Αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη

exile-room-festibal-ellinikou-ntokimanter
ΤΡΙΤΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ οργανώνει το σχέδιο Exodus με μια σειρά ντοκιμαντέρ και ένα εργαστήρι στα οποία μπορεί ο οποισδήποτε να συμμετάσχει. Όλα στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ.

Ελλάδα 2016: Σε μια εποχή όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, παγιδεύοντας στην Ελλάδα μυριάδες προσφύγων και μεταναστών, είναι αδύνατον να παραμείνουμε αδιάφοροι. Πώς να αγνοήσουμε την πραγματικότητα όταν χτυπά τόσο δυνατά την πόρτα μας; Πώς όμως μπορούμε να αναπτύξουμε, μακριά από τους εύκολους εντυπωσιασμούς των ΜΜΕ, μια άλλη ματιά, πιο απαιτητική, πιο οικία, ίσως και ανατρεπτική, πάνω σε αυτή την καυτή πραγματικότητα; Αυτά τα ερωτήματα οδήγησαν την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στο σχέδιο Exodus.

Exodus: Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία θα αποτελείται από μικρού μήκους ντοκιμαντέρ (έως 5 λεπτά). Κάθε ντοκιμαντέρ θα καταγραφεί ένα συγκεκριμένο στιγμιότυπο της σημερινής Οδύσσειας ενός πρόσφυγα στην Ελλάδα (ή κάποιου που εμπλέκεται στη πορεία του: αλληλεγγύη, διακινητή, αστυνομικό, κλπ.). Τα μεμονωμένα ντοκιμαντέρ θα παραχθούν και θα σκηνοθετηθούν από διάφορους παραγωγούς και σκηνοθέτες, πρόθυμους να συνεργαστούν στο πλαίσιο της πλατφόρμας EXODUS. Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ θα συντονίσει το project και θα διαθέσει τα ντοκιμαντέρ στην ομώνυμη διαδικτυακή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί σύντομα.

Εργαστήρι: Η πλατφόρμα θα αναπτυχθεί στο εργαστήρι που διοργανώνεται στα πλαίσια του Αφιερώματος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ το Σάββατο 23/04 και Κυριακή 24/04 από τις 10:00 μέχρι τις 16:00, όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα μεμονωμένα ντοκιμαντέρ, καθώς και το σύνολο του project. Θα διδάξουν γνωστοί Έλληνες ντοκιμαντερίστες, ενώ θα συμμετάσχει ο Σύριος σκηνοθέτης Ταλάλ Ντερκί (η ταινία τουΕπιστροφή στη Χομς / Return to Homs προβάλλεται στο αφιέρωμα) και ο Σύριος σκηνοθέτη και δημοσιογράφος Αμέρ Ματάρ, ιδρυτής του Syria Mobile Films Festival. Την Κυριακή 24/04 στις 20:30, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, θα γίνει ένα στρογγυλό τραπέζι, παρουσία Ελλήνων και Σύριων εισηγητών, στο οποίο θα παρουσιαστούν στο κοινό το συνολικό project. Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους τους ντοκιμαντερίστες, επαγγελματίες ή μη, που είναι διαθέσιμοι να πάρουν την κάμερα για να καταγράψουν την πιο καυτή πραγματικότητα των ημερών μας. 

Info εργαστηρίου

Σάββατο 23, Κυριακή 24 Απριλίου, 10:00 – 16:00
Τεχνόπολη 
​Δεν είναι απαραίτητο να έχετε σχέδιο στα σκαριά για να πάρετε μέρος. Δεκτοί και οι παρατηρητές. Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected]. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι ελεύθερη.

Info στρογγυλής τραπέζης

Κυριακή 24 Απριλίου (20.30) στο Αεριοφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο
Ανοιχτό στο κοινό, δεν χρειάζεται δήλωση συμμετοχής.
Το εργαστήρι συνδιοργανώνουν η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και το Creative Europe Media Desk Greece, με τη συνεργασία του Exile Room και της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια του αφιερώματος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ “Με τα Μάτια Ανοιχτά”.

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