Παναγιώτης Φαφούτης: «Γινόμαστε όλο και πιο κλειστοφοβικοί...»

panagiotis-fafoutis-ginomaste-olo-kai-pio-kleistofobikoi

ΤΡΙΤΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Η ταινία «Παράδεισος» του σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη βγήκε αυτή την εβδομάδα στις σκοτεινές αίθουσες. Ο δημιουργός της ελληνικής συμμετοχής στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/κης, μας συστήνεται και σκιαγραφεί την ταινία του.

Ο Παναγιώτης Φαφούτης γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε νομικά και σκηνοθεσία στην Αθήνα. Έχει σκηνοθετήσει 5 ταινίες μικρού μήκους, όπως και επεισόδια για σειρές, ντοκιμαντέρ, ενημερωτικές εκπομπές και διαφημιστικά για την τηλεόραση. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Η Κληρονόμος», σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην Ελλάδα, ενώ ο «Παράδεισος» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.

Μιλήστε μας για τον «Παράδεισο».

Είναι η προσπάθεια 4 ζευγαριών να σώσουν τη σχέση τους, μέσα στο χάος και το πάρτι του πατρινού καρναβαλιού. Ένα Σαββατοκύριακο, μέσα στα χρώματα, τα εκτυφλωτικά φώτα και τα φανταχτερά άρματα, όπου οχτώ άνθρωποι αναζητούν τον δικό τους παράδεισο.

Η Μαριάννα (Νατάσσα Ζάγκα) γυρίζει στην Πάτρα από το Λονδίνο, αποφασισμένη να ζήσει για πάντα με τον Μιχάλη (Μιχάλης Φωτόπουλος). Ο Νίκος (Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης) προσπαθεί να εκδηλώσει τον κρυφό πόθο του για το αφεντικό του, Σωκράτη (Χρήστος Λούλης), τρέμοντας την ενδεχόμενη απόρριψη. Η Ευγενία (Μαρία Σκουλά) φοβάται να αντιμετωπίσει την κριτική της κόρης της για τη σχέση της με τον -κατά πολύ νεότερό της- Αντώνη (Αντρέας Κωνσταντίνου) και ο Ηλίας (Ερρίκος Λίτσης) επιχειρεί με κάθε τρόπο την επανασύνδεση με την πρώην γυναίκα του, Βίκυ (Όλια Λαζαρίδου).

Όλοι μαζί βουτάνε χωρίς ανάσα στην «κολασμένη» ατμόσφαιρα της αποκριάς. Χάνονται στους ήχους της τέκνο και της σάμπα και, περιτριγυρισμένοι από εξωτικά πουλιά, χρυσές στολές και γκλίτερ περούκες, θα διεκδικήσουν τον συναισθηματικό τους παράδεισο. Ο έρωτας και τα ερωτηματικά για το μεγάλο στοίχημα της συντροφικότητας αποτελούν τη βάση, πάνω στην οποία στήνεται ένα δυνατό πάρτι χαρακτήρων, με τη μουσική του G.Pal να κυριαρχεί και να καθοδηγεί τα συναισθήματά τους. Όπως κάνουν κάθε χρόνο, οι ήρωες της ταινίας φοράνε τις αποκριάτικες μάσκες τους. Πίσω από αυτές μπορούν επιτέλους να είναι αληθινοί και να δοκιμάσουν τις αντοχές τους έως τα όρια του παραδείσου ή… της κόλασης.

Σκηνή από την ταινία «Παράδεισος» του σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη

Ό,τι συμβαίνει στον «Παράδεισο», με κάποιο τρόπο σχετίζεται άμεσα με τη ζωή μου. Οι έρωτές μου, το καρναβάλι της πόλης μου, οι φίλοι μου, η μουσική μου.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτής της ταινίας;

Όλες οι ταινίες ξεκινούν από τις προσωπικές ανάγκες αυτών που τις γράφουν. Συγκεκριμένα, ήθελα να εξερευνήσω αν μπορεί να υπάρξει μια φόρμουλα, ώστε οι σχέσεις να κρατάνε για πάντα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση στον έρωτα;

Είναι το στερεότυπο ότι θα κρατήσει για πάντα. Αλλά ο έρωτας τρέφεται από τις ψευδαισθήσεις του και τις νομιμοποιεί.

Πόσο καθοριστικό ρόλο παίζουν οι απαγορευτικές συμβάσεις της κοινωνικής ζωής, στην ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων;

Εξαρτάται από την προσωπικότητα του καθενός. Αναμφισβήτητα, υπάρχει περισσότερη γνώση και μεγαλύτερη ανοχή σήμερα, αλλά χρειάζεται κι άλλο. Γινόμαστε όλο και πιο κλειστοφοβικοί κι αυτό μας κάνει λιγότερο συνεργάσιμους και ανοιχτούς.

Θεωρείτε ότι ο ελληνικός κινηματογράφος παρουσιάζει άνθιση τα τελευταία χρόνια;

Μόνο στην Ελλάδα δεν το έχουμε καταλάβει αυτό. Είναι σε συνεχή άνθιση!

Πόσο ικανοποιητικό είναι το επίπεδο των σκηνοθετικών σπουδών στη χώρα μας;

Αν και δεν είμαι ο πιο κατάλληλος για να μιλήσω, μέτριο, γιατί δεν διαφέρει από το επίπεδο των περισσοτέρων σπουδών στη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν ούτε χρήματα, ούτε σχεδιασμός σε ό,τι αφορά στην παιδεία γενικότερα.

Ποιον σκηνοθέτη θεωρείτε κορυφαίο και για ποιους λόγους;

Τον Γιώργο Λάνθιμο, γιατί κατακτά τον κόσμο κάνοντας το σινεμά που ονειρεύεται.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία;

Δεν έχω μία. Κάθε φορά ενθουσιάζομαι με μια καινούρια. Φέτος, με το «Ένας χωρισμός» του Α. Φαραντί.

Πιστεύετε στον παράδεισο και την κόλαση;

Βέβαια. Ο παράδεισος έχει πιλάφια και ουρί και η κόλαση καζάνια που βράζουν!!! Κι αν μεταφράσουμε τον παράδεισο, ως την προσπάθεια για ευτυχία και την κόλαση, ως αδράνεια, ακόμα καλύτερα.

Συντελεστές ταινίας: σενάριο-σκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης, παραγωγός: Μαρία Δρανδάκη, διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος, μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς, μουσική: Γιώργος Παλλήκαρης aka G.Pal, σκηνικά: Πηνελόπη Βαλτή, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, ήχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Άρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Πάνος Βουτσαράς, Κώστας Βαρυμποπιώτης, μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, executive producer: Κωνσταντίνος Μωριάτης. Πρωταγωνιστούν: Νατάσσα Ζάγκα, Μιχάλης Φωτόπουλος, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Χρήστος Λούλης, Όλια Λαζαρίδου, Ερρίκος Λίτσης, Μαρία Σκουλά, Aντρέας Κωνσταντίνου, Λίλα Μπακλέση, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Θανάσης Βλαβιανός, Λίζα Νεοχωρίτη, Μιλτιάδης Νίκας.

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