Το Game of Thrones παραδίδει τον πρώτο του ποιητικό θάνατο

game-of-thrones
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΜΑΙΟΥ 2016

Ακολουθούν απανωτά spoiler για το σοκαριστικό πέμπτο επεισόδιο της έκτης σεζόν.

Το «Game of Thrones» αρέσκεται στο να παίζει μαζί μας. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε καιρό τώρα, αλλά κάθε φορά το επιβεβαιώνουμε με διαφορετικό τρόπο. Η έκτη σεζόν της σειράς άρχισε αργά και παρά το γεγονός ότι ανέστησε τον Τζον Σνόου, δεν ενθουσιαστήκαμε καθόλου με τον τρόπο που έγινε. Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει πάντα, κάπου στα μισά της διαδρομής η σειρά πατάει γκάζι και σε πιάνει απροετοίμαστο. Το τέταρτο επεισόδιο ήταν το καλύτερο της σεζόν, μέχρι όμως το επόμενο. Και επειδή αυτό το επεισόδιο περιστράφηκε γύρω από την εξερεύνηση της δυναμικής των γυναικών της σειράς, είναι απολύτως λογικό το επόμενο να ασχοληθεί με ζητήματα… ανδρισμού.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που έκαναν γνωστό το «Game of Thrones» είναι το πόσο δεν είναι καθόλου φειδωλό σε ζητήματα γυμνού. Και ένας από τους τομείς που έχει δεχθεί αρκετή κριτική είναι η ανισότητα του γυμνού, ότι δηλαδή βλέπουμε μόνο γυναίκες να γδύνονται και καθόλου άνδρες. Βέβαια αυτή είναι μια κουβέντα που αφορά ολόκληρη την κουλτούρα μας και το πώς αντιμετωπίζει το γυναικείο σώμα, αλλά σίγουρα πρόκειται για μια κατηγορία που έχει βάση. Ε λοιπόν η σειρά αποφάσισε να δώσει ένα τέλος σε αυτή την κουβέντα με τον πιο απρόσμενο τρόπο.

Η σκηνή του ανδρικού γυμνού

Το στόρι της Άρια μοιάζει να είναι το πιο απομονωμένο αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχει μαζί της κανέναν άλλο σημαντικό χαρακτήρα της σειράς και δε γνωρίζουμε πώς μπορεί να δέσει πάλι με την κεντρική ιστορία. Σε αυτό τοε επεισόδιο λοιπόν, η Άρια αποφάσισε να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση, μιας και απέκτησε ξανά την όρασή της, με το θέμα να είναι βγαλμένο από αληθινά γεγονότα και πιο συγκεκριμένα από τη δολοφονία του πατέρα της, Νεντ Σταρκ. Πρόκειται για μια παρωδία της ιστορίας, με παλιάτσους να υποδύονται τα πρόσωπα της υπόθεσης και όπως είναι φυσιολογικό η Άρια δεν περνάει και πολύ καλά. Όταν λοιπόν τελειώνει η παράσταση, μεταφερόμαστε κατευθείαν στα καμαρίνια και αυτό συμβαίνει μέσα από ένα κοντινό στο γυμνό πέος του ηθοποιού που υποδυόταν τον Τζόφρι, ο οποίος ψάχνει για κονδυλώματα.

Δε φανταζόμασταν ακριβώς ότι θα δούμε ποτέ από τόσο κοντά ένα πέος σε μια τόσο δημοφιλή σειρά όσο το «Game of Thrones», παρά τις πολλές ακραίες σκηνές που μας έχουν γίνει συνήθεια. Και σίγουρα δεν περιμέναμε ότι αν βλέπαμε μια τέτοια σκηνή, θα συνέβαινε με αυτό τον τρόπο και σε μια τόσο άκυρη στιγμή και με ένα χαρακτήρα που δεν πρόκειται να ξαναδούμε μάλλον ποτέ. Και είναι τόσο απρόσμενο που σε κάνει να γυρίσεις πίσω και να το ξαναδείς για να πιστέψεις πως όντως οι δημιουργοί της σειράς έκαναν κάτι τέτοιο. Είπαμε πως στη σειρά αρέσει να παίζει μαζί μας και το συγκεκριμένο γυμνό φαίνεται τόσο παράλογο –σαν να συμβαίνει σε ταινία του Παζολίνι- που εν τέλει πετυχαίνει τον επιθυμητό στόχο, ο οποίος είναι το σοκ και η έκπληξη. Σαν να φανταζόμαστε τους δημιουργούς την έκφραση των δημιουργών της σειράς όταν βλέπουμε τη συγκεκριμένη σκηνή.

Τα αδέρφια Γιάρα και Θίον Γκρεϊτζόι

Και ήταν ακόμη πιο ταιριαστό ότι είδαμε ένα γυμνό πέος στη σειρά σε ένα επεισόδιο που περιστρέφεται γύρω από το συνδυασμό του πέους με τον ανδρισμό. Ο Θίον και ο Βάρις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω του ευνουχισμού της, διότι στον κόσμο του Γουέστερος ο ανδρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη σεξουαλική ταυτότητα. Αυτή είναι η θεματική ενότητα που ενώνει το επεισόδιο και είναι δίκαιο που την πιο ανδρεία πράξη στο επεισόδιο και ίσως σε ολόκληρη τη σειρά την πραγματοποιεί κάποιος που ποτέ δε λογομάχησε ποτέ για το μέγεθος του πέους του και πόσο σπουδαίος άνδρας είναι. Πρώτον γιατί δεν… μπορούσε να λογομαχήσει και κυρίως γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε. Ο λόγος φυσικά για τον Χόντορ που είναι το πρόσωπο του επεισοδίου.

