Οι γυναίκες παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Game of Thrones

game-of-thrones
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΜΑΙΟΥ 2016

Ακολουθούν spoiler για το τέταρτο εξαιρετικό επεισόδιο της εκτης σεζόν.

Πριν πούμε ο,τιδήποτε άλλο, ας αναφέρουμε κάτι. Τα τρία πρώτα επεισόδια της έκτης σεζόν του «Game of Thrones» δεν ήταν τόσο καλά. Ναι μεν η ατμόσφαιρα είναι καταπληκτική και δημιουργεί μια μοναδική εμπειρία από μόνη της, δημιουργώντας σου την αίσθηση πως διαρκώς μπορεί να συμβεί κάτι πολύ κακό σε οποιονδήποτε χαρακτήρα, αλλά οι εξελίξεις ήταν αργές και η μεταπήδηση ανάμεσα στις ιστορίες δεν είχε μεγάλη συνοχή. Κάποιες εξελίξεις είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κάποιες άλλες όχι και τόσο και το σημαντικό γεγονός της ανάστασης του Τζον Σνόου δεν μπορούμε να πούμε πως μας ενθουσίασε, καθώς εκτός του ότι ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, έγινε νωρίς και με τον πιο εύκολο τρόπο, δίχως να υπάρχει κανένα κόστος. Το έχουμε μάθει βέβαια πια ότι η σειρά συνηθίζει να φορτσάρει αργότερα μέσα στις σεζόν και το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Το τέταρτο επεισόδιο ήταν το καλύτερο έως τώρα και μας βεβαιώνει ότι η συνέχεια θα είναι φανταστική.

Δε χρειαζόμασταν μια τέτοια διαβεβαίωση για να πιστέψουμε ότι τα όσα θα συμβούν στην έκτη σεζόν της σειράς δε θα έχουν προηγούμενο, αλλά τη χρειαζόμασταν για να πορευτούμε πιο ήσυχοι. Και στο τέταρτο εξαιρετικό επεισόδιο αποκτήσαμε και το συνεκτικό παράγοντα που έλειπε ως τώρα, ο οποίος σχετίζεται με τις γυναίκες της σειράς και πώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βγαίνουν από δυσχερείς καταστάσεις στις οποίες είχαν περιέλθει, ετοιμάζοντας την εκδίκησή τους. Ή τουλάχιστον… προσπαθούν να βγουν από αυτές.

Καταρχάς μιλάμε για ένα επεισόδιο που τρέχει τις εξελίξεις ήδη από την πρώτη σκηνή. Η Σάνσα φτάνει στο Κασλ Μπλακ με τη συνοδεία της Μπριάν και του Γκέντρι. Αυτό είναι ένα στιγμιότυπο που θα μπορούσαμε να δούμε στο τέλος κάποιου επεισοδίου για να μας κρατήσει σε αγωνία, αλλά το βλέπουμε στην αρχή και στηρίζουμε αυτή την επιλογή. Την ώρα που ο Σνόου ετοιμαζόταν να φύγει από τη Νυχτερινή Φρουρά και να πάει κάπου νοτιότερα, γιατί αν δεν μπορεί να εμπιστευτεί την ίδια του τη φρουρά τότε δε βρίσκει λόγο να μείνει, η Σάνσα τον συναντά και μετά από μια τρυφερή στιγμή εναγκαλισμού (θυμίζουμε πως οι δύο τους είχαν να ιδωθούν από την πρώτη σεζόν), τον προτρέπει να στρέψει τις δυνάμεις του ενάντια στον Ράμσεϊ και να πάρει πίσω το Γουίντερφελ. Ο Σνόου όμως που δε φαίνεται να πλέει σε πελάγη ευτυχίας μετά την επιστροφή του από τους νεκρούς, τονίζει στην Σάνσα ότι έχει βαρεθεί να πολεμάει και έτσι δεν μπορεί να την βοηθήσει.

