17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: τι να δείτε την Πέμπτη 7 Απριλίου

valley-of-love
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Ξεκοκαλίζουμε το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του 17ου Γαλλόφωνου Φεστιβάλ και καταλήγουμε στο τι αξίζει να δείτε.

Το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός για τη χώρα μας τον Απρίλη είναι το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο φέτος συμπληρώνει δεκαεπτά χρόνια. Προσφέρει λοιπόν στο κοινό πρώτα της Αθήνας και έπειτα της Θεσσαλονίκης ένα πλούσιο πρόγραμμα από γαλλικές και γαλλόφωνες ταινίες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν την τιμητική τους όταν «ανοίγει» ο καιρός.

Επειδή πιστεύουμε πως το φετινό πρόγραμμα έχει ενδιαφέρον και γιατί μας αρέσει να στηρίζουμε το σινεμά που δεν έρχεται μόνο από την Αμερική, θα μείνουμε κοντά στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, με καθημερινές προτάσεις και ανταποκρίσεις από το αθηναϊκό σκέλος του προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 13 του Απρίλη.

Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος ξεκινάει λοιπόν αύριο, Πέμπτη, στις αίθουσες του Δαναού και του Έμπασσυ Nova Odeon και ξεκινάμε την κάλυψή μας προτείνοντας την ταινία που πιστεύουμε πως αξίζει να παρακολουθήσετε από το πρόγραμμα της ημέρας.

Πρόταση για την 1η μέρα του φεστιβάλ: «Valley of Love»

Ο σκηνοθέτης Γκιγιόμ Νικλού φαίνεται ότι προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα, παίρνοντας ρίσκα και δοκιμάζοντας πρωτότυπα σενάρια (σημαντικότερες δουλειές του η «Μοναχή» και το «The Kidnapping of Michel Houellebecq»), μέχρι τώρα όμως δεν έχει δημιουργήσει κάποια ταινία που θα μνημονεύουμε για χρόνια. Το πιο ενδιαφέρον πρότζεκτ του μέχρι στιγμής φαίνεται το «Valley of Love», το οποίο φέρνει μαζί δύο μεγάλα ονόματα του γαλλικού σινεμά , την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Μάλιστα, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα για τον περσινό Χρυσό Φοίνικα.

Η κεντρική ιδέα της ταινίας είναι ιδιαίτερη και κερδίζει την προσοχή σου. Η Ιπέρ και ο Ντεπαρντιέ παίζουν εν μέρει τους εαυτούς τους, αφού υποδύονται δύο δημοφιλείς ηθοποιούς με τα ονόματα… Ιζαμπέλ και Ζεράρ, οι οποίοι ήταν κάποτε ζευγάρι και πριν 25 χρόνια έκαναν και ένα γιο. Όταν ο γιος τους αυτοκτονήσει, οι δύο τους θα επανενωθούν χάρη σε ένα γράμμα που τους ζητά να επισκεφθούν πέντε μέρη στο Ντεθ Βάλεϊ της Καλιφόρνια και στο τέλος αυτής της διαδρομής ο γιος τους θα επανεμφανιστεί. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Ντεπαρντιέ έχασε το 2008 το γιο του και έκτοτε η συμπεριφορά του είναι ασταθής και αμφιλεγόμενη, συνεπώς η ταινία είναι σημαντική και για τον ίδιο.

Οι κριτικές κάνουν λόγο για ένα μεταφυσικό ταξίδι που οδηγεί στη συμφιλίωση με την ιδέα του αποχωρισμού με το παιδί σου, μια εξέλιξη νομοτελειακά αφύσικη για την οποία κανείς δεν είναι ποτέ προετοιμασμένος.

Το μεγάλου ατού της ταινίας φαίνεται πως είναι το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Η Ιπέρ παραμένει η απόλυτη μούσα του ευρωπαϊκού φεστιβαλικού σινεμά των τελευταίων τριάντα ετών και ας έχει παίξει στα πάντα τα τελευταία χρόνια και ο Ντεπαρντιέ έχει εξελιχθεί σε μια μορφή «ευρωπαίου Νίκολας Κέιτζ», δοκιμάζοντας επίσης τα πάντα με έναν τρόπο που είναι τόσο ιδιαίτερος και κακός που για κάποιους καταλήγει απολαυστικός.

Το «Valley of Love» είναι από τις ταινίες που σημειώσαμε με την πρώτη ανάγνωση του προγράμματος του φετινού Γαλλόφωνου Φεστιβάλ και ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ταινίες της πρώτης ημέρας.

Η προβολή του «Valley of Love» είναι την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 18:00 στο Έμπασσυ (Πατρ. Ιωακείμ 5 & Ηροδότου, Κολωνάκι).

Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος θα διεξαχθεί στην Αθήνα, από 7 ως 13 Απριλίου 2016 και στη Θεσσαλονίκη, από 14 ως 20 Απριλίου 2016. Πληροφορίες για το πρόγραμμα προβολών, τα εισιτήρια και τους προσκεκλημένους μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του φεστιβάλ.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]