

Notes of the other/Apuntes Sobre El Otro (2009) 
Σκηνοθεσία: Sergio Oksman / Χώρα: Ισπανία / Διάρκεια: 13’

Κάθε καλοκαίρι, ένα πλήθος από γενειοφόρους κυρίους συναντιούνται στη Φλόριντα των ΗΠΑ, προκειμένου να επιλέξουν τον καλύτερο σωσία του Ernest Hemingway! Υπήρξε όμως μια μέρα, τον Ιούλιο του 1924, όταν ο πραγματικός Hemingway ήθελε κι ο ίδιος να γίνει κάποιος άλλος…Το «Notes on the Other» είναι η ιστορία αυτής της υπόθεσης. Ένα αντισυμβατικό, σχεδόν μαγικό πορτρέτο του θρυλικού Αμερικανού συγγραφέα, που μας ωθεί να αναλογιστούμε τι συμβαίνει σε ένα διάσημο πρόσωπο όταν η περσόνα που έχει δημιουργήσει συνεχίζει να ζει για πάντα.
Δείτε το trailer εδώ
Στα αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους και ελεύθερη είσοδος 

Το Exile Room

Με έδρα την Αθήνα, το Exile Room είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με εμμονή στο ντοκιμαντέρ. Προσφέρει έμπνευση και εκπαίδευση σε σινεφίλ, επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές μέσα από προβολές, εργαστήρια, ομιλίες και ό,τι άλλο προκύψει.

Info

Exile Room
Αθηνάς 12, Αθήνα
Πέμπτη, 7/4, στις 9 μ.μ.