Όταν λοιπόν δεν μπορείς να πετύχεις ο ίδιος έναν πόλεμο απέναντι στον Ράμσεϊ, άφησε τον ίδιο τον Ράμσεϊ να σε πείσει για αυτόν. Με ένα γράμμα προς τον Σνόου που μόνο αυτός θα μπορούσε να γράψει, τον ενημερώνει πως κρατά αιχμάλωτο τον Ρίκον και αφού τον αποκαλέσει περίπου είκοσι φορές «μπάσταρδο», τον προκαλεί να έρθει να τον αντιμετωπίσει και του περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα σεξουαλικά όργια που θα κάνει εις βάρος της Σάνσα. Το συγκεκριμένο γράμμα ξεπερνά τα όρια της καρτουνίστικης έννοιας για το απόλυτο κακό που σκοπό έχει να αναδείξει τους καλούς ήρωες, αλλά με το χαρακτήρα του Ράμσεϊ να έχει αναπτυχθεί καταλλήλως, πείθεσαι πως θα μπορούσε να συνθέσει κάτι τέτοιο και το ζητούμενο είναι να ενδιαφερθούμε εναντίον του, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό. Ο Σνόου μετράει ήδη τις δυνάμεις του και βλέπουμε το μάτι της Σάνσα να γυαλίζει.

Και όσο συνέβαιναν αυτά τα ωραία στο Κασλ Μπλακ, η Μπριάν βρήκε την ευκαιρία να τονίσει στην Μελισάνδρη ότι γνωρίζει πως αυτή ευθύνεται για το θάνατο του Ρένλι, τον οποίο και υπηρετούσε, ενώ ενημερώνει παράλληλα τον Σερ Ντάβος πως αυτή προσωπικά σκότωσε τον Στάνις. Δεν ενδιαφέρεται να γίνει συμπαθής σε κανέναν εκτός της Σάνσα και δεν έχει σκοπό να κρύψει τις πράξεις της. Μπορεί αυτή η ψυχρή ομολογία να φαίνεται σοκαριστική εκ πρώτης όψεως, είναι όμως και αναζωογονητική. Σπανίζουν οι χαρακτήρες με την γενναιότητα και την ευθύτητα της Μπριάν στη σειρά.

Σε αυτή την καμπή της σεζόν περιμένουμε πότε θα δούμε τι συμβαίνει στον Βορρά και όταν φεύγουμε από εκεί περιμένουμε πότε θα επιστρέψουμε, ωστόσο το σημαντικό γεγονός του επεισοδίου απέχει πολύ από τους πάγους. Το φετινό στόρι της Ντενέρις δε μας εντυπωσίαζε ως τώρα και νιώθαμε πως κάπου το έχουμε ξαναδεί. Κάθε σεζόν όλο και κάτι θα γίνεται για να καθυστερήσει η προέλασή της στο Γουέστερος και φέτος μάλλον επειδή στέρεψαν οι ιδέες, επιστρέψαμε στην περίπτωση των Ντοθράκι. Και καθώς η Ντενέρις βρέθηκε φυλακισμένη μαζί με τις υπόλοιπες χήρες των Καλ (ονομασία των επικεφαλής των Ντοθράκι), ο Σερ Τζόρα με τον Ντάριο Ναχάρις βρίσκονταν στο κατόπι της. Σε αυτό το επεισόδιο φτάνουν επιτέλους εκεί που κρατείται η Ντενέρις και αφού ανοίγουν δρόμο για να τη συναντήσουν, φαίνεται πως… δε χρειαζόταν καθόλου τη βοήθειά τους.

Σε μια σκηνή ανθολογίας για τη σειρά, η Ντενέρις αφού βρεθεί μπροστά σε όλους τους άνδρες πολεμιστές των Ντοθράκι και τους ενημερώσει ότι… θα τους κυβερνήσει και αυτοί θα αντιδράσουν όπως περιμέναμε να αντιδράσουν, ρίχνει στο πάτωμα όλες τις δάδες με τη φωτιά που βρίσκονταν γύρω της, καίγοντάς τους ζωντανούς, με την ίδια να επιβιώνει χάρη στην ικανότητά της να μην επηρεάζεται από τις φλόγες (εδώ υπάρχει ένας ακόμη διαχωρισμός από τα βιβλία, αφού ο Μάρτιν είχε τονίσει πως η επιβίωση της Ντενέρις από τις φλόγες στο φινάλε της πρώτης σεζόν ήταν κάτι που συνέβη μονάχα μια φορά και δε θα επαναληφθεί, αλλά η σειρά έχει πάρει το δρόμο της οπότε αυτή τη στιγμή δε μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στο χαρτί). Και βγαίνοντας γυμνή από την καμένη σκηνή (δεν πρόκειται για ντουμπλάρισμα, παρά τις ενστάσεις της Εμίλια Κλαρκ για να ξανακάνει γυμνό στη σειρά) βλέπει ολόκληρο το πλήθος των Ντοθράκι να υποκλίνεται στη νέα του βασίλισσα. Σαν στήσιμο, μιλάμε για μια ψαρωτική σκηνή που επαναφέρει το ενδιαφέρον μας στην πλοκή της Ντενέρις. Και σε επίπεδο πλοκής όμως φαίνεται πως μπορεί να δημιουργήσει πολλές και άμεσες εξελίξεις, αφού αν όλος αυτός ο στρατός ακολουθήσει την Ντενέρις οπουδήποτε, τότε μιλάμε για αλλαγή στο συσχετισμό των δυνάμεων. Ελπίζουμε μόνο αυτή τη φορά να μην υπάρξει τόση κωλυσιεργία μέχρι την επόμενη εντυπωσιακή στιγμή.

