«Είναι μόνο ένα οικογενειακό δείπνο, όχι το τέλος του κόσμου»

its-only-the-end-of-the-world
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Κυκλοφόρησε το trailer του «It’s Only the End of the World».

Σε κάθε νέα του ταινία γίνεται όλο και πιο σαφές πως ο Ξαβιέ Ντολάν είναι πλέον ένας auteur. Έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο είδος φεστιβαλικού σινεμά το οποίο βρίσκει συνεχώς φρέσκους τρόπους να αναπαράγει. Ενδιαφέρεται για τις δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα στην οικογένεια και πιο συγκεκριμένα στη σχέση ενός επαναστάτη γιου και της καταπιεστικής μητέρας του. Αυτή είναι μια θεματολογία που αντλεί αυτοβιογραφικά στοιχεία από την ταραγμένη σχέση του Ντολάν με την ίδια τη μητέρα του, αλλά σε κάθε ταινία εμπλουτίζεται με περισσότερα στοιχεία και το μελό που έχει δημιουργήσει αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον.

Φυσικά, έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση που δεν απευθύνεται σε όλους. Το κοινό που τον ακολουθεί είναι συγκεκριμένο και θα εκτιμά όλες τις ταινίες του, ενώ αν δεν αρέσουν σε κάποιον, λογικά θα συνεχίσουν να μην του αρέσουν. Κάπως έτσι, οι κριτικές που πήρε το «It’s Only the End of the World» στις Κάννες βγάζουν νόημα. Όσοι βρίσκουν ανούσιο το σινεμά του Ντολάν, βαρέθηκαν στη νέα του ταινία και τη βρήκαν άστοχη και φθηνό μελό. Όσοι πάλι τον ακολουθούν, μιλούν για ένα δυνατό οικογενειακό δράμα που θα εξοντώσει συναισθηματικά το κοινό. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η αλήθεια δε βρίσκεται στη μέση.

Στην ταινία παρακολουθούμε έναν νεαρό συγγραφέα (Γκασπάρ Ουλιέλ) που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια. Λείπει από το σπίτι του για 12 χρόνια, ωστόσο τα νέα της αρρώστιας του τον οδηγούν πίσω, έχοντας ετοιμάσει ένα δείπνο για να μεταφέρει τα νέα στους δικούς του. Εκεί θα ξανασυναντήσει την κυριαρχική μητέρα του (Ναταλί Μπάι), την αδερφή του (Λέα Σεϊντού), και τον αδερφό του (Βενσάν Κασέλ) μετά της συζύγου του (Μαριόν Κοτιγιάρ). Οι περισσότεροι δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τη φυγή του και έτσι οι εντάσεις που θα αναπτυχθούν θα είναι μεγάλες, με πολλά μυστικά να έρχονται στην επιφάνεια και την ίδια τη ζωή να μπαίνει στη μέση για να διευθετήσει την κατάσταση.

Περιμένουμε κάτι ισόποσα σκληρό και λυρικό, με το πρώτο trailer να κυκλοφόρησε και να ισχυροποιεί αυτή την πρόβλεψη. Το κλείσιμο γίνεται με την ατάκα «είναι απλά ένα οικογενειακό δείπνο, όχι δα το τέλος του κόσμου» και η ειρωνεία ξεχειλίζει. Γιατί τι κι αν η ζωή συνεχίζεται, όταν τελειώσει η δική μας αυτό το μοναδικό τέλος του κόσμου που μπορούμε να γνωρίσουμε.

Δεν έχουμε κάποια ημερομηνία κυκλοφορίας του φιλμ στην Ελλάδα (λογικά να το περιμένουμε σε κάποιο φεστιβάλ;), αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι περιμένουμε ήδη την επόμενη δουλειά του Ξαβιέ Ντολάν με τίτλο «The Death and Life of John F. Donovan» και τους Τζέσικα Τσαστέιν και Κιτ Χάρινγκτον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Δείτε εδώ το trailer του «It’s Only the End of the World».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]