Η στιγμή που το Game of Thrones άρχισε να δίνει στον κόσμο αυτό που θέλει

game-of-thrones
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΜΑΙΟΥ 2016

Αν έχετε δει μέχρι ΚΑΙ το τρίτο επεισόδιο της έκτης σεζόν της σειράς, μπορείτε να προχωρήσετε και να διαβάσετε τις ενστάσεις μας.

Η μεγάλη διαφορά της έκτης σεζόν του «Game of Thrones» σε σχέση με τις προηγούμενες είναι ο ξεχωριστός δρόμος που χαράσσει σε σχέση με τις εξελίξεις των βιβλίων. Καθώς ο Τζωρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν δεν έχει ολοκληρώσει το γράψιμο όλων των βιβλίων, κρίνεται επιτακτικό η σειρά του HBO να επιλέξει κάποιες δικές της διαδρομές, χαρτογραφώντας απάτητα μονοπάτια. Όπως έχουμε ήδη γράψει, το καλό της υπόθεσης είναι ότι πλέον δε θα υπάρχει αυτός ο μεγάλος κίνδυνος για spoiler που επεφύλασσε ο διαχωρισμός όσων έχουν διαβάσει τα βιβλία και όσων μπήκαν στον κόσμο του Γουέστερος κατευθείαν μέσω της σειράς. Φυσικά και αυτοί που έχουν διαβάσει τα βιβλία θα αντιλαμβάνονται κάπως καλύτερα κάποια πράγματα (άλλωστε μέσω του Μπραν γίνονται συνεχή flashback στον κόσμο των βιβλίων), όμως δε θα υπάρχουν μεγάλα γεγονότα όπως ο «κόκκινος γάμος» που είτε υπήρχαν ήδη στο ίντερνετ σε συζητήσεις των αναγνωστών ή απλά κάποιος θα βρισκόταν να τα σχολιάσει δημόσια χαλώντας την έκπληξη στους υπόλοιπους.

Σε αυτή τη νέα συνθήκη υπάρχει όμως και κάτι που ίσως στην πορεία δεν αποδειχθεί και τόσο καλό. Ο Μάρτιν κυκλοφόρησε τα βιβλία σε μια περίοδο που δεν μπορούσε να διανοηθεί την επιτυχία που θα είχαν κάποτε. Συνεπώς, δεν τον απασχολούσε καθόλου αν όσα γράφει θα ανταποκρίνονταν σε αυτά που θέλει ο κόσμος ή όχι. Αυτή τη στιγμή όμως το κοινό του «Game of Thrones» μοιάζει να ασφυκτιά από τους συνεχείς φόνους αγαπημένων χαρακτήρων του, απειλώντας κάθε φορά ότι θα κόψει τη σειρά. Καθώς λοιπόν υπάρχει πλέον η ευχέρεια για τους δημιουργούς της σειράς να κάνουν οι ίδιοι κουμάντο στην πλοκή, τους στρώνεται μια επιλογή που δε διέθεταν πριν: να δώσουν στο κοινό αυτό ακριβώς που θέλει.

Η άποψή μας για τη σειρά είναι ότι κάθε σεζόν γίνεται όλο και καλύτερη σε επίπεδο δημιουργίας ατμόσφαιρας, χτίζοντας τη μυθολογία της με τέτοιο τρόπο που σου κρατά το ενδιαφέρον ακόμη και στα επεισόδια που ουσιαστικά δε συμβαίνει τίποτα. Ας μιλήσουμε όμως λίγο και για την πλοκή. Το φινάλε της πέμπτης σεζόν σημαδεύτηκε από το θάνατο του Τζον Σνόου, ίσως την πιο σοκαριστική στιγμή της σειράς, η οποία δυσαρέστησε πολύ κόσμο που είχε άλλα σχέδια για τον χαρακτήρα. Ολόκληρη η αναμονή για τη νέα σεζόν περιστρεφόταν γύρω από το αν ο Σνόου θα παραμείνει νεκρός ή αν θα βρεθεί κάποιος τρόπος να αναστηθεί, μέχρι που στο τέλος του δεύτερου μόλις επεισοδίου της χρονιάς τον είδαμε να ανασταίνεται. Και μάλιστα με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

Εξηγούμαστε λοιπόν. Το να επανέλθει κάποιος από τους νεκρούς δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, ακόμη και για τα δεδομένα του Γουέστερος. Θα περιμέναμε αν συμβεί κάτι τέτοιο να έχει επομένως κάποιο κόστος σε κάποιον χαρακτήρα. Από τη στιγμή που ανάνηψή του ήρθε μέσω της Μελισάνδρης, θα ήταν λογικό να δώσει τη ζωή της στον Θεό της Φωτιάς για να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο ή τέλος πάντων να θυσιάσει τη ζωή κάποιων άλλων βασικών χαρακτήρων, όπως είχε κάνει για χάρη της βασιλείας του Στάνις με τον θάνατο του Ρένλι. Το ότι ο Σνόου επανήλθε τόσο σύντομα, σίγουρα είναι καλό για τους οπαδούς του Κιτ Χάρινγκτον, αλλά δραματουργικά είναι τόσο εύκολο που δεν αποζημιώνει όλη αυτή την αναμονή.

