«Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» στο Χυτήριο

to-skoteino-antikeimeno-tou-pothou2

Με ανατρεπτική διάθεση ο Μπουνιουέλ χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές ηθοποιούς στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κοντσίτα.

ΤΡΙΤΗ, 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Το τελευταίο έργο του μεγάλου σουρεαλιστή σκηνοθέτη, πλημμυρισμένο από ερωτισμό φέρνει στην επιφάνεια την εμμονή του σκηνοθέτη με τη σκοτεινή πλευρά του πόθου.


Η ταινία αποπειράται να εκφράσει τις αντιφάσεις του χαρακτήρα του ανθρώπου και της ζωής, άλλοτε αποτυπώνοντας την πραγματικότητα και άλλοτε υπερβαίνοντάς την. Οι επιρροές του και οι αισθητικές του καταβολές από τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ, το γοτθικό μυθιστόρημα, τον έρωτα, την πολιτική, τον αθεϊσμό, τον αναρχισμό και κυρίως τη χιουμοριστική του διάθεση συνθέτουν ένα έργο πολύπλευρο και ανεξάντλητο. Με ανατρεπτική διάθεση ο Μπουνιουέλ χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές ηθοποιούς στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κοντσίτα. Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας και διασκευασμένου σεναρίου. Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ. Παίζουν οι: Φερνάντο Ρέι, Καρόλ Μπουκέ, Άντζελα Μολίνα, Λάντο Μπουζάνκα

Η ταινία

Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας και διασκευασμένου σεναρίου.

Βρισκόμαστε σε ένα βαγόνι της αμαξοστοιχίας με προορισμό από το Παρίσι προς τη Μαδρίτη. Ο επιχειρηματίας Ντον Ματέο καταβρέχει με ένα ποτήρι νερό το πρόσωπο της νεαρής Κοντσίτα. Οι συνεπιβάτες του βαγονιού, μια κυρία με την θυγατέρα της, ένας δικαστής, και ένας νάνος, ψυχολόγος το επάγγελμα, ζητούν να τους εξηγήσει την αιτία αυτής της πράξης του.

Με τον Ντον Ματέο συμπληρώνεται η τριλογία της πατερναλιστικής επιθυμίας του γέρου αστού για τη νεαρή κοπέλα.

Ο Ντον Ματέο εξιστορεί την οδύνη του από τον ακόρεστο έρωτα που τρέφει για την νεαρή αλλά ψυχρή Κοντσίτα, η οποία προτιμάει να κυκλοφορεί με τρομοκράτες... Με τον Ντον Ματέο συμπληρώνεται η τριλογία της πατερναλιστικής επιθυμίας του φιλελεύθερου, βιτσιόζου και επικούρρειου γέρου αστού για τη νεαρή κοπέλα η οποία φέρει τα διακριτικά του πρωτογονισμού και της αθωότητας.

Info
10 Αυγούστου στις 9 μ.μ. 
Χυτηριο Theatre & ART Cafe
Ιερά Οδός 44