Το στόρι του Μπραν έμοιαζε ήδη από την αρχή από τα πιο ενδιαφέροντα της έκτης σεζόν. Δεν τον είδαμε καθόλου στην πέμπτη και έτσι υποθέσαμε ότι κάποιος λόγος θα υπήρχε για αυτό, ώστε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο την επόμενη χρονιά. Και ακριβώς αυτό που περιμέναμε συμβαίνει τώρα με τον πιο εμφατικό τρόπο. Είναι αυτό το κομμάτι της πλοκής που έχει δεθεί με όλα τα υπερφυσικά και μεταφυσικά στοιχεία της σειράς και για αυτό το λόγο έχει αποκτήσει μια ξεχωριστή αίγλη. Προσθέστε σε όλο αυτό και την παρουσία του θρυλικού Μαξ φον Σίντοφ και καταλαβαίνετε γιατί είμαστε πιο ενθουσιασμένοι απ’ ό,τι ίσως θα έπρεπε με τις περιπέτειες του Μπραν.

Η συνάντηση του Μπραν με τον Night King

Όσοι είχατε δει το teaser του πέμπτου επεισοδίου, θα είχατε μείνει σίγουρα στη συνάντηση του Μπραν με τον Night King και τον απέθαντο στρατό που έχει μαζέψει. Ε λοιπόν, το αποτέλεσμα ήταν ακόμη καλύτερο από όσο περιμέναμε. Τα απανωτά flashback στα οποία συμμετείχε ως παρατηρητής ο Μπραν σίγουρα θα οδηγούσαν κάπου και έτσι λοιπόν σε αυτό το επεισόδιο είδαμε πώς δημιουργήθηκαν οι White Walkers πίσω στα βάθη του χρόνου, αλλά και πώς ο Χόντορ απέκτησε το όνομά του.

Η σκηνή της δημιουργίας των White Walkers

Έχουμε συνηθίσει τους θανάτους στη σειρά να είναι σκληροί και πολλές φορές χωρίς κάποιο λόγο, συνεπώς το να βλέπουμε κάποιον να πεθαίνει και αυτό το γεγονός να έχει κάποιο συγκεκριμένο αντίκτυπο, ας πούμε ότι είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Ο Χόντορ δεν ήταν ποτέ σημαντικός χαρακτήρας και ως τώρα λειτουργούσε περισσότερο ως comic relief της σειράς. Υπήρξε ο αγαθός γίγαντας που βοήθησε τον Μπραν στις περιπέτειές του με κάθε κόστος, ακόμη και αν στο τέλος χρειάστηκε να δώσει την ίδια του τη ζωή. Γιατί όσο mindfuck και αν φαίνεται, ο Μπραν ήταν αυτός που είχε γυρίσει πίσω στο χρόνο και είχε επιστρατεύσει τον Χόντορ με την αποστολή «να κρατήσει την πόρτα». Τότε λοιπόν ο νεαρός Χόντορ έπεσε κάτω με σπασμούς φωνάζοντας εμμονικά «hold the door,  hold the door» και από την μανιώδη επανάληψη στο τέλος άρχισε να φωνάζει απλά «hodor». Και αυτή η πόρτα που έπρεπε να κρατήσει ήταν αυτή που θα ανέκοπτε το δρόμο του στρατού των ζόμπι μέχρι ο Μπραν να καταφέρει να ξεφύγει. Και όταν αυτό συνέβη, ο Χόντορ έγινε έρμαιο στις ορέξεις των ζωντανών-νεκρών.

Ο Χόντορ έτοιμος να κρατήσει την πόρτα

Έχουμε να κάνουμε με μια άνιση μάχη ανάμεσα σε υπερφυσικά πλάσματα, με τις Νύμφες που δημιούργησαν τους White Walkers να τα βάζουν μαζί τους και τελικά να χάνουν. Από την αρχή μέχρι το τέλος, η συγκεκριμένη σκηνή έμοιαζε βγαλμένη από άλλη σειρά, διαφορετική αλλά εξίσου καλή με το «Game of Thrones». Το στοιχείο του φανταστικού λειτουργούσε κυρίως ως teaser τις πρώτες τέσσερις σεζόν της σειράς, πλέον όμως διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, με τους White Walkers να αποτελούν το πιο ισχυρό στρατόπεδο στο χάρτη των Επτά Βασιλείων.

Μας δημιουργήθηκαν πάρα πολλά συναισθήματα με αυτή τη σκηνή

Αυτό που κρατάμε λοιπόν είναι ότι το «Game of Thrones» παρέδωσε έναν αληθινά συγκινητικό θάνατο, ο οποίος σου δημιουργεί συναισθήματα και όχι στεγνή αίσθηση σοκ και αυτό δείχνει πόσο έχει βελτιωθεί και ωριμάσει δραματουργικά η σειρά, παρέχοντας την απαραίτητη ποικιλία για να μπει στη λίστα των πραγματικά σπουδαίων σειρών. Και όλα αυτά σε ένα επεισόδιο που η σειρά αποφάσισε να μας δείξει ένα γυμνό πέος. Οι προβλέψεις δε χωρούν στη σειρά του HBO οπότε ας εξετάζουμε το κάθε επεισόδιο ξεχωριστά, όντας σίγουροι πως ο προορισμός θα αξίζει τη διαδρομή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]