Το Αιγαίο στο σινεμά: η Σκόπελος του «Mamma Mia!»

mamma-mia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Όταν η μουσική των ABBA ήχησε στις Βόρειες Σποράδες.

Αφήνοντας λίγο στην άκρη τις κοσμοπολίτικες Κυκλάδες, ας γυρίσουμε το χρόνο οκτώ χρόνια πίσω, τότε που τα νησιά των Βορείων Σποράδων φάνταζαν ως η πρώτη επιλογή για διακοπές στο Αιγαίο. Ο λόγος; Μα φυσικά το κινηματογραφικό «Mamma Mia!». Βασισμένο στο ομότιτλο σούπερ επιτυχημένο μιούζικαλ που σάρωσε λόγω των τραγουδιών των ABBA, το φιλμ «έσπασε» τα ταμεία και έφερε για μια ακόμη φορά τη νησιωτική Ελλάδα στο προσκήνιο.

Τα γυρίσματα της ταινίας έλαβαν χώρα στην Νταμουχάρη του Πηλίου, στη Σκιάθο, αλλά ως προς το κύριο μέρος τους στη Σκόπελο. Και μπορεί η Σκόπελος να μην έχει την αίγλη άλλων πιο δημοφιλών προορισμών, αλλά οι παραγωγοί της ταινίας εξέτασαν 25 νησιά πριν κατασταλάξουν εκεί. Αρχικά, το νησί όπου τοποθετείται η πλοκή λέγεται... Καλοκαίρι, οπότε δεν υπήρχε κανένας περιορισμός ως προς την επιλογή. Από αυτή τη σκοπιά, κάλλιστα τα γυρίσματα θα μπορούσαν να γίνουν στη Μύκονο ή την Σαντορίνη. Παρόλα αυτά, έγιναν στη Σκόπελο και αυτό γιατί πρόκειται για ένα νησί-ησυχαστήριο, με το 80% της έκτασής του να καλύπτεται από πυκνά δάση.

Αυτός ο συνδυασμός πράσινου με πανέμορφες παραλίες ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόταν η μουσική των ABBA για να αναδειχθεί κι άλλο και να δημιουργηθεί ένα δροσερό και άκρως καλοκαιρινό αποτέλεσμα, το οποίο να φέρει σίγουρη επιτυχία. Φυσικά, παρά το λαμπερό καστ, η υπόθεση είναι τόσο cheesy που αν δεν αρέσκεσαι σε αυτού του είδους τις ρομαντικές ιστορίες που συναντάς στα ράφια με τα ευπώλητα βιβλία του καλοκαιριού, τότε πολύ δύσκολα θα ακολουθήσεις την ιστορία. Η Αμάντα Σέιφριντ υποδύεται την κόρη της Μέριλ Στριπ που αναζητά τον πατέρα της. Έτσι, εν αναμονή του γάμου της στην Ελλάδα, θα βρει ένα παλιό ημερολόγιο της μητέρας της και θα στείλει πρόσκληση στους τρεις άνδρες με τους οποίους είχε σχέση (Πιρς Μπρόσναν, Κόλιν Φερθ και Στέλαν Σκάρσγκαρντ) και προκρίνονται ως πιθανοί πατεράδες της. Και ό,τι ακολουθήσει, θα συνοδεύεται από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σημαντικότερης ευρωπαϊκής ποπ μπάντας, τις οποίες λίγο έως πολύ όλοι γνωρίζουμε και για αυτό η θέαση είναι ευχάριστη.

Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων στη Σκόπελο πραγματοποιήθηκε στο Καστάνι, περιοχή που όσο πανέμορφα ερημική έδειχνε στο φιλμ, τόσο πολύβουη έγινε τα επόμενα χρόνια με όλους τους τουρίστες που ο καθένας περίμενε να την έχει… για τον εαυτό του. Για αυτό το λόγο υπήρχαν πολλοί που έμειναν δυσαρεστημένοι από την πραγματικότητα σε σχέση με το φιλμ, αλλά αυτό έχει να κάνει καθαρά με τις προσδοκίες του καθενός, αφού είναι λογικό και επόμενο όταν ένα μέρος παρουσιάζεται σε μια εμπορική ταινία να γίνεται και αυτό εξίσου εμπορικό και να «βουλιάζει» από κόσμο. Πάντως οκτώ χρόνια αργότερα και με τα μαζικά κύματα τουριστών για χάρη της ταινίας να έχουν κοπάσει, να πούμε ότι το Καστάνι είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, με τα καταπράσινα δέντρα να σχηματίζουν ένα πανέμορφο τοπίο.

Βέβαια, το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Σκοπέλου μέσα από το φιλμ είναι το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου. Εκεί πραγματοποιήθηκε ο γάμος της ταινίας και αυτό οδήγησε πολλά ζευγάρια να παντρευτούν εκεί, ενώ πολλοί ασπάστηκαν την Ορθοδοξία μονάχα για να κάνουν έναν παραδοσιακό γάμο εκεί.

Ως ταινία, απέσπασε κατά κύριο λόγο αρνητικές κριτικές, κάτι λογικό αφού δεν έχει κάποια ιδιαίτερη κινηματογραφική αξία, η ιστορία είναι επίπεδη και χρησιμεύει απλά στην ανάδειξη των τραγουδιών των ABBA και οκτώ χρόνια μετά φαντάζει ως απλά ένα ποπ φαινόμενο της εποχής. Παρόλα αυτά, το «Mamma Mia!» ανέδειξε τις ομορφιές ενός νησιού που δε θεωρούνταν τόσο δημοφιλής προορισμός ως εκείνη τη στιγμή και συνέβαλλε τα μέγιστα στην άνοδο του τουρισμού για τη χώρα μας. Αυτό μόνο αμελητέο δεν είναι και για αυτό το λόγο θα μείνουμε σε αυτό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]