Η Αντρέα Άρνολντ προβάλλει τις δυσκολίες της γυναικείας ενηλικίωσης

arnold
ΚΥΡΙΑΚΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η έκτη στάση μας στην παρουσίαση των 21 διεκδικητών του Χρυσού Φοίνικα στο 69ο Φεστιβάλ Καννών.

Η περίπτωση: Αντρέα Άρνολντ

Η πιο επιφανής από τις τρεις γυναίκες του φετινού διαγωνιστικού τμήματος των Καννών, η Αντρέα Άρνολντ αν και δε βιάζεται με τις ταινίες της (η φετινή της είναι η τέταρτη μέσα σε δέκα χρόνια), έχει αναδειχθεί σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες του φεστιβαλικού σινεμά των τελευταίων ετών. Το ντεμπούτο της ήρθε το 2006 με το «Red Road», στο οποίο υπήρχαν ψήγματα του ταλέντου της, η ανάδειξη ήρθε ωστόσο τρία χρόνια αργότερα με το «Fish Tank», στο οποίο συμμετείχε ο Μάικλ Φασμπέντερ. Το 2011 έδωσε μια φρέσκια οπτική πάνω στα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Έμιλι Μπροντέ, για να φτάσουμε στο σήμερα και στο «American Honey». Στα φιλμ της η Βρετανίδα δημιουργός ενδιαφέρεται για την παρατήρηση της ζωής των νέων ανθρώπων, κυρίως γυναικών στην εφηβεία τους. Και με το χώρο του φεστιβαλικού κινηματογράφου να παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενος, τη χρειαζόμαστε τη ματιά της.

Η ταινία με την οποία συμμετέχει στο φεστιβάλ: «American Honey»

Αναφέραμε την αγάπη της Άρνολντ για ιστορίες γυναικείας ενηλικίωσης. Η νέα της ταινία λοιπόν είναι ακριβώς αυτό, περισσότερο ίσως και από το «Fish Tank». Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που είχε στο μυαλό της για χρόνια και τώρα κατάφερε να το κάνει πραγματικότητα. Είναι η ιστορία μιας έφηβης που δεν έχει τίποτα να χάσει και θέλει να ζήσει την περιπέτεια. Γίνεται λοιπόν μέλος μιας ομάδας που ταξιδεύει ανά την Αμερική πουλώντας συνδρομές σε περιοδικά και μαζί με αυτά τα άτομα θα κάνει πράγματα στα όρια και θα ερωτευτεί τον επικεφαλής, μπαίνοντας σε μια διαδικασία άγριας ενηλικίωσης. Πρόκειται για ένα road movie που αφηγείται την ιστορία από τα μάτια της πρωταγωνίστριας (η Άρνολντ μας συστήνει την νεαρή Σάσα Λέιν), ενώ στο καστ συναντούμε τον Σάια ΛαΜπεφ και την Ράιλι Κίου. Δε μας απασχολούν καν οι πιθανότητες για Χρυσό Φοίνικα (απειροελάχιστες). Αυτή είναι μια από τις ταινίες που περιμένουμε περισσότερο μέσα στη χρονιά.

Η ταινία της που αξίζει να δεις: «Fish Tank»

Το «Fish Tank» κατάφερε να είναι μια εξαιρετική ταινία ενηλικίωσης, αλλά και ένα ρεαλιστικό πορτρέτο των κατώτερων τάξεων στη Βρετανία, λίγο πριν ξεσπάσει η γνωστή σε όλους κρίση. Τα πάντα εδώ στηρίζονται στην πρωταγωνίστρια Κέιτι Τζάρβις. Χωρίς να έχει καμία σχέση με την υποκριτική (την ανακάλυψαν μέσω ενός τυχαίου τσακωμού με το αγόρι της στο δρόμο!), η 16χρονη τότε κοπέλα κάνει όλη την ιστορία να φαίνεται τόσο μα τόσο αληθινή. Επειδή δεν είχε εμπειρία και για να μείνει πιστή στο ρόλο, όλες οι σκηνές γυρίστηκαν με χρονολογική σειρά, δίνοντάς της την ευκαιρία να λάμψει. Έκτοτε δεν την είδαμε κάπου αλλού, αφού ασχολήθηκε με τη δημιουργία οικογένειας σε πολύ μικρή ηλικία, ελπίζουμε πάντως στο μέλλον να επιστρέψει στην οθόνη. Δίπλα της βρίσκουμε τον Μάικλ Φασμπέντερ σε έναν από τους πρώτους του ρόλους, έχοντας αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια ένα χρόνο νωρίτερα για το «Hunger» και η άποψή μας είναι πως παραμένει μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του. Μιας και οι γονείς της Άρνολντ ήταν ανήλικοι όταν την έφεραν στον κόσμο, υπάρχουν εδώ έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, χωρίς ποτέ πάντως να χάνεται το δάσος. Σκληρό φιλμ που όμως επιβραβεύει το θεατή με τις αρετές του.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]