Περιμέναμε το τρίτο επεισόδιο για να δούμε αν αυτή η επιστροφή θα είχε κάποιο αντίκτυπο σε κάποιον χαρακτήρα ή ακόμη και στον ίδιο τον Σνόου. Αν θα θυμάται ποιος είναι ή αν θα έχει επαφή με το περιβάλλον ή αν τέλος πάντων θα είναι άλλος άνθρωπος ή… μισός άνθρωπος. Τελικά τίποτα από αυτά δε συνέβη και η μόνη ανατροπή σχετικά με την επιστροφή του είναι ότι… δεν είναι σίγουρος κατά πόσο θα ήθελε να επιστρέψει. Αφού κρεμάσει τους δολοφόνους του, παραδίδει το ρόλο του επικεφαλής του Κασλ Μπλακ και αποχωρεί, χωρίς να είμαστε βέβαιοι για τα σχέδιά του στη συνέχεια. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως θεωρεί λάθος το γεγονός ότι επανήλθε από τους νεκρούς και πως αν συνέχιζε στο αξίωμά του θα έσπαγε τον όρκο του, αφού τα μέλη της Νυχτερινής Φρουράς παραμένουν σε αυτή μέχρι να πεθάνουν. Ε λοιπόν, ο Τζον Σνόου πέθανε, συνεπώς τελείωσε και η αποστολή του εκεί.

Δε γνωρίζουμε τι θα κάνει στη συνέχεια. Πλέον ο Ράμσεϊ Μπόλτον κρατά αιχμάλωτο τον Ρίκον Σταρκ και κάτι μας λέει ότι αυτή η εξέλιξη θα φέρει πιο κοντά τη μάχη στο Γουίντερφελ, με τον Τζον Σνόου να τίθεται αντιμέτωπος με τις στρατιές του Ράμσεϊ. Όσο όμως και αν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο και θεωρούμε πως έχει προετοιμαστεί υποδειγματικά από την πλευρά του Ράμσεϊ, χωλαίνει σε σημαντικό βαθμό από αυτή του Σνόου. Ξαναλέμε πως είναι τόσο καλή η ατμόσφαιρα που χτίζει η σειρά ώστε μπορεί και υποστηρίζει τα πάντα ως ένα ενιαίο σύνολο, στην περίπτωση του Σνόου ωστόσο είναι σαν να ακυρώνει τις ίδιες τις επιλογές της. Γιατί έτσι όπως βλέπουμε τις εξελίξεις αυτή τη στιγμή, νιώθουμε σαν η σειρά να μας εξαπάτησε και να σκότωσε τον Σνόου μόνο και μόνο ως τρικ για να συζητηθεί ανάμεσα στις σεζόν και τον επανέφερε τόσο σύντομα γιατί απλούστατα δεν είχε κάποιο σχέδιο εξαρχής που να εξυπηρετεί ο θάνατός του ή η ανάστασή του.

Και αν αυτό ήταν απλά ένα μοναδικό πυροτέχνημα, έχουμε και το στόρι της Άρια για να στηρίξουμε τη θέση μας. Επίσης στο φινάλε της πέμπτης σεζόν την είδαμε να τυφλώνεται λόγω της περιέργειάς της να μάθει την ταυτότητα του Θεού με τα Πολλά Πρόσωπα. Αυτή τη σεζόν την ξαναβρήκαμε ως μια ταπεινή τυφλή ζητιάνα. Κάθε μέρα μια άγνωστη γυναίκα ερχόταν και την προκαλούσε σε μονομαχία, μέχρι που ήρθε και τη βρήκε ο Ζάκεν Χ’γκαρ (ή κάποιος με το πρόσωπό του) και αφού την πέρασε από μερικές δοκιμασίες για την πίστη και τον τσαγανό της, της έδωσε πίσω την όρασή της. Και χωρίς να ξέρουμε τι την περιμένει στη συνέχεια, το ότι αυτό συνέβη τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ξετρελαίνει σαν ιδέα. Δεν προλάβαμε καν να ενδιαφερθούμε για την τυφλή Άρια και ήδη την έχουμε αφήσει στο παρελθόν.

Όλες αυτές τις ενστάσεις τις καταθέτουμε γιατί το «Game of Thrones» μας είχε συνηθίσει το κάθε τι στη σειρά να σημαίνει κάτι και όλες οι ιστορίες έπαιρναν το χρόνο τους για να ξεδιπλωθούν, με την κορύφωσή τους να έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις. Δεν αποκλείουμε καθόλου να εντυπωσιαστούμε τόσο από τη συνέχεια της σεζόν. Μάλιστα, είμαστε σίγουροι πως όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα μείνουμε ξανά με το στόμα ανοιχτό. Άλλωστε αν μια σειρά δε χρειάζεται να καταθέσει τα διαπιστευτήριά της, αυτή είναι το «Game of Thrones». Όταν όμως συμβεί αυτό, δε θα οφείλεται σε κάποια σχετική προεργασία, αλλά πιθανότερα σε βάσεις που έχουν τεθεί νωρίτερα σε προηγούμενες σεζόν.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]