Στο Κινγκς Λάντινγκ τώρα η Σέρσεϊ συνεχίζει να στρώνει το έδαφος ώστε να πάρει ξανά πίσω στα χέρια της την εξουσία. Ο Μεγάλος Σπουργίτης μπορεί να φαίνεται ανήμπορος να τα βάλει με τους Λάνιστερ, αλλά τα παιχνίδια μυαλού που παίζει είναι υψηλού επιπέδου και έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν έμπιστο κύκλο φανατικών που κάνουν όλες τις δουλειές για αυτόν. Παρόλα αυτά η Σέρσεϊ έχει μαζί της το υπερόπλο που ακούει στο όνομα Βουνό και διαθέτει το μυαλό να προσφέρει ως κρύο πιάτο την εκδίκηση για τον εξευτελισμό της.

Και μιας και σε αυτό τον αγώνα δε θέλει απέναντί της τους Ταϊρέλ, αλλά δίπλα της, συμμαχεί μαζί τους και το ξέσπασμά της διαφαίνεται κοντά. Μένει να δούμε πού ακριβώς θα τοποθετηθεί η εξίσου έξυπνη Μάρτζερι σε όλο αυτό το παζλ, αφού πάνω σε αυτή στηρίζεται ο Οίκος της, με τον αδερφό της να έχει λυγίσει από τη δύσκολη κατάσταση.

Στα Άιρον Άιλαντς η Γιάρα δείχνει έτοιμη να κυβερνήσει εμτά το θάνατο του πατέρα της και λίγο πριν δώσει τη μάχη που θα της δώσει το θρόνο, καταφθάνει ο κατατρεγμένος Θίον. Πλέον δεν έχει καμία δυναμική και μοιάζει τελείως ανήμπορος μπροστά στην πιο συνετή αδερφή του και για αυτό παίρνει την απόφαση να τη στηρίξει στον αγώνα της, κάνοντας όλους τους εμπλεκόμενους χαρούμενους. Δεν ξέρουμε τι ρόλο θα διαδραματίσουν οι Γκρέιτζοϊ στην πορεία, αλλά είμαστε σίγουροι ότι η Γιάρα θα είναι ηγετική φιγούρα σε αυτόν.

Από όλες τις γυναίκες της σειράς που προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, η μόνη που αποτυγχάνει είναι η Όσα, η οποία όμως μόνο εύκολη αποστολή δεν είχε. Η wildling της καρδιάς μας βρίσκεται πια αιχμάλωτη του Ράμσεϊ και έτσι προσπαθεί να τον μαχαιρώσει όσο αυτός είναι παραδομένος στην ηδονή. Επειδή όμως μιλάμε για τον Ράμσεϊ και δεν έχει σχέση με τον μέσο άνδρα του Γουέστερος, αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να συμβεί και προλαβαίνει το μαχαίρι, δολοφονώντας την Όσα και συνεχίζοντας έπειτα το ξεφλούδισμα του μήλου του, απλά γιατί μπορεί. Εκτιμούμε πάντως το θάρρος και τον τσαγανό της Όσα και έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Τζον Σνόου και η Σάνσα θα τελειώσουν τη δουλειά που ξεκίνησε.

Η έκτη σεζόν του «Game of Thrones» λοιπόν αποκρυσταλλώνεται και έχει ένα διαπεραστικό γυναικείο άρωμα που είναι δύσκολο να μη σε μεθύσει.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]