17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: τι να δείτε την Τετάρτη 13 Απριλίου

gallofono
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Για την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ έχουμε μια πρόταση με αύρα αδερφών Νταρντέν.

Πρόταση για την 7η μέρα του φεστιβάλ: «Η ανυπότακτη»

Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κλείνει σήμερα τον αθηναϊκό κύκλο του (η συνέχεια είναι στη Θεσσαλονίκη από τις 14 Απριλίου) και ελπίζουμε είτε ακολουθήσατε τις προτάσεις μας είτε όχι, να ανακαλύψατε καλές ταινίες και να περάσατε μια γεμάτη σινεφίλ εβδομάδα. Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ απαρτίζεται ως επί το πλείστον από επαναλήψεις, ώστε να καταφέρετε να δείτε όσες ταινίες χάσατε το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και έτσι όμως το ενδιαφέρον διατηρείται αμείωτο.

Η αποψινή μας πρόταση λοιπόν αφορά την τελευταία χρονικά ταινία του φεστιβάλ. Μιλάμε για την «Ανυπότακτη», η οποία αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Laurent Larivière, η οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών 2015, στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα».

Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στην υπόθεση και παρακολουθώντας το τρέιλερ, κάποιος δικαιωματικά θα νόμιζε πως πρόκειται για τη νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν. Εκτός από την προφανή ομοιότητα της πρωταγωνίστριας Louise Bourgoin με την Εμιλί Ντεκέν του «Rosetta», η έμφαση στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής και το επίκεντρο στις χαμηλότερες τάξεις, είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο σινεμά των Νταρντέν.

H υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την τριαντάχρονη Σαντρίν. Υποχρεώνεται να γυρίσει να ζήσει στο σπίτι της μητέρας της στο Roubaix και μιας και είναι άνεργη, δέχεται να δουλέψει για τον θείο της σε ένα κυνοκομείο που τελικά αποδεικνύεται κέντρο διακίνησης σκύλων από ανατολικές χώρες. Πολύ γρήγορα κερδίζει εξουσία και σεβασμό σε ένα αντρικό περιβάλλον, καθώς και τα χρήματα που της έλειπαν για να είναι ελεύθερη, όλα αυτά όμως μέχρι να «εκραγεί».

Οι κριτικές κάνουν λόγο για μια δυνατή ιστορία, η οποία ξεπατικώνει μεν το καλούπι των Νταρντέν και για αυτό δεν αποκτά ποτέ δική της ταυτότητα, αλλά αυτό αρκεί για να σε κρατήσει για 90 λεπτά έντασης. Και τέλος πάντων μας αρέσει τόσο η ματιά των Νταρντέν που θα δούμε ο,τιδήποτε αγαπά αυτό που κάνουν. Την ταινία θα προλογίσει ο ηθοποιός Ραφαέλ Περσονάζ.

Η προβολή είναι την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 22:15 στο Έμπασσυ (Πατρ. Ιωακείμ 5 & Ηροδότου, Κολωνάκι).

Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος θα διεξαχθεί στην Αθήνα, από 7 ως 13 Απριλίου 2016 και στη Θεσσαλονίκη, από 14 ως 20 Απριλίου 2016. Πληροφορίες για το πρόγραμμα προβολών, τα εισιτήρια και τους προσκεκλημένους μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του φεστιβάλ.